Gravensteenin linna komeilee keskellä Gentiä

Artikkelikuva - Gravensteenin linna, Gent, Belgia

Keskiaikainen Gravensteenin linna eli ”kreivien linna” nököttää Gentin keskustassa niin, että tässä belgialaisessa kaupungissa on aika vaikea käydä päätymättä jossain vaiheessa linnan kulmille. Matkailijoita parveilee linnan edustalla olevalla nätillä aukiolla, mutta kesäkuussa meidän vierailumme aikaan tungosta ei ollut erityisen paljon. Itse linnassa saimme kierrellä erittäin rauhassa.

Nykyinen Gravensteenin linna on peräisin 1180-luvulta. Paikalla oli rakennelmia jo pitkään tätä ennen, jo 800-luvulla, mutta vasta 1100-luvulla rakennelmat alkoivat muistuttaa varsinaista linnoitusta. Gravensteen toimi Flanderin kreivin hallinnollisena toimipisteenä aina 1350-luvulle saakka ja sitä käytettiin sittemmin muun muassa vankilana, kunnes se kunnostettiin 1800–1900-lukujen taitteessa museoksi.

20180923-Unelmatrippi-Gravensteen-DSC0715

Linnaa kiertää vesi toiselta puolelta, toisella puolella on aukio. Hauskaa on, että aukion laitaa kulkevat myös raitiovaunut – enpä ole mielestäni ennen käynyt linnassa, jonka sivustaa viistävät ratikat! Kuten sanottu, linna todella on keskellä kaupunkia. Tunnetuimmat kuvat linnasta lienee napattu veden puolelta sillalta, mistä kuvattuna linnan sijainti keskellä Gentiä ei käy selväksi.

20180923-Unelmatrippi-Gravensteen-DSC0663

Gravensteenin linnan katolta on hyvät näkymät

Linnan pihalta läheltä lipunmyyntipistettä jäi parhaiten mieleen pienenä yksityiskohtana keskisormea näyttävä pieni patsas, jonka tekijästä tai vakituisuudesta linnan pihalla en valitettavasti osaa kertoa. Patsas oli joka tapauksessa hauska, vaikka se ei mikään keskiaikainen nähtävyys ollutkaan. Itse linnaan liittyen puikahdimme pihalta kellariin, missä pidettiin aikanaan vankeja. Olot olivat kaikesta päätellen karut.

Sisäpihalta pääsee kiertämään linnaa sen reunaa pitkin, mistä löytyy muun muassa pari useista muistakin linnoista tuttua ”avohuussia”. Tavara tippuu huusseista metrien korkeudesta näppärästi linnan ulkopuolelle pois silmistä ja ennen kaikkea nenästä. Että sellaista!

20180923-Unelmatrippi-Gravensteen-DSC0713
Gravensteenin linnan muurin reunalla on kävelytasanne

Linnan reunusta kiertäessä kävi mielessä turvallisuuteen liittyvä pointti: linnan ulkoreuna tai seinä toimii kaiteena ja suojana ulospäin, mutta kävelyreunuksella ei ole kaidetta linnaan päin. Reunukselta on paikoin ainakin parin-kolmen metrin pudotus linnan pihalle, joten kompurointi tai juoksentelu ei kannata.

Mitä ylemmäs mennään, sitä paremmat ovat tietysti näkymät, ja Gravensteenin linnassa kannattaakin muistaa piipahtaa katolla. Sen pääsee kiertämään reunoja myöten kulmasta kulmaan, joten näkymiä Gentin kattojen yli voi tiirata joka suuntaan. Meidän vierailupäivänämme oli vähän sumuinen sää, kuten kuvista näkyy.

20180923-Unelmatrippi-Gravensteen-DSC0722
20180923-Unelmatrippi-Gravensteen-DSC0709
Kaupunkinäkymä Gravensteenin linnan katolta

Gravensteenin linna on yksinkertainen ja helppo vierailukohde

Ylempää linnasta löytyy myös kappeli, joka on linnan muun tyylin tapaan hyvin yksinkertainen ja sellaisena hieno. Koristeita ja krumeluureja kaipaavalle Gravensteen voi sen sijaan olla aikamoinen pettymys, sillä linna on enemmän synkkää ja yksinkertaista kuin koristeellista ja värikästä sorttia. Toisaalta yksinkertaisuudessa on puolensa myös muuten kuin visuaalisessa mielessä: linna oli ainakin minun ja Hemmon mielestä melko nopeasti tutkittu juuri sen yksinkertaisuuden ansiosta, eli kiireinenkin ehtii siellä helposti piipahtaa.

20180923-Unelmatrippi-Gravensteen-DSC0719

Sijaintinsa puolesta linna on lyömätön kohde, sillä missään linnassa ei ole koskaan ollut niin helppo käydä kuin Gravensteenissä. Ei ole tarvetta erilliselle kyyditykselle tai parkkipaikan metsästämiselle, ei ole rappusten kiipeämistä korkealle mäelle ennen kuin pääsee linnan luokse. Sen kun vain kävelee suoraan keskustasta sisään linnaan!

Tämä postaus liittyy kahden viikon automatkaamme Länsi-Euroopassa – lue myös postaus reitistämme.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Gravensteenin linna komeilee keskellä Gentiä”

  1. Muistan kun mainostit tätä linnaa mulle Instagramissa, ja vaikuttaa tosiaan vierailun arvoiselta paikalta. Komeat muurit ja hieno maisema. Samoin koko Gent kiinnostaa paljon! Pelkistetysti sisustetuista linnoista tulee mulle aina mieleen Etelä-Italian Castel del Monte, lapsen sanoin paikka josta ”huonekalut oli varastettu”.

    1. Ehkä ne olikin varastettu, kuka tietää! 😀

      Gentistä jäi kyllä tosi kiva fiilis, kävisin mielelläni siellä uudestaan. Minusta kaupungissa oli mukavan trendikäs tunnelma. Sellainen, joka ei ollut teennäisen tai liian tehdyn tuntuinen, vaan aito. Ihania kahviloita, puheensorinallaan ja tuoksuillaan houkuttelevia ravintoloita sekä katutaidetta yhdistettynä kauniisiin rakennuksiin ja historiaan. Tykkäsin kovasti ydinkeskustan paikoin hieman synkän (tai kenties mahtipontisen) näköisestä arkkitehtuurista. Komea paikka!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *