Upean Gironan nähtävyyksillä

Artikkelikuva - Girona

Noin sadantuhannen asukkaan tiiviisti rakennetussa Gironassa yhdistyvät hienosti moderni kaupunkielämä ja hienot historialliset nähtävyydet ja arkkitehtuuri. Barcelonasta noin sadan kilometrin päässä sijaitseva Girona tuntuu melko helposti haltuun otettavalta lyhyelläkin vierailulla, mutta meille jäi parin yön perusteella sellainen fiilis, että olisimme viihtyneet paljon pidempäänkin.

Saavumme Gironan keskustaan iltapäivällä Zaragozasta. Pysäköimme auton parkkihalliin budjettihotellimme lähettyville, käymme kirjautumassa sisään ja suuntaamme äkkiä tutkimaan kaupunkia. Hotelli on keskustassa lähellä Gironan halkaisevaa Onyar-jokea. Hotellimme puolella kaupunki on modernin näköinen, mutta tiedämme, että heti joen toisella puolella alkaa Gironan vanhankaupunki. Sinne siis!

Joen halkoma Girona

Kävelemme hotellilta muutaman korttelin päässä sijaitsevalle 1800-luvulla rakennetulle Pont de Pedra -sillalle. Sieltä näemme kauempana sijaitsevan punaisen Pont de les Peixateries Velles -kävelysillan, joka valmistui vuonna 1877. Siron rautasillan suunnitteli Gustave Eiffelin yhtiö, minkä vuoksi silta on yksi Gironan nähtävyyksistä.

Jokirannan taloja Gironassa
Pont de les Peixateries Velles

Katselemme maisemaa joelle. Jokirannan talot ovat värikkäitä enkä osaa heti päättää, pidänkö näkemästäni vai en. Talot eivät mielestäni näytä etäältä erityisen vanhoilta vaan tuovat minulle hieman mieleen ysärin, mutta oikeasti ne ovat 1800-luvulta.

Päädyn lopulta siihen, että värikäs näky on ihan vetoava. Fiilis voimistuu sen jälkeen, kun jatkamme matkaa vanhankaupungin puolelle. Kontrasti joenvarren talojen ja sillan jälkeen alkavan historiallisen keskustan välillä on kiehtova.

Gironan vanhankaupungin korttelit

Gironan keskustassa on verrattain pienellä alueella paljon nähtävää. Meitä kiinnostavat nimenomaan vanhankaupungin puolella sijaitsevat kohteet. Vanhoissa kortteleissa on upeaa historiallista tunnelmaa ja rakennuksista näkee, että monet niistä ovat seisseet sijoillaan satoja vuosia. Katalonian liput liehuvat talojen parvekkeilla, seinillä ja ikkunoiden edessä.

Portaita ja kaariholvikäytävä
Rakennus, jonka seinillä on Katalonian lippuja
Kapea katu, jonka yllä on köynnöskasveja
Katu Gironassa

Käymme kiertelemässä vanhakaupungin sisällä Gironan suuren katedraalin kulmilla sijaitsevissa historiallisissa juutalaiskortteleissa (El Call). Ne ovat hyvin säilyneet. Korttelien holvikäytävillä ja kapeilla kaduilla on kiehtovaa kuljeskella ja katsella yksityiskohtia ja muita ihmisiä. Kiertelyyn tuovat oman mausteensa myös rappuset, joita tulee kaduilla vastaan jonkin verran. Girona ei ole lättänä kaupunki.

Ravintolat ja bistrot ovat vilkkaita ja tunnelma on miellyttävä. Yleisvaikutelma vanhankaupungin kortteleissa on kuitenkin melko rauhallinen eikä kaduilla ole ryysistä. Kävelykierroksen päätteeksi vietämme illan ravintoloissa istuskellen.

Vanha torni kadunkulmassa
Kapea ja hämärä kaariholvikäytävä
Kapea katu, jonka päässä ylös nousevat rappuset
Kapea katu korkeiden kiviseinämien välissä

Gironan katedraali ja luostari

Seuraavana aamuna suuntaamme jälleen vanhaankaupunkiin katedraalin luokse. Gironan katedraalin rakentaminen aloitettiin 1000-luvulla, mutta valmista tuli vasta satoja vuosia myöhemmin. Katedraalin massiivisuutta korostavat sen edustalla olevat valtavat portaat, joilla istuskelee aika ajoin matkalaisia lepuuttamassa jalkojaan ja nauttimassa tunnelmasta.

Kävelemme jättimäiset portaat molempiin suuntiin ihan huvin vuoksi. Näin suurissa portaikoissa kun on harvoin tilaisuus kulkea. Pitkiä portaita alas kävellessäni toivon, etten kompastu omiin jalkoihini ja päädy turistien valokuviin edustamaan maatani kyseenalaisessa valossa portaita alas kemmertäen.

Näkymä katedraalin edustalta alaspäin kohti rappusia
Pitkät rappuset kuvattuna alhaalta kohti ylhäällä näkyvää katedraalia
Gironan katedraalin hämäriä sisätiloja
Makaava patsas katedraalissa
Gironan katedraalin kattoa ja ikkunoita

Päätämme käydä katedraalissa myös sisällä. Pitäähän maailman levein goottilainen laiva nähdä. Sisätilat ovat odotetusti mahtipontisen ja dramaattisen näköiset ja kirkon käytävät toden totta leveät.

