Positano – ilo silmälle, tuskainen jaloille

Italiassa kauneudestaan kuuluisalla Amalfin rannikolla sijaitseva Positano on rakennettu rinteeseen. Niin pitkälti, että oikeastaan talot on rakennettu toistensa päälle. Mitä tästä seuraa? Järkyttävä määrä rappusia paarustettaviksi.

Positanon-satamaAmalfin rannikkona tunnettu seutu sijaitsee Sorrenton niemimaan etelärannikolla Campaniassa, ja sille on antanut nimensä yksi monista rannikon pienistä kylistä, Amalfi. Koko alue on erittäin suosittu häämatkakohde. Ennen reissua en varmasti ollut koskaan viettänyt aikaa niin romanttisissa puitteissa kuin millaiseksi Amalfin rannikko osoittautui, joten en yhtään ihmettele. En ole mikään suuri romanttisen siirapin ystävä, mutta missään nimessä en voi sanoa, etteikö Amalfin rannikolla olisi poikkeuksellisen viehättävää, sillä viehättävää siellä todella on.

Ei ole kaukaa haettua, että rannikko todella olisi peräti maailman kaunein, kuten eräs ystäväni julisti.

Positanon rantakatua Positanon rantakatuaPositano on yksi Amalfin rannikon monista syötävän söpöistä pienistä kylistä, jotka on ripoteltu kilometreissä mitattuna hyvin lähelle toisiaan, mutta joiden välillä matkustamiseen kuluu todellisuudessa yllättävän kauan aikaa. Rannikolla kiemurtelee Strada Statale 163 eli myös Amalfi Drivena tunnettu SS163, hyvin monen automatkailijan bucket listalla komeileva tienpätkä. Tuota tietä ajellessa pieneenkin matkaan menee hämmästyttävän kauan, vaikka olisikin tottunut kurvailemaan esimerkiksi Alppien serpentiiniteillä.

Caffè Positano
Caffè Positano tarjoaa asiakkailleen herkkuruokien lisäksi huimat maisemat.

Positanon putiikkeja Kävellen ei ole pakko kulkea valtatietä pitkin (koko aikaa), sillä niin Positano kuin muutkin alueen kylät on rakennettu täyteen oikoreittejä kävelijöille – niitä rappusia. Moniin paikkoihin ei edes pääse muuten kuin rappusia nousemalla tai laskeutumalla. Näin oli esimerkiksi meidän hotellimme, Hotel Dimora Fornillon, kohdalla. Alas rantaan pieneen, mutta vilkkaaseen keskustaan oli sieltä lyhyt matka (vajaat 400 rappusta), mutta illallisen jälkeen tuntui paremmalta palata takaisin loivempaa reittiä eli tietä pitkin. Loppumatka tien varresta hotellille taittui näin rappusia alaspäin, ei ylöspäin.

Il Fornillo Positano iltavalaistuksessaPositano ei äärimmäisen runsaiden rappusten vuoksi todellakaan ole esteetön matkakohde eikä se sovi täysin rapakuntoiselle. Sen sijaan kunnon kohottamiseen siellä saa hyvän startin, etenkin jos lisää jokapäiväisten rappusten oheen lomaohjelmaan patikkaretkiä: niitä on seudulla tarjolla yllin kyllin.

Positano on varmaankin juuri se kylä, joka esiintyy useimmin Amalfin rannikolta napatuissa upeissa valokuvissa. Päällekkäin rakennetut, erisävyiset talot tekevät kylästä ainutlaatuisen näköisen, kun sitä katselee SS163:n varrelta kylän ulkopuolelta. Upeita näköaloja tarjoavat myös Positanon rinteen keskivaiheilla sijaitsevat ravintolat, joiden hulppeat näköalaterassit ovat näppärästi suoraan tien varressa. Esimerkiksi Caffè Positanossa voi nauttia upean illallisen häikäisevän hienoa maisemaa katsellen. Halpaa ei varsinaisesti ole, mutta edullisuutta on muutenkaan turha Amalfin rannikolta etsiä. Keskustassa eli rannan tuntumassa näköaloja ei ole, mutta sielläkin on tunnelmallista (ja hinnat aivan samanlaiset).

DrinkkibaariAperol Spritz on suosittu drinkki Hummeria ja pastaa Rantaravintolan tyyliäViiniä terassillaPositano toimi reissumme tukikohtana, ja retkeilimme sieltä käsin Sorrenton niemimaan muihin kohteisiin. Positano oli sikäli nappivalinta tukikohdaksi, että sieltä eivät ravintolavaihtoehdot lopu heti kesken eli ei pääse viikon lomalla kyllästymään. Positanosta on myös hyvät yhteydet muualle niin vesiteitse kuin bussillakin. Meillä oli auto vuokralla, mutta hyödynsimme silti laivakyytejä pariin kertaan.

Olen vieläkin suorastaan mykistynyt kaikesta kauneudesta, mitä seudulla tuli reilun viikon aikana nähtyä ja koettua, mutta yritän hiljalleen purkaa reissua sanoiksi, kuviksi ja videoiksi tänne blogiin. Toivottavasti tästä ja tulevista postauksista välittyy edes jollain tasolla Amalfin rannikon upeus. Joka tapauksessa suositukseni on, että menkää ihmiset Italiaan, elävään postikorttiin!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail