Espanja on paljon muutakin kuin rantaa

Artikkelikuva - Cueva de San Pascual

Fiilistelin aiemmassa postauksessa Espanjan-reissua, jonka suunnittelu oli tuolloin vielä kesken. Äkkiä suunnitelma kuitenkin syntyi. Meillä oli Hemmon kanssa lennot Costa Blancalle Alicanteen ja majoitus sieltä noin 50 kilometrin päässä sijaitsevassa Torreviejassa sukulaisten hoteissa. Emme kuitenkaan olleet koko viikkoa jo tutuksi tulleessa kaupungissa, vaan päätimme tehdä muutaman yön mittaisen autoreissun sisämaahan. Valitsemamme reitti oli sellainen, että sitä ajellessa tulee selväksi, että Espanja on paljon muutakin kuin vain rantaa.

Yöpymiset Albacetessa ja Murciassa

Halusimme viettää autoreissulla päiväretken sijaan myös muutaman yön. Näin päiväkohtainen ajomatka ei tullut liian pitkäksi eikä ajellessa tarvinnut pitää kovaa hoppua.

Ensimmäiseksi yöpaikaksi valikoitui Albaceten kaupunki noin 200 kilometriä luoteeseen Torreviejasta. Seuraavan yön vietimme Murciassa, joka on Albacetesta kaakkoon noin 150 kilometrin matkan päässä. Paluumatkaa Torreviejaan sieltä oli enää vajaat 70 kilometriä. Matkasimme siis kolmella Espanjan 17 itsehallintoalueesta: Valenciassa, Kastilia-La Manchassa ja Murciassa.

DSC_0227-m
DSC_0243-m
DSC_0278-m
DSC_0294-m

Linnoja, rotkomaisemia ja kuivaa maastoa

Matkan varrella oli aivan toisenlaista Espanjaa kuin mitä maa monien mielikuvissa pitää sisällään – ei rantaa, ei palmuja. Niiden sijaan komeasti kumpuilevaa maastoa, lukematon määrä linnoja, ajoittain hillitöntä tuulta, rotkossa virtaavia jokia ja lännenelokuvia muistuttavaa maisemaa. Spagettiwesterneitä on kuvattukin Espanjassa, joten ihmekös tuo, että maisemat näyttivät ajoittain spagettiwesterneistä repäistyiltä. Mielikuvaa eivät ainakaan vähentäneet tuulen mukana tiellä pyörineet pensaat.

Olisin ollut hyvin tyytyväinen reittivalintaan jo pelkkien maisemien ja seuduilla vallinneen fiiliksen takia. Homman kuitenkin kruunasivat lukuisat linnat.

Chinchilla de Montearagón
DSC_0221-m
Santuario de Santa María Magdalena

Ennen reitin suunnittelua en ollut aiemmin tullut ajatelleeksi, että Espanjassakin on niin paljon linnoja bongailtavaksi. Autoreissuilla Saksassa ja muualla Keski-Euroopassa olemme kerran jos toisenkin poikenneet reitiltä Schloss-kyltin nähtyämme, ja jopa suunnitelleet tarkoituksella reittiä linnojen sijaintien perusteella. Nyt Espanjassakin olimme katsoneet muutamat linnat kartasta jo etukäteen, jotta emme missaisi niitä. Tämä oli hyvä, sillä sakkailuksi touhu välillä siitä huolimatta meni.

DSC_0331-m
DSC_0388-m
DSC_0400-m

Jatkan road trip -aiheesta lisää seuraavalla kerralla, mutta tästä tiivistyksestä kävi varmasti jo aika hyvin ilmi, että Espanjasta todellakin löytyy muutakin kuin vain rantaa. Oletko sinä käynyt Espanjassa ja sen sisämaakaupungeissa?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

46 vastausta artikkeliin “Espanja on paljon muutakin kuin rantaa”

  1. Tuli nähtyä tuolla reissulla upeita paikkoja. Tokihan se rantakin on kiva, mutta etenkään näin talvisaikaan se ei välttämättä ihan riitä loman sisällöksi, ja siksi oli kiva käydä katselemassa vähän muutakin. 🙂

 1. Hirveen mielenkiintosta luettavaa sillä mua on ruennu kiehtomaan nyt myös Espanja uudelleen. Enää ei tosin juurikaan huvita lähteä Etelä-Espanjan rantalomakohteisiin, vaan käydä katsastamassa Barcelona, Madrid ja pieniä kaupunkeja. Tosin sitten voi olla, että tarviin altaan meren uupuessa. 😀

  1. Mullakin on Madrid vielä näkemättä. Barcelonasta sentään se rantakin löytyy, eli siellä tuota ongelmaa ei ole. 🙂 Mutta tuollainen lyhyehkö road trip onnistuu rantakaupungeista helposti, joten siinä pääsee halutessaan samalla reissulla sekä biitsille että näkemään paljon muutakin. Espanjassa on helppo ajaa.

 2. Tuttuja seutuja, kun vanhempani asuvat Torreviejassa 🙂
  Me kävimme kanssa ajelemassa road trippia tuolla jokunen vuosi sitten..silloin tosin emme suunnanneet Murciaan vaan Granadaan ja eteläisempään Espanjaan. Haavena ois ajaa tuolta joku päivä Marokkoon 😀 One day!

  1. No meillähän on sitten täsmälleen sama tilanne, nimittäin mullakin ne on vanhemmat, ketkä tuolla Torreviejassa asuvat. 🙂 On tehty pariin otteeseen vastaavia road trippejä tuolla seuduilla, ja aina löydetty ihan huippuja paikkoja.

 3. Espanja on todella monipuolinen! Pelkästään jo manner-Espanja, mutta siihen vielä Kanariansaaret ja Baleaarit päälle. Sitten olisi vielä Afrikan puoleista Espanjaa jne. Kannattaa tehdä sinne useampi reissu, ei varmasti pety 🙂

  1. Olen ihan samaa mieltä! Monessa paikassa on tullutkin jo käytyä, mutta vielä on todella paljon Espanjaa näkemättä, koska toistaiseksi kaikki käymäni paikat ovat olleet itäpuolella (rannikolla ja sisämaassa). Kiinnostaisi lähteä pohjoisosiin kiertelemään. Ehkä joku kerta!

 4. Upeita kuvia. Itse en ole mitään rannalla viihtyvää sorttia joten kiva lukea välillä muutakin kuin rantalomailusta kertovia tekstejä.

  1. Kiitos! Mulla on sama vika: en niin kovin innokkaasti viihdy rannalla (no, suoraan sanottuna en yhtään – mutta uimassa kyllä viihdyn). Siksi tykkäänkin tehdä näitä tällaisia reissuja, joilla pääsee näkemään muutakin. Ovathan ne rannat toki kauniita, mutta en jaksa siellä maata, ja näin talvisaikaan siellä ei kyllä makaa oikein kukaan muukaan tuolla päin Espanjaa. Lämpötila oli nyt 20 asteen molemmilla puolilla rannikolla, mutta sisämaassa paljon vähemmän.

 5. Mielenkiintoinen postaus! Olen viimevuosina kierrellyt Yhdysvaltoja vähän samalla ajatuksella, eli etsien kohteita, joita ei löydy jokaisesta turistioppaasta ja pyrkinyt näkemään maata paikallisen silmin pelkkien turistikohteiden lisäksi (vaikka niitäkin toki tullut nähtyä). Hauska lukea postauksia tutuista kohteista, mutta uudesta näkövinkkelistä. Omilla Espanjan reissuilla on tullut nähtyä rannan ja kauppakeskusten lisäksi muutamia paikallisia kyliä, mutta linnat ja aavikot on toistaiseksi skipattu.

  1. Kiva, että tykkäsit! USA:ssa olisi ihan huippua kierrellä tuolla tavalla, sielläkin kun on niin helppo reissata. Kauppakeskusten ja rantojen lisäksi Espanjasta onneksi löytyy paljon muutakin (vaikka rannoilla ja shoppailullakin voi olla hetkensä).

 6. Mulle tuttua Espanjaa on Malagan, Sevillan ja Barcelonan alue. Itäpuolella en ole käynyt, mutta näköjään olisi kyllä käymisen arvoista. Huisin hienoja maisemia ja linnoja! 🙂

  Titta / IKILOMALLA

 7. Tästä tuli ennemminkin mieleen Kanaria kuin Manner-Espanja! Roadtripit on parhautta, tuli ihan ikävä huristelemaan Etelä-Eurooppaan 🙂

  1. Jep, automatkat ovat ihan parhaita! Eikä pelkästään Etelä-Euroopassa vaan myös Keski-Euroopassa, Jenkeissä, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa ainakin on kaikissa kiva ajella. 🙂 Mulle Kanaria jäi mieleen vähän vihreämpänä, mutta kieltämättä maisemat kyllä vaihtelivat tällä pienellä autoreissulla aika reippaasti, ja välillä muistutti Kanariaakin.

 8. Tätä espanjaa haluaisin itsekin nähdä. Eikä pelkästään sitä turisti rantaa, jonka vuoksi koko espanja on jäänyt paitsioon. No tilanne tulee korjaantumaan. Taas tulee mieleen junalla halki euroopan ohjelma, missä matkattiin sisämaassa. Upeita paikkoja.

  1. Junalla olisi kanssa hauska matkustaa pitkin Eurooppaa. Pienessä mittakaavassa sitä on tullut testattuakin. Mutta autolla pääsee toisaalta sinnekin, minne raiteet eivät vie. Espanjaa ei kannata turhaan ”boikotoida”, sieltä löytyy vaikka mitä!

 9. Tällaisella Mallorcan- ja Barcelonan-kävijälle kuulostaa hauskalla tavalla eksoottiselta. Mutta mitä niissä linnoissa oikein on? Asuuko niissä joku?

  1. Autioita olivat ainakin ne, joissa kävimme. 🙂 Osaan ei päästy sisään, koska ovet oli ehditty siltä päivältä sulkea, mutta ulkoa päästiin toki ihailemaan. Yksi linna erityisesti oli jo sijaintinsa puolesta ihan älyttömän upea – kirjoitan siitä piakkoin postauksen. Lisäksi nähtiin matkalla tietty läjä kirkkoja. Ja löytyipä sieltä syrjäseudulta myös kyliä, jossa jengiä asuu kallion sisällä. (Kyllä vain!)

 10. Onpa karua! Joskus ajelimme Barcelonasta Andorraan, mutta en enää oikein saa kiinni muistoista, oliko noin karua pohjoisempanakin. Luultavasti. Manner-Espanja on alkanut kiehtoa. Milloinkohan sinnekin ehtisi?

  1. Saattaa pohjoisessa olla vähän vehreämpää, mutta varmaa tietoa mulla ei ole. Sama täällä, sisämaa kiinnostaa nykyään, joskus ennen ei niinkään. Kai sitä ainakin Madridiin jonkun reissun ehtii joskus tehdä?

 11. Jotain karun kaunista välittyy näistä teidän reissukuvista ja tosiaan, ihan muuta kuin rannoilla huojuvat palmut. Olisi kyllä mielenkiintoista lähteä itsekin autolla koluamaan sieltä noita tuntemattomampia paikkoja 🙂

  1. Mä niin tykkään kierrellä autolla ja katsella paikkoja, siinä pääsee näkemään kaikenlaista mikä muuten jäisi kokonaan välistä. Palmutkin ovat kivoja, mutta on kiva nähdä muutakin!

 12. Ihanaa nhdä tuota turisti-Espanjan takapihaakin 🙂 Olin itse asiassa juuri puhumassa Matkamessuilla Espanjan vieraana siitä, että ihmisten tulisi rohkaistua kiertämään Espanjaa nimenomaan sen sesongin ulkopuolella ja niiden turistireittien toisella puolen 🙂

  1. Mahtavaa! Olisi ollut hauskaa kuulla sun puheenvuoro, mutta mulla jäi ne ohjelmat väliin messuilla. Kannatan joka tapauksessa ideaa matkustella (myös) turistipaikkojen ulkopuolella. 🙂

  1. Niinkö kuivaa siellä Coloradossakin on? Enpä ole tullut ajatelleeksi. Coloradossa taidetaan olla kuitenkin aika paljon korkeammalla merenpinnasta, eikö?

   Ja hei, ihan mahtavaa: tuo haaste on tosi kiva! Tartun! Pääsen ehkä vähän tenttaamaan porukoita sitä varten. Tajusin nimittäin, etten edes tiedä, milloin olen ollut ekaa kertaa ulkomailla.

 13. Espanja on kyllä kiva (ja helppo) autolomakohde, ainakin isojen kaupunkien ulkopuolella. Emme niitä enää paljoa niitä harrasta, mutta Espanjassa olemme mekin useamman kerran tulleet kiertäneeksi hiukan autoillenkin.

  1. Joo, pitää paikkansa, Espanjassa on helppo ajella. Tiet ovat hyvässä kunnossa ja muutenkin homma toimii. Meillä taas on jäänyt täysin tavaksi tämä automatkailu. Odotan jo ihan täpinöissäni ensi kesälle suunniteltua autoreissua Euroopassa. Siinä tulee muutama uusi maakin listalle, jos toteutamme matkan sillä reitillä, mitä tässä alustavasti on vähän pohdittu.

  1. Nuo viinitilat ovat tosiaan hyvä idea Espanjassa – tai näin ainakin vakaasti uskon, vaikken toistaiseksi ole käynyt. 🙂 Tarkoitus on kyllä joskus käydä.

   Mun mielestä Espanjan liikenteessä ei ole mitään sen kummempaa, hyvin sujuu ajaminen siellä eikä kulttuuri nyt niin kamalasti eroa suomalaisesta. Tietty me on ajettukin paljon eri puolilla maailmaa. Espanjassa ehkä ärsyttävin autoiluun liittyvä juttu ovat parkkihallit, jotka ovat järjestään ihan tajuttoman ahtaita. Ne kaikki on salettiin suunnitellut joku, jolla ei ole edes ajokorttia. 🙂

 14. Mä olen ihan helteessä noiden kuvien kanssa! Tuo on suunnilleen ainoa Espanja, joka minua kiinnostaa. Luontoa, ei mitään ihmisiä, ei turreja, ei prostituutiota, ei kaupustelijoita. Minä ja mun kiikarit ja sitten geokätköt. Mä taidan lämmetä ajatukselle Espanjaan matkustamisesta. Jos loggais jonkin purkin ja näkisi eksoottisen tipin. Niemimaana siellä on sellaisia lajeja, mitä ei muualla länsipalearktisella alueella olekaan.

  1. Syrjäseutuja Espanjasta löytyy (ja paljon kaikkea muutakin!), tai ainakin mä olen löytänyt niitä näillä lyhyillä reissuillani todella kivuttomasti, joten tuskin niitä tarvitsee kovin kauan hakea kenenkään muunkaan. Auto alle ja menoksi. 🙂 Mä nyt en varsinaisesti välttele muita ihmisiä tai turisteja, mutta musta on vain kiva kierrellä paikkoja. En jaksa olla kauaa samassa mestassa paikoillani, tulen levottomaksi. Noihin eläinbongailuihin en valitettavasti osaa sanoa mitään, mutta mielenkiintoista tietää, että Espanja tarjoaisi tuollaisiakin mahdollisuuksia.

 15. Espanja on kyllä monipuolisuudessaan niin ihana. Itse ihastuin viime syksynä erityisesti Asturiasiin, Pohjois-Leoniin ja Riojan viinialueeseen. Kävin myös Alicantessa ja siellä vähän kiertelin, mutta Murcian suunnalle ja kuviesi maisemiin en enää ehtinyt, joten olipa kiva nähdä taas erilainen puoli Espanjasta.

  1. Mua kiinnostaisi käydä juuri noilla Asturiasin seuduilla ja esim. Bilbaossa ja Santiago de Compostelassa. Sieltä olisi näpsäkkä jatkaa matkaa vaikka Portugalin Portoon. Espanja on tosiaan monipuolinen, en itsekään tajunnut sitä kunnolla vielä joitakin vuosia sitten.

 16. Upeita maisemia tosiaan! Minä olen jostain syystä onnistunut välttämään Espanjan kokonaan ja onkin kiva, että matkablogeissa on paljon esittelyä siltä suunnalta. Tämä oli taas uusi kulma kyseiseen maahan ja todellakin itselle huomattavasti varteenotettavampi vaihtoehto kuin ne rannikon turistikohteet. Ihanaa tunnelmaa kuvissa!

  1. Kiitos! Rannatkin ovat hienon näköisiä, mutta eihän siellä varsinkaan talvisaikaan viitsi notkua. Mä en muutenkaan pidä auringossa makaamisesta, mutta merta on toki kiva katsella. Samoin oli kyllä tosi kiva katsella noita länkkärimaisemia. Jotkut kylät matkalla olivat tosi uinuvia, ja tunnelma oli sen vuoksi erityinen. Hieno kokemus kaiken kaikkiaan, onneksi tuli lähdettyä!

 17. Rakastan Espanjaa, ja varsinkin Madridia! En itse asiassa edes ole käynyt siellä rantakohteissa. 🙂 Road trip Espanjassa voisi olla aika kiva kokea joskus, viinitilalta toiselle ja pala kinkkua siinä välissä. Ja siesta. Mmmmm.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *