Ensikertalaisen Kuala Lumpur – mikä fiilis jäi?

Artikkelikuva - Kuala Lumpur Menara-tornista käsin, Malesia

Minulla ei ollut Kuala Lumpurista kovin korkeita odotuksia sen perusteella, mitä olin monilta siellä käyneiltä kuullut. Haluan tietysti aina muodostaa asioista oman mielipiteeni itsenäisesti, mutta toisten kertomukset vaikuttavat väkisinkin jossain määrin odotuksiin ja mielikuviin. Moni kuvailee Kuala Lumpuria mitäänsanomattomaksi ja jotenkin vaikeaksi. ”Ei sille kannata montaa matkapäivää uhrata, jos yhtäkään.” Millaisen kuvan Kuala Lumpur jätti meille Hemmon kanssa ensimmäisen vierailun perusteella?

Ihanaa ruokaa Kuala Lumpurissa!

Me olimme tammikuisella Singaporen ja Malesian kierroksellamme Kuala Lumpurissa kolme yötä. Se ei ole pitkään eikä siinä ajassa ainakaan meillä vielä mitta tullut täyteen. Itse asiassa päinvastoin: olisimme viihtyneet pelkästään ravintolatarjonnan takia kaupungissa pidempäänkin.

Majoituimme Bukit Bintangin alueella, joka on tunnettu suosittuna shoppailu- ja ravintola-alueena. Bukit Bintang on osa suurempaa Golden Trianglena tunnettua aluetta, joka on niin ikään kuuluisa nimenomaan ostoskeskuksista, ravintoloista ja kaupankäynnistä. Alueelta löytyy korkeita pilvenpiirtäjiä ja moderneja, jättimäisiä ostoskeskuksia, mutta myös perinteisempää, matalaa rakennuskantaa.

Hotellimme sijaitsi aivan nurkan takana tällaisten perinteisten rakennusten reunustamalta Changkat Bukit Bintangilta. Meidän kokemustemme perusteella tämän kadun ravintolat eivät ole osastoa ”minimipanostuksella ja maksimaalisella voitolla rahat pois turreilta”, vaikka näin voisi pelätä.

Changkat Bukit Bintangilta löytyy ravintoloita joka lähtöön, mutta me onnistuimme osumaan paikkoihin, joiden pitäjillä on selkeästi intohimoa ravintolan pyörittämiseen. Esimerkiksi Tim-ravintolan tapas-annokset veivät kielen mennessään, eikä Rabbit Holen astetta rennommassa menussa (ja menossa) ollut myöskään valittamista. Palvelu oli ystävällistä jokaisessa testaamassamme paikassa. Ikävöin chilikatkarapuja ja kampasimpukoita useamman viikon reissun jälkeen!

20180311-Unelmatrippi-Kuala-Lumpur-205743

Osa Changkat Bukit Bintangin ravintoloista on edullisia ja osa vähemmän edullisia, ja osa on ihan vain juottoloita ja niissä meno näytti olevan varsinkin perjantai-iltana sen mukaista. Pubien lisäksi löytyy yökerhoja, mutta kuten sanottua, myös viihtyisiä ja rauhallisia ruokaravintoloita on! Alue ei siis suinkaan ole pelkkiä bilettäjiä varten.

Liikkuminen julkisilla Kuala Lumpurissa on helppoa

Kuala Lumpurin miinuspuoliin kuuluvat monen mielestä hankalat mahdollisuudet liikkua kävellen yhtään minnekään. Mietimme ensin Hemmon kanssa, että olemme ehkä vaatimustasoltamme jotenkin poikkeuksellisen höveleitä, kun emme kokeneet kävelyä hankalaksi. Kävelyteitä löytyi ja osa oli varsin leveitäkin, kuten esimerkiksi kuvassa näkyvä kävelytie Suomen suurlähetystön tuntumassa. Kävimme lähetystössä äänestämässä ihan vain siksi, koska voimme – saman teimme aikanaan Perun pääkaupungissa Limassa, kun ennakkoäänestys sattui sopivasti reissumme ajalle.

20180311-Unelmatrippi-Kuala-Lumpur-112247

Huomasimme kuitenkin, että pidemmän päälle käveleminen voi Kuala Lumpurissa olla paikoin hankalaa, sillä kävelytiet voivat tietöiden takia yhtäkkiä loppua (tämä toki pätee missä tahansa), ja koska autotien ylittämiseen ei välttämättä löydy hyvää paikkaa. Kävelijöiden liikennevalot ovat useassa paikassa olemassa vain näön vuoksi eli eivät oikeasti toimi. Autoja ja liikennettä on paljon, joten tien ylittäminen saattaa olla työn takana.

Kuala Lumpur ei ehkä ole paras paikka päämäärättömään kävellen haahuiluun, mutta pienellä suunnittelulla kävellen ja julkisia käyttämällä liikkuminen ei silti ollut meidän mielestämme sen hankalampaa kuin monessa muussakaan paikassa. Julkiset kulkupelit ovat varsin siistejä ja toimivia ja niillä on edullista matkustaa.

Näkemistä ja tekemistä Kuala Lumpurissa

Syömisen jo mainitsinkin hyvänä aktiviteettina Kuala Lumpurissa, sillä herkkumättöjä löytyy joka puolelta. Edullista safkaa löytyy aasialaiseen tapaan ostareilta, ja varsinaisia ravintoloita on eri puolilla kaupunkia joka lähtöön. Tässä vinkkejä siihen, mitä näkemistä ja tekemistä Kuala Lumpurissa on.

Kiertele Chinatownissa

Kuala Lumpurin Chinatownissa on menoa ja meininkiä. Piraattituotteiden ja muun krääsän valikoima lyö silmille ja sieraimiin tunkeutuu durianin ja hiilillä kärisevien kastanjoiden haju. Chinatown on hässäkässään kokemisen arvoinen, vaikka meille se ei näyttäytynytkään lempipaikkana, kun emme olleet tälläkään kertaa liikkeellä ostohousut jalassa.

Sen sijaan notkuimme Chinatownissa hipsterikahvila Leaf & co:ssa matchalatet kädessä ja ihmettelimme kahvilan moderninviileän olemuksen ja Chinatownin hässäkän kontrastia. Mukavan rentoa ajanvietettä!

20180311-Unelmatrippi-Kuala-Lumpur-DSC0888
20180311-Unelmatrippi-Kuala-Lumpur-DSC0890
20180311-Unelmatrippi-Kuala-Lumpur-DSC0894
Rambutaneja myynnissä Kuala Lumpurin Chinatownissa

Katsasta Petronas Towers ja ilmainen suihkulähdeshow

Petronas Towers -kaksoistorni on varmasti useimpien Kuala Lumpuriin matkaavien listalla – niin myös meidän. Sisälle meillä ei silti ollut aikomustakaan mennä vaan halusimme ihailla tätä kiiltävää, Kuala Lumpurin tunnetuimpiin lukeutuvaa maamerkkiä nimenomaan ulkopuolelta. Pimeässä kaksoistornit pääsevät kunnolla oikeuksiinsa.

Ei kannata jättää ihailua kuitenkaan pelkkiin torneihin vaan käydä samaan syssyyn tsekkaamassa tornien juurella olevassa KLCC Parkissa pyörivä suihkulähdeshow. On nimittäin komeaa katsottavaa, eikä maksa latin latia! Lake Symphonyn tekoaltaan valaistut suihkulähteet tanssahtelevat musiikin tahtiin joka ilta.

20180311-Unelmatrippi-Kuala-Lumpur-DSC0932
Petronas Towerit pimeässä
Petronas Towerit iltavalaistuksessa
20180311-Unelmatrippi-Kuala-Lumpur-DSC0911
20180311-Unelmatrippi-Kuala-Lumpur-DSC0912

Paras näköalapaikka: Aasian korkein tv-torni Menara Kuala Lumpur

Petronasin tornien lisäksi toinen merkittävä maamerkki on Menara Kuala Lumpur (tai Kuala Lumpur Tower), Kaakkois-Aasian korkein televisiotorni, joka niin ikään on pimeällä valaistu hienon näköiseksi. Ajattelimme, että tähän 421 metriä korkeaan torniin olisi kamalat jonot, mutta mitä vielä: holahdimme sukkana sisään.

Pilvenpiirtäjien Kuala Lumpur näyttäytyy ylhäältä, 276 metrissä olevalta näköalatasanteelta koko komeudessaan, ja seurasimme mielenkiinnolla horisontista lähestyvän ukkosrintaman etenemistä. KL Towerissa voi uhmata korkean paikan kammoa tunkemalla reunan ulkopuolelle viritettyyn lasikoppiin. Minä jätin tämän väliin, mutta Hemmo kävi patsastelemassa ”tyhjän päällä”. Sisäänpääsyliput maksoivat noin 20 euroa per lätty (tammikuu 2018), ja tuo lasitasanne sisältyi hintaan.

Kuala Lumpurin Menara Tower katutasosta käsin
20180311-Unelmatrippi-Kuala-Lumpur-DSC0934
20180311-Unelmatrippi-Kuala-Lumpur-DSC0980

Muuta ajanvietettä Kuala Lumpurissa: Batu-luolat, rentoutuminen ja shoppailu

Batu-luolat ovat myös yksi Kuala Lumpurin tunnetuista nähtävyyksistä, mutta me jätimme tällä kertaa luolakäynnin väliin. Sää oli erittäin kuuma ja kostea, joten useamman sadan portaan kiipeämisurakka luolastolla ei kerta kaikkiaan napannut. Hindujen pyhä paikka on erittäin suosittu vierailukohde, ja se on tunnettu myös apinoistaan, joita turistit tietysti ruokkivat (ja jotka epäilemättä varastavat varomattomilta turisteilta tavaraa, kuten apinoilla on tapana). Oletko käynyt luolilla? Missasimmeko paljonkin?

Kuala Lumpurissa voi tietysti viettää aikaa myös hotellin uima-altaalla levyttäen, jos sellainen kiinnostaa. Hotellihinnat ovat varsin kohtuullisia, joten mihinkään läävään ei ole budjettisyistä pakko tyytyä: esimerkiksi meidän varaamamme huone neljän tähden Verdant Hill -hotellissa Bukit Bintangin alueella maksoi vain 40,40 euroa yöltä. Huone oli tilava ja erittäin siisti, hintaan kuului runsas aamupala, ja hotellissa oli kiva pienehkö uima-allas kutoskerroksessa.

Myös shoppailu on varteenotettava vaihtoehto, jos on tarvetta hankkia jotakin. Kaupoissa ja kojuissa nimittäin riittää valikoimaa ja kostean kuumassa Kuala Lumpurissa on mukava mennä välillä ostoskeskuksen ilmastoituihin tiloihin viilentymään.

Mikä yleisfiilis Kuala Lumpurista jäi?

Kuala Lumpur jätti meihin molempiin hyvän vaikutelman. Vaikka kaupunki ei sinänsä tuntunut järisyttävän upealta, ei siinä mitään erityistä vikaakaan tämän lyhyen visiitin perusteella ollut. Kuala Lumpur on oikein hyvä paikka kaupunkielämän mukavuuksista nauttimiseen, eikä ainakaan omasta mielestäni pari kolme yötä ole kaupunkiin mitenkään liikaa. Pidemmällä Aasian-matkalla voisin kuvitella meneväni sinne mielelläni nautiskelemaan hyvistä ja edullisista hotelleista, herkkuruuista ja mahdollisesti myös hyödyntämään ostosmahdollisuuksia.

Oletko käynyt Kuala Lumpurissa? Millainen fiilis jäi?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

24 vastausta artikkeliin “Ensikertalaisen Kuala Lumpur – mikä fiilis jäi?”

 1. Oon nyt lähiaikoina törmännyt useammassakin blogissa Kuala Lumpurin makumaailman hehkuttamiseen, joten se on ruennut kiinnostamaan ihan jonkin verran, vaikkei suuret kaupungit ehkä ookaan itselle se omin ympäristö.

  1. Me ainakin tykättiin sapuskoista! Tarjonta on monipuolista. Mua kiinnosti nähdä Kuala Lumpur jo ihan sen takia, kun siitä liikkuu juttuja niin laidasta laitaan. 🙂

 2. Mielenkiintoista lukea arvio Kuala Lumpurista, kun luotan sun makuun näissä matkakohdeasioissa. Mukavaa että tykkäsitte! KL ei kuulu päällimmäisiin matkasuunnitelmiin, mutta kuitenkin sellainen paikka missä kiinnostaisi muutama päivä viettää, jos tuonne päin lähtee. Vaikuttaa kaupungilta jossa voisi hyvinkin viihtyä, vaikkei ihan Aasian monipuolisimpia matkakohteita olisikaan.

  1. Kyllä joka paikassa kannattaa kerran käydä (joskus enemmänkin!). 🙂 Parin päivän stoppi on varmasti KL:ssa se suosituin, ja ihan hyvä varmaan niin. Ruoka oli tosiaan hyvää ja majoituksen hinta-laatusuhde erittäin jees. Liikkumisen odotin olevan vaikeampaa kuin mitä se lopulta oli – ei mitään vaikeuksia julkisilla. Toki hotellin sijainti vaikuttaa, mutta me tietysti valitsimme paikan, josta pääsee hyvin kulkemaan, kuten aina. Kuulemma ilmanlaatu on välillä aika karsea KL:ssa, mutta meille osui ihan ookoo-taso sen osalta, joten ei valittamista.

 3. Kiitos vinkeistä! Just odottelen kentällä lennon lähtöä Kuala Lumpuriin.

 4. KL on mulle sellainen pakollinen paha jokaisella Kaakkois-Aasian reissulla ja joka reissun jälkeen mun mielipide siitä vaihtuu. Viime kerralla olin koko ajan kipeä ja tietysti se on KL:n vika 😀 Mua ärsytti suunnattomasti toi kulkemisen vaikeus, kunnes Uber. Vaikka taksejahan siellä on pilvin pimein, niin hintojen kanssa vääntäminen ei oo koskaan houkutellut. Mä oon käynyt KL:ssä varmasti yli 10 kertaa, enkä vieläkään päässyt Batu Cavesille – ehkä ensi kerralla.

  1. Heh, ehkä mäkin seuraavalla kerralla olen ihan kypsänä Kuala Lumpuriin, kuka tietää? 😀

   Joo, mä inhoan takseja juuri sen vääntämisen takia. Käytänkin yleensä paikassa kuin paikassa julkisia ja omia kinttuja. Tosin Malesiassa mentiin pari kertaa Grabilla, mikä oli todella onnistunut kokeilu. Varmasti tulee jatkossakin käytettyä sitä, jos julkisilla on hankalat yhteydet.

 5. Me oltiin tosiaan Kuala Lumpurissa loppupeleissä 6 viikkoa. Ei noussut ykkössuosikeihin Aasiassa, mutta löytyy siitä paljon hyvää, etenkin se ruoka, ihan loistavaa ja monipuolinen tarjonta. Hyviä terveellisiä kahviloita ja autenttisia makuja vähän joka puolelta. Saasteet ja se, ettei kaupunki ole kovin kävelijäystävällinen häiritsi ehkä eniten. Bukit Bintang on siellä kyllä parasta aluetta majoittua. Batu-luolat oli itse asiassa oma suosikkinähtävyys. Portaita ei oo paljon,eikä turisteja jaan jos menee oikeaan aikaan! Upeita kuvia ootte saaneet!

  1. No niin! Varmaan ensi kerralla, jos KL:iin toiste päädytään, täytyy käydä ne luolat tsekkaamassa! Saasteet ovat kyllä varsinainen vitsaus. Ymmärrän hyvin, että ne ottivat päähän. Meille osui onneksi ihan ok ilmanlaatu, ja toki muutenkin oltiin kaupungissa vain muutama päivä. Siinä ajassa ei ehtisi niistä saasteistakaan niin stressata tai ahdistua. Aasian ykkössuosikiksi KL ei meilläkään noussut, mutta löysin kyllä kaupungista paljon hyvää. Ihan mielelläni voisin mennä uudelleen.

 6. Jos nappulat osuu kohdalleen niin saattaapi olla työreissu Kuola Lumpuriin tulossa syksyllä, ihan kiva siis kuulla että joku on tykännytkin KL:stä, jostain syystä olen kuullut siitä viime aikoina yllättävän paljon negatiivista.
  Kiitos ravintolavinkeistä, tykkään aina päästä maistelemaan paikallisia herkkuja ja malesialaista ruokaa en ole tainnut koskaan edes syödä.

  1. Eräässä Facebook-ryhmässä löytyi vino pino KL:ista tykkääviä ihmisiä, joten ihan yksinäni en onneksi tämän hyväksyvän mielipiteeni kanssa ole. 🙂 Toivottavasti työkeikka onnaa ja KL ei ole sinusta ihan kamala kohde. 🙂

   Nuo mainitsemani ravintolat ovat itse asiassa varsin kansainvälisiä – niistä sai taidolla laitettua hyvää safkaa, mutta paikallista ruokaa söimme muualla. Katukeittiöitä on paljon, ja myös ostareilla syötiin edullisesti paikallisia herkkuja. Malesialainen ruoka on todella hyvää!

 7. Muutama vuosi sitten kävimme KL:ssä. Kaupunki on ihan ok, minulle ehkä liian ”steriili”, jos ymmärrät mitä tarkoitan. Kaikki kuitenkin toimii vallan mainiosti, ja suurkaupungiksi hyvin turvallinen. Ei paha ollenkaan!

  1. Kuala Lumpur on tosiaan monilta osin hyvin toimiva kaupunki. Steriiliksi en sitä sanoisi, mutta me tulimmekin Singaporesta (Malakan kautta, mutta silti), joten näkökulma oli ehkä vähän toinen. Melko siistiä ja sliipattua KL:ssakin toki on.

 8. Hei kiitos tästä postauksesta! Tallensin tämän tietokoneen suosikkeihin maailmanympärimatkaa varten. Suunnitelmissa olisi tutustua Malesiaan noin viikon verran, joten kiva kuulla että Kuala Lumpuriinkin voi tykästyä! 🙂

  1. Eipä kestä – kiva, että koit kiinnostavaksi! Suosittelen Malesiassa Malakaa (ks. edellinen postaus) ja Penangin saarella George Townia. Muualla en sitten olekaan itse vielä käynyt. 🙂 Malesia jätti hyvän kuvan.

 9. Minä tykkäsin vuosia sitten ensimmäisellä kerralla tosi paljon. Viime kesänä olin viikon, ja fiilis oli jotenkin ihan erilainen. Toisaalta olin ollut reissussa pitkään, joten otin KL-viikon vähän kuin arkiviikoksi, lomaksi lomasta. Pesin pyykkiä, korjautin matkalaukun ja hoidin joitain muita pakollisia asioita. KL ei nouse suosikikseni. Malesiassa on minusta paljon kiinnostavampiakin paikkoja, mutta toisaalta ei siinä mitän vikaakaan ole. Ihan kiva siis. 🙂

  1. ”Ihan kiva esim. asioiden hoitamiseen, ei valittamista” on varmaan monen mielestä ihan pätevä kuvaus Kuala Lumpurista. Jotkut taas inhoavat koko paikkaa. Pidin itse kiehtovampina Malakaa ja George Townia (muualla Malesiassa en ole vielä käynytkään), mutta Kuala Lumpur oli tosiaan ihan hyvä paikka sekin ja voisin mennä sinne uudelleen ihan mielelläni. Ei mitään valittamista. 🙂

 10. Kuala Lumpur on näkemättä, mutta haluaisin kyllä käydä siellä. Minunkin korviini on kantautunut negatiivisia kommentteja KL:sta, mutta olen kanssasi samoilla linjoilla että kannattaa käydä itse katsomassa minkälainen paikka kyseessä ja luoda mielipide vasta sen jälkeen. Kiva kuulla, että tykkäsitte ja oli onnistunut reissu.

  1. Joo aina kannattaa käydä itse katsomassa ja päättää vasta sitten, mitä mieltä on! Toisaalta se omakin mielipide voi vaihtua, jos käy jossain kahdesti (tai enemmän). Esimerkiksi itse en tykännyt ekalla kerralla Pariisista yhtään, mutta toisen kerran jälkeen olin sitä mieltä, että kyllä Pariisi ansaitsee vielä tulevaisuudessakin meikäläisen käyntejä eli tykkäsin. 🙂

 11. Mäkin olen kuullut lähinnä nihkeitä lausuntoja paikasta, eikä se ole oikein koskaan noussut kiinnostuslistalla korkealle. Varmaan voisin poiketa siellä, jos se olisi sopivasta ”matkan varrella”, mutta esim. Singapore ja Bangkok kuulostavat paljon kiinnostavammilta. 🙂 Olisi kyllä tavallaan hauska verrata Kuala Lumpuria Saigoniin, joka aiheutti niin lähtemättömän ensijärkytyksen kaaoksensa kanssa. sekään ei varsinaisesti ollut kävelijän kaupunki, mutta niin vain kävelimme joka paikkaan, ja se tunsi illalla jaloissaan…

  1. Muhun taas Bangkok ei tehnyt ollenkaan hyvää vaikutusta, en tykännyt lainkaan. Todennäköisesti sinne tulee silti joskus palattua, koska se on niin hyvä solmukohta lennoille. Ja on ihan mahdollista, että toisella kerralla jää sitten eri fiilis! Ho Chi Minh Cityyn verrattuna Kuala Lumpur on kärjistettynä minusta suorastaan länsimainen paratiisi, kyse on aivan erilaisista paikoista. 😀 HCMC:ssä oli todellinen liikennehässäkkä. Sellaista ei Malesiassa ole varmasti missään, liikennekulttuuri kun on ihan erilainen kuin Vietnamissa.

 12. Kuala-Lumpur on helposti suosikkikaupunkimme Aasiassa. Ei niin kiillotettu ja kallis kuin Singapore ja jotenkin paljon miellyttävämpi kuin Bangkok. Olemme olleet 10 vuoden aikana 3 kertaa, viimeksi helmikuussa 11 päivää. Ja Batu Caves on upea paikka, erityisesti kannattaa tärpätä Thaipusam-hindujuhliin (hindujen uusi vuosi, täydenkuun aikaan tammikuun lopulla).
  KL:ssä löytää niin killotettuja kuin rosoisia kaupunginosia ja ruokapaikat ei lopu kesken eikä ostarit. Uber-taksi on halpaa kuin saippua ja minusta kävellen on helppo liikkua KLCC-Bukit Bintang-alueella, jopa ilmastoitua kävelytuubia pitkin (KLCC Suria-Pavillion). Absolutely fantastic!
  Ja kiitti muuten Penang-jutusta, seuraavana kohteenamme. Pulau Perhentian saaria taas suosittelen kaikille kirkkaiden vesien ja valkeiden rantojen ystäville. Neljä vuotta pysynyt lähes ennallaan.

  1. Bangkok ei sytyttänyt muakaan, mutta olen kyllä käynyt siellä vain kerran. Voi olla, että toisella kerralla fiilis olisi eri. Kuala Lumpurista tykkäsin joka tapauksessa heti näin ekalla kerralla huomattavasti enemmän! Täytyy käydä Batu-luolilla, jos tulee mentyä Kuala Lumpuriin uudelleen, luolat kun nyt jäivät välistä. Myöskään tuota ilmastoitua kävelyputkea ei tullut testattua. 😀

   Ja olepa hyvä Penang-jutusta – mahtavaa matkaa sinne suunnille! Perhentianin saaret ovat haavelistallani ja niitä harkitsimme tällekin reissulle, mutta ajankohta ei olisi ollut sinne paras mahdollinen, joten valitsimme nyt tällaisen kaupunkiloman. Hyvä reissu oli eli päätös oli onnistunut siltäkin osin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *