Euroopan maat: näissä en ole vielä käynyt

Artikkelikuva - Annecy, Ranska

Olen kierrellyt Euroopassa aika kattavasti, mutta koluttavaa riittää edelleen. Kun matkailu taas helpottuu, tarkoituksenani on jälleen tikkailla kartalta kohteita, joissa en ole vielä käynyt. Euroopassa haluan ajan mittaan käydä kaikissa maissa, joten jäljellä on vielä 10 maata. Tässä ne ovat.

Islanti

Olen nähnyt Euroopassa vähiten itäpuolta, mutta käymättömien maiden häpeäpilkkuna kummittelee silti jopa yksi Pohjoismaa, nimittäin Islanti.

Meidän oli Hemmon kanssa tarkoitus matkustaa Islantiin kuluvan vuoden kesällä, mutta koronan takia kesälomasuunnitelmat menivät uuteen uskoon ja Islanti jäi odottamaan parempia aikoja. Harmitti pirusti, sillä Islanti on ollut käyntilistalla vuosikausia, mutta minkäs teet. Islannin kiertäminen autolla upean luonnon kokemiseksi patsastelee Euroopan ämpärilistan kärkipaikoilla.

Satu Rämö – Doing stuff I love: Islannin kartta – itä, pohjoinen, länsi, etelä eli minne mennä?

Kuva: Visit Iceland, © Ragnar Th Sigurdsson / www.arctic-images.com

San Marino

San Marinon kääpiövaltio on Islannin kanssa kärkikahinoissa, kun mietin seuraavia uusia käyntimaita Euroopassa. Olemme matkailleet Italiassa lukuisia kertoja, mutta Venetsiasta reilun kahdensadan kilometrin päässä sijaitseva San Marino on edelleen käymättä. Maa on erittäin vahva kohde-ehdokas seuraavalla Euroopan-automatkalla, jos vain aika riittää ajella niin etelään saakka.

San Marino vaikuttaa eri lähteiden perusteella viehättävältä paikalta. Asukkaita minivaltiossa on vain reilut 30 000, ja kiinnostava yksityiskohta on, että maa on väitetysti maailman vanhin tasavalta. Vierailulistalla San Marinossa on ykkösenä keskiaikainen Guaitan linnoitus, joka nököttää korkealla pääkaupungin yläpuolella.

Kerran poistuin kotoa: San Marino – pikkuvaltio, joka vei sydämeni

Sunrise to San Marino
Kuva: Iaia

Bulgaria

Bulgaria tunnetaan erityisesti rantakohteistaan Mustanmeren rannalla. Minun piti saada myös Bulgaria pois todo-listalta tänä vuonna, sillä ilman koronatilannetta olisimme matkanneet Hemmon kanssa elokuussa Burgasiin. Kohdevalinta oli uusien ruokakokemusten, merimaisemien, takuulämpimän sään sekä edullisten hintojen siivittämä. Lennot menivät lopulta viemäristä alas ja Bulgaria jäi odottamaan sopivampaa hetkeä.

Bulgaria houkuttaisi myös talvella, sillä Banskon laskettelukohde on lukemani mukaan edullinen vaihtoehto Alppien laskettelukeskuksille. Lisäksi olisi kiinnostavaa nähdä pääkaupunki Sofia sekä historialliset kohteet, kuten vuoristoluostarit, joita löytyy maasta useita. Kuuluisin niistä on varmaankin Rila, joka on Unescon maailmanperintökohde.

Travellover: Kuusi syytä, miksi Bulgaria kannattaa laittaa to go -listalle

Valko-Venäjä

Entisen Neuvostoliiton alueella on tällä hetkellä käynnissä melkoinen kuohunta (HS), joten ihan joka paikkaan ei viitsisi juuri nyt lähteä, vaikka koronaa ei olisikaan. Valko-Venäjä on silti matkakohteiden listalla tulevaisuutta ajatellen. Jos ei muuta, niin ainakin se olisi edullinen kohde ja sittenpä tämäkin maa olisi käytyjen listalla.

Helppo kohde Valko-Venäjällä olisi pääkaupunki Minsk, mutta nyt kaupungin kaduilla on jo viikkotolkulla ollut kymmenientuhansien ihmisten mielenosoituksia ja poliisin vesitykit laulavat. Minskissä ei vaikuta nopean googlailun perusteella olevan erityisen upeita nähtävyyksiä, mutta nähtävyyksien näennäinen puute ei välttämättä tarkoita mitään. Paikka kuin paikka voi silti osoittautua livenä kiinnostavaksi.

Mutkia matkassa: Minskissä ei ole mitään nähtävää

Turkki

Turkki on suosittu matkakohde, joka on tunnettu niin helteisistä rantalomista, kiehtovasta Istanbulista kuin Kappadokian kuumailmapallolennoista. Ainakin Istanbulissa haluaisin joskus käydä. Kaupungilla on kiinnostava historia Euroopan ja Aasian rajalla, ja myös kaupungin ruokatarjonta ja Bosporinsalmi kiinnostaisivat kovasti. Istanbulin kenties kuuluisin rakennus on Hagia Sofia, joka muutettiin vastikään museosta moskeijaksi, mutta sinne pääsee edelleen vierailulle.

Turkissa kiinnostaisi myös Kappadokia, joskaan en ole varma siitä kuumailmapallolennosta. Somen perusteella on viime vuosina vaikuttanut siltä, että (normaalina aikana) taivaalla on vähän turhankin paljon tungosta. Luulen, että keskittyisin itse ennemmin maanalaisten kaupunkien, luolien ja kivimuodostelmien katseluun patikoimalla. Kiinnostava kohde Turkissa olisi varmasti myös Efesos, joka on Välimeren parhaiten säilyneitä antiikin ajan kaupunkeja.

Terveiset päiväntasaajalta: Unelmien Kappadokia

CAPPADOCIA Göreme National Park and the Rock Sites. World Heritage List. Turkey.  Hot Air Ballooning Cappadocia
Kuva: Feridun F. Alkaya

Ukraina

Tätä kirjoittaessani osassa itäistä Ukrainaa soditaan, joten on selvää, että sinne ei ole asiaa. Pääkaupungissa Kiovassa on kuitenkin rauhallista. Kiovaa sanotaan hyväksi ruokakaupungiksi valinnanvaran ja hintatason ansiosta. Kaupungista löytyy myös silmänruokaa: Kiovassa on kauniita, prameita rakennuksia, ja niiden vastapainoksi monenlaista katutaidetta.

Adalmina’s adventures: Kiova – viikonlopun parhaat palat

Kiev
Kuva: Jorge Franganillo (CC BY 2.0)

Romania

Mielikuvat Romaniasta eivät ehkä ole kaikkein mairittelevimpia, mutta esimerkiksi maan pääkaupungista Bukarestistä on viime vuosina kuulunut paljon myönteisiä matkakokemuksia. Vanhankaupungin kehutaan olevan kaunis ja eläväinen sekä yleisilmeeltään siisti ja viihtyisä. Miksipä sinne ei siis voisi joskus matkustaa?

Romanian hintataso on erittäin edullinen, joten viikonloppumatka Bukarestiin on ollut toteutuslistalla jo jokusen vuoden. Romaniassa on toki myös kaunista luontoa ja jonnekin menneisyyteen jämähtäneitä pikkukyliä, jotka myös voisivat olla kokemisen arvoisia.

Pohjois-Makedonia

Pari vuotta sitten olimme autoreissulla Balkanilla ja tuolloin matkasuunnitelmaan kuului aluksi myös Makedonia (maan nimi on sittemmin vaihtunut Pohjois-Makedoniaksi). Valitettavasti maa karsiutui tuolla matkalla pois reitiltä, joten se on edelleen Euroopan käymättömien maiden listallani. Haluaisin siis joskus käydä esimerkiksi Ohridjärvellä, joka on suosittu matkakohde Albanian ja Pohjois-Makedonian vuoristoisella rajaseudulla. Myös pääkaupunki Skopje olisi kiva nähdä.

Église Saint-Jean de Kaneo
Kuva: Julien Maury

Kosovo

Harkitsimme myös Kosovoon matkustamista edellä mainitsemallani Balkanin-matkalla. Makedonian tapaan myös Kosovo jäi kuitenkin ajanpuutteen vuoksi väliin.

Kosovo on osittain tunnustettu valtio: suuri osa länsimaista on tunnustanut Kosovon itsenäisyyden, myös Suomi. Pohjois-Kosovoon matkustamista ei suositella levottomuuksien takia, mutta muuten maassa on rauhallista. Kosovon pääkaupunki Pristina on sen verran harvinainen matkakohde Euroopassa, että se sopii varmaan erityisesti niille, jotka haluavat vältellä toisiin suomalaisiin törmäämistä matkoillaan. Minua muut matkalaiset eivät haittaa (olenhan turisti itsekin), mutta yleisesti ottaen on toki kiva, jos matkakohde ei ole ainoastaan turisteja varten väsätty paikka.

Balkan jäi itselleni aiemmalla reissulla mieleen yllättävän eksoottisen tuntuisena alueena, jonne matkaisin mielelläni uudestaan. Kuvittelisin, että Pristinassa voi ihmetellä idän ja lännen rajan tunnelmaa ja tuntea historian läsnäolon vähän samaan tapaan kuin Sarajevossa.

Prizren, lunch stop
Kuva: Gailhampshire (CC BY 2.0)

Moldova

Viimeisenä kymmenen käymättömän Euroopan maan listalla komeilee Moldova. Maan pääkaupunki Chişinău on yksi Euroopan vähiten vierailluista pääkaupungeista ja varmaan jo nimenäkin monelle aivan vieras. Sen sanotaan ihastuttavan vehreydellään ja idästä ja lännestä vaikutteita keränneellä tunnelmallaan. Käsitykseni mukaan kaupunki on sekoitus neuvostoaikaisia betonikomplekseja, rähjäromantiikkaa ja uudenkarheita, kiiltäviä rakennuksia. Kaupungissa sijaitsee myös maailman suurimmaksi sanottu viinikellari Mileștii Mici.

Seikkailijattaret: Euroopan laitamilla mainio Moldova

***

Osa tämän listan maista saattaa vaikuttaa äkkiseltään epäkiinnostavilta. Osan kohteista olen itsekin kokenut vähemmän houkutteleviksi, eivät kai ne muuten olisi edelleen käymättömien maiden listallani. Läntinen Eurooppa on vaikuttanut turvallisemmalta, jotenkin tärkeämmältä ja myös helpommalta matkailualueelta kuin maanosamme itäinen laita. Itä-Eurooppa ei myöskään keskimäärin loista upealla matkailumarkkinoinnilla, mikä väistämättä vaikuttaa mielikuviin. Jos jotkut maat eivät juuri näy julkisuudessa (muuten kuin esimerkiksi levottomuuksien takia), ne eivät luultavasti myöskään tule ensimmäisinä mieleen mahdollisina matkakohteina.

Välttämättä ne eivät kuitenkaan ole lainkaan ankeita paikkoja, kun paikan päälle menee itse katsomaan. Suuri osa matkailuhypetyksestä kohdistuu kerralla pieneen määrään paikkoja, jotka ovat syystä tai toisesta päässeet suosioon. Välillä suosiolle on erinomaiset perusteet, mutta välillä on kyse enemmän trendeistä ja markkinointipanostuksista. Trendikkäiden kohteiden listalle nousee aina uusia paikkoja ja joitain vanhoja tipahtaa pois. Kenties joku Itä-Euroopan maa nousee vielä joskus yhtä valtaisaan suosioon kuin mistä Islanti on saanut viime vuosina nauttia.

Mitkä Euroopan maat sinulla ovat vielä näkemättä?

Näissä Euroopan maissa olen jo käynyt

Kuten edellä näkyy, työsarkaa tosiaan vielä riittää kaikkien Euroopan maiden läpikäymiseksi. Aika monessa maassa on kuitenkin tullut käytyä useammankin kerran, ja monista niistä löytyy myös juttuja täältä blogista. Tässä vielä lopuksi Euroopan käydyt maat aakkosjärjestyksessä (linkit vievät omiin kirjoituksiini kyseisistä maista):

Alankomaat
Albania
Andorra

Belgia
Bosnia ja Hertsegovina
Britannia

Espanja

Irlanti
Italia
Itävalta

Kreikka
Kroatia

Latvia
Liechtenstein
Liettua
Luxemburg

Malta
Monaco
Montenegro

Norja

Portugali
Puola

Ranska
Ruotsi

Saksa
Serbia
Slovakia
Slovenia
Suomi
Sveitsi

Tanska
Tšekki‎

Unkari

Vatikaani
Venäjä
Viro


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

6 vastausta artikkeliin “Euroopan maat: näissä en ole vielä käynyt”

  1. 51/51 käyty eli kaikissa Euroopan maissa. Tuohon listaan tulee vielä lisätä seuraavat maat, jotka yllättäen lasketaan kuuluvan Eurooppaan: Kypros, Georgia, Armenia ja Azerbaijan sekä Kazakstan. Kazakstanissa käydessäni tuntui että olen aika kaukana eurooppalaisesta kulttuurista. San Marinossa käydessäni päätin myös yöpyä ”kallion päällä” — ei siellä paljon majoituksia ollut saatavilla, mutta tulipa yövyttyä. Euroopan maista en ole yöpynyt Monacossa enkä Lichtensteinissä.

    1. Riippuu ihan mitä määritelmää käytetään, niitä kun on useampi. Käyttämäni listaus on sama, jota esim. Suuressa Atlaksessa (siis karttakirjassa) käytetään ja jota koulussakin opetetaan (yhtenä määritelmänä).

      Minäkään en ole yöpynyt jokaisessa käymässäni maassa, mm. juuri noissa sinunkin mainitsemissa Monacossa ja Liechtensteinissa.

  2. Upea lista sulla! Mun on helpompi luetella ne maat, missä olen käynyt, koska niitä on vähemmän, joskin oon käyny osassa useamman kerran. Tässä maat siinä järjestyksessä missä oon ne käyny:
    Kreikka, Viro, Ruotsi, Espanja, Sveitsi, Ranska, Latvia, Hollanti, Saksa, Turkki, Liettua, Puola, Slovakia, Unkari, Slovenia, Itävalta, Tsekki ja Tanska.
    Mulla kans tavoitteena käydä joskus kaikki Euroopan maat, sekä myös kaikki Meksikon osavaltiot (niitä takana vasta viis: D.F., Estado de Mexico, Quintana Roo, Chiapas ja Oaxaca)!

    1. Olen matkustellut Euroopassa aika paljon, koska tavallisesti teemme muun muassa joka kesä useamman viikon automatkan Eurooppaan. Siinä kertyy maita, kaupunkeja ja kyliä. 🙂 Esimerkiksi Saksassa ja Espanjassa olen käynyt kymmeniä kertoja.

      Meksikossa olen sinua jäljessä, mikä ei yllätä, koska olen käynyt maassa vain kerran parin viikon matkalla vuosia sitten. 🙂 Olen käynyt Quintana Roon ja Yucatánin osavaltioissa. Mutta Meksiko on herkullinen ja historiallisesti kiinnostava, olisi kiva matkustella siellä lisää!

      Tätä osavaltiohommaa kun miettii, niin voisi olla ihan siistiä käydä USA:ssa kaikissa osavaltioissa, mutta en silti ihan äkkiä ota tällaista projektia työn alle. Kiinnostuslistalla on jo niin paljon muita paikkoja, jotka menevät ohi! 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *