Yksi väsyneimmistä tietämistäni sanonnoista on ”X on uusi Berliini”. X:n paikalle voi laittaa minkä tahansa paikan. Google-haulla ”on uusi Berliini” saa tulokseksi muun muassa, että uusi Berliini on Ateena, Leipzig, Kouvola, Kiova, Moskova, Maunula, Helsinki, Bukarest, Varsova, Belgrad, Istanbul ja Tbilisi. Niin ja tietysti myös Tallinna ja Nokia sekä monet, monet muut paikat – lista jatkuu loputtomiin. Todellisuudessa on vain yksi Berliini. Se muuttuu, se elää – mutta Berliini on aina Berliini, ihan omanlaisensa paikka.
Ei moiseen sanontaan tietenkään pidä suhtautua turhan ryppyotsaisesti. Onhan se hienoa Berliinille, että kaupunkia pidetään jonkinlaisena boheemin tai historiallisen tai hipstereimmän tai vapaamielisimmän tai jonkinlaisen muun kaupungin mittapuuna ja siihen halutaan verrata milloin mitäkin paikkaa.
Jotkut vertauksista ovat vain lähteneet lapasesta aika pahasti. Yksi graffitein peitelty talo tai homobaari ei tee mistään pikkukaupungista (saati kaupunginosasta) Berliiniä, yhtä Euroopan viime vuosisadan historiallisesti kiehtovimmista suurkaupungeista ja tänä päivänä yhtä Euroopan nopeimmin kehittyvää ja omaleimaisinta paikkaa. Puhumattakaan siitä, että kai mikä tahansa kaupunki tai paikka tulisi mieluummin kehutuksi ihan omana itsenään, ei jonain varjo-Berliininä?
Berliini on uusi Berliini
Kuten mikä tahansa paikka maan päällä, myöskään Berliini ei pysy vuodesta toiseen samanlaisena. Suurkaupunki kehittyy ja muuttuu koko ajan, tietenkin. Berliini on erityisen tunnettu kansainvälisyydestään, vapaamielisyydestään, nuorekkuudestaan ja vilkkaasta yöelämästään. Epäilemättä kaupungista löytyy enemmän uusien trendien varhaisia omaksujia kuin vaikkapa Suomen perähikiältä, ja Berliinistä on moni trendi myös alun perin lähtöisin. Uudistumisvauhti on nopeaa, mutta ei suinkaan niin nopeaa, etteikö Berliini tuntuisi aina tutulta Berliiniltä, kun sinne matkustaa.
Saksa on asukasmäärältään suurin EU-maa, joten Berliini on maan pääkaupunkina merkittävä poliittisen vallan keskus. Matkaajan näkökulmasta kuitenkin olennaisempaa on ehkä se, että Berliini on Euroopan merkittävimpiä kulttuurikeskuksia. Kaupunki on vetänyt taiteilijoita puoleensa jo satoja vuosia. Vuonna 1871 Berliinistä tuli Saksan keisarikunnan pääkaupunki, ja Berliinin kulttuurielämä sai yhä enemmän puhtia esimerkiksi teattereidensa ansiosta.
Kaupungista löytyy tänä päivänä taidetta laidasta laitaan aina Pergamon-museon aarteista muraaleihin, gallerioista taidetapahtumiin ja musiikista East Side Galleryn muurinpätkän maalauksiin. Kansainvälisyys näkyy niin taiteessa, katukuvassa kuin ruokatarjonnassa. Yksi Berliinin suosion syistä matkaajien joukossa onkin varmasti vapaamielisen ilmapiirin ohella kaupungin ravintolatarjonta. Etnisiä ruokapaikkoja syntyy kuin sieniä sateella ja makumatka maailman ympäri on helppo toteuttaa lyhyelläkin vierailulla.
Ehdottomasti iso osa Berliinin viehätysvoimaa on kaupungin boheemi olemus niin taiteen kuin kaupunkikuvan näkökulmasta. Berliini ei ole pramea vaan monin paikoin täynnä rosoa. Pieni rähjäisyys sopii kuin nenä päähän vapaamieliselle ja jatkuvasti uudistuvalle kaupungille. Berliini on kuitenkin myös paljon muuta kuin taidetta, monipuolista ruokaa ja boheemia ilmapiiriä. Ainutlaatuinen historia erottaa Berliinin monista muista kiehtovista suurkaupungeista.
Jaettu Berliini kiehtoo
Toisen maailmansodan jälkeen tapahtui se, minkä varmaan kaikki tuntevat Berliinin historiasta: kaupunki jaettiin miehityssektoreihin. USA:n, Britannian ja Ranskan hallitsemista sektoreista tuli Länsi-Berliini ja Neuvostoliiton hallitsemasta sektorista Itä-Berliini.
Länsi- ja Itä-Berliinin välillä pystyi liikkumaan vapaasti vuoteen 1961 saakka, vaikka muutoin Saksojen välistä rajaa vartioitiin tarkasti. Itäberliiniläisiä ja muita itäsaksalaisia pakeni kuitenkin jatkuvasti länteen Länsi-Berliinin kautta, joten DDR pystytti muurin, joka jakoi kaupungin kahtia. Se pysyi pystyssä aina vuoteen 1989 saakka. Muurin murtumisen päivänä pidