Gravensteenin linna komeilee keskellä Gentiä

Gravensteenin linna, Gent, Belgia

Keskiaikainen Gravensteenin linna eli ”kreivien linna” nököttää Gentin keskustassa niin, että kaupungissa on aika vaikea käydä päätymättä jossain vaiheessa linnan kulmille. Matkailijoita parveilee linnan edustalla olevalla nätillä aukiolla, mutta kesäkuussa meidän vierailumme aikaan tungosta ei ollut erityisen paljon. Itse linnassa saimme kierrellä erittäin rauhassa.

Nykyinen Gravensteenin linna on peräisin 1180-luvulta. Paikalla oli rakennelmia jo pitkään tätä ennen, jo 800-luvulla, mutta vasta 1100-luvulla rakennelmat alkoivat muistuttaa varsinaista linnoitusta. Gravensteen toimi Flanderin kreivin hallinnollisena toimipisteenä aina 1350-luvulle saakka ja sitä käytettiin sittemmin muun muassa vankilana, kunnes se kunnostettiin 1800–1900-lukujen taitteessa museoksi.

20180923-Unelmatrippi-Gravensteen-DSC0715

Linnaa kiertää vesi toiselta puolelta, toisella puolella on aukio. Hauskaa on, että aukion laitaa kulkevat myös raitiovaunut – enpä ole mielestäni ennen käynyt linnassa, jonka sivustaa viistävät ratikat! Kuten sanottu, linna todella on keskellä kaupunkia. Tunnetuimmat kuvat linnasta lienee napattu veden puolelta sillalta, mistä kuvattuna linnan sijainti keskellä Gentiä ei käy selväksi.

20180923-Unelmatrippi-Gravensteen-DSC0663

Muista käydä katolla katsastamassa näkymät

Linnan pihalta läheltä lipunmyyntipistettä jäi parhaiten mieleen pienenä yksityiskohtana keskisormea näyttävä pieni patsas, jonka tekijästä tai vakituisuudesta linnan pihalla en valitettavasti osaa kertoa. Patsas oli joka tapauksessa hauska, vaikka se ei mikään keskiaikainen nähtävyys ollutkaan. Itse linnaan liittyen puikahdimme pihalta kellariin, missä pidettiin aikanaan vankeja. Olot olivat kaikesta päätellen karut.

Sisäpihalta pääsee kiertämään linnaa sen reunaa pitkin, mistä löytyy muun muassa pari useista muistakin linnoista tuttua ”avohuussia”. Tavara tippuu huusseista metrien korkeudesta näppärästi linnan ulkopuolelle pois silmistä ja ennen kaikkea nenästä. Että sellaista!

20180923-Unelmatrippi-Gravensteen-DSC0713

20180923-Unelmatrippi-Gravensteen-DSC0714

Linnan reunusta kiertäessä kävi mielessä turvallisuuteen liittyvä pointti: linnan ulkoreuna tai seinä toimii kaiteena ja suojana ulospäin, mutta kävelyreunuksella ei ole kaidetta linnaan päin. Reunukselta on paikoin ainakin parin-kolmen metrin pudotus linnan pihalle, joten kompurointi tai juoksentelu ei kannata.

Mitä ylemmäs mennään, sitä paremmat ovat tietysti näkymät, ja Gravensteenin linnassa kannattaakin muistaa piipahtaa katolla. Sen pääsee kiertämään reunoja myöten kulmasta kulmaan, joten näkymiä Gentin kattojen yli voi tiirata joka suuntaan. Meidän vierailupäivänämme oli vähän sumuinen sää, kuten kuvista näkyy.

20180923-Unelmatrippi-Gravensteen-DSC0722

20180923-Unelmatrippi-Gravensteen-DSC0709

20180923-Unelmatrippi-Gravensteen-DSC0708

Gravensteenin linna on yksinkertainen ja helppo vierailukohde

Ylempää linnasta löytyy myös kappeli, joka on linnan muun tyylin tapaan hyvin yksinkertainen ja sellaisena hieno. Koristeita ja krumeluureja kaipaavalle Gravensteen voi sen sijaan olla aikamoinen pettymys, sillä linna on enemmän synkkää ja yksinkertaista kuin koristeellista ja värikästä sorttia. Toisaalta yksinkertaisuudessa on puolensa myös muuten kuin visuaalisessa mielessä: linna oli ainakin minun ja Hemmon mielestä melko nopeasti tutkittu juuri sen yksinkertaisuuden ansiosta, eli kiireinenkin ehtii siellä helposti piipahtaa.

20180923-Unelmatrippi-Gravensteen-DSC0719

Sijaintinsa puolesta linna on lyömätön kohde, sillä missään linnassa ei ole koskaan ollut niin helppo käydä kuin Gravensteenissä. Ei ole tarvetta erilliselle kyyditykselle tai parkkipaikan metsästämiselle, ei ole rappusten kiipeämistä korkealle mäelle ennen kuin pääsee linnan luokse. Sen kun vain kävelee suoraan keskustasta sisään linnaan!

Sisäänpääsy (kesäkuu 2018): 10 euroa
Lisätietoa: gravensteen.stad.gent

Tämä postaus liittyy kahden viikon automatkaamme Länsi-Euroopassa – lue myös postaus reitistämme!

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä Facebookissa ja Instagramissa!


Nämäkin saattavat kiinnostaa:
Road trip: linnareitillä Espanjassa
Autolla Euroopassa: komea Marienburgin linna
Autolla Euroopassa: Besalú, kylä toiselta aikakaudelta

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.