Hienoin osuus katedraalivierailussa ei kuitenkaan mielestäni ole itse katedraali, vaikka se hieno onkin. Suuremman vaikutuksen tekee katedraalin yhteydessä oleva luostari. Siellä on vihreä, rauhallinen sisäpiha, jota reunustavat hienot kaariholvikäytävät.

Kierrämme sisäpihan ympäri kävellen hautojen päällä, sillä lattian alle on haudattu lukuisia 1300–1700-luvuilla eläneitä merkkihenkilöitä. Luostarin tiloissa kuljeskelu tuntuu kuin hengähdyshetkeltä ihmisvilinästä, vaikka Gironassa ei edes ole kovin turistinen meininki. Hiljaisuus vain tuntuu harvinaisen mukavalta.

Luostarin kaariholvikäytävää
Kaivo luostarin sisäpihalla
Pylvään koristeluja lähikuvassa

Gironan arabialainen kylpylä

Yksi Gironan nähtävyyksistä on historiallinen arabialainen kylpylä, joka sekin sijaitsee vanhassa keskustassa, joten siellä on helppo piipahtaa. Arabialainen kylpylä on itse asiassa nimestään huolimatta rakennettu roomalaisten mallia noudattaen. Kylpylän kerrotaan olevan parhaiten säilynyt lajinsa edustaja. Sinne ei onneksi ole jonoa, kuten ei muihinkaan kaupungin nähtävyyksiin.

Gironan kylpylähistoria on pitkä: ensimmäiset maininnat Gironassa sijaitsevasta julkisesta kylpylästä ovat vuodelta 1194. Arabialainen kylpylä on historian saatossa muun muassa ollut osana nunnaluostaria ja tuhoutunut osin kaupungin piirityksen aikana, mutta nykyään se on kunnostustöiden jälkeen hienossa kuosissa.

Arabialaisen kylpylän pilareita ja katossa olevaa aukkoa
Arabialaisen kylpylän sisätiloja
Arabialaisen kylpylän sisällä

Kylpylän hämäristä ja viileistä sisätiloista löytyy hienoja kaariholvia ja pilareita. Valoa tulee katossa olevista pienistä aukoista. Kylpylä ei ole kovin suuri, joten vierailumme sujuu melko nopeasti. Kuljemme tiloissa muiden vierailijoiden tavoin lyhyen ympyräkierroksen, joka kiertää myös ulkotiloissa. Kierroksen päätteeksi poistumme samasta ovesta, josta astuimme sisäänkin.

Maisemien ihailua Gironan kaupunginmuurin päältä

Mennyttä aikaa huokuu myös Gironan pitkä ja suuri kaupunginmuuri, joka reunustaa korkeana vanhoja kortteleita. Roomalaisten ajoilta peräisin oleva kaupunginmuuri on Gironan suurin historiallinen monumentti.

Muuri on alhaaltakin katseltuna kokonsa vuoksi vaikuttava ilmestys, mutta muuria ei tarvitse tyytyä katselemaan vain sen juurelta. Nousemme Gironan kaupunginmuurin päälle katselemaan maisemia ja kävelemme muuria pitkin pitkät pätkät. Kävelyreitti on paikoin melko kapea, mutta joissain kohdin on myös leveitä tasanteita ja eräänlaisia näköalatorneja, joihin noustaan kapeita kierreportaita.

Gironan kaupunginmuuria alhaalta kuvattuna
Hemmo ja muita muurin päällä kävelemässä
Näkymä katedraalin suuntaan
Hemmo Gironan kaupunginmuurilla
Näkymä muurilta kaupunkiin

Maisemat muurilta ovat hienot, sillä ylhäältä näkee niin ympäröiville sumuisille kukkuloille kuin itse kaupunkiin. Korkealle nouseva katedraalin torni toimii hyvänä kiintopisteenä. Girona, mikä paikka! Parasta on, että muurin päälle nouseminen ja siellä käveleminen ei edes maksa mitään.

***

Odotin etukäteen Gironan olevan hieno ja kiinnostava paikka, mutta se pääsi silti vähän yllättämään. Taidan sanoa näin aika usein uusista paikoista, mutta minkäs teet – Eurooppa on täynnä niin upeita paikkoja, että odotukset ylittyvät usein, vaikka ne olisivat jo valmiiksi korkealla.

Me kävimme Gironassa osana automatkaa Espanjasta Suomeen. Gironaan pääsee kätevästi Barcelonasta junalla noin tunnissa, ja Girona onkin hyvä päiväretkikohde sieltä käsin, jos yöpyminen ei mahdu aikatauluun. Ja jos muuten olet Game of Thrones -fani, niin Girona saattaa kiinnostaa senkin takia: kaupunki on toiminut sarjan kuvauspaikkana. Minä en kyseistä sarjaa fanita, mutta Gironan fani minusta taisi tulla.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Upean Gironan nähtävyyksillä”

  1. Jokinäkymä on usein hieno, kun talot ovat aivan joen vieressä. Ja onhan nuo muutenkin ilman muuta siellä plussan puolella muutenkin. Muutenkin täytyy todeta, että varsin kivalta näyttää varsinkin vanhakaupunki. Ja nuo Katedraalin portaat tosiaan ovat valtavat, ja itse katedraali näyttää todella mielenkiintoiselta, niin sisältä kuin ulkoa.

  2. Tässä meidän Katalonian roadtripimme yksi kohde ensi toukokuussa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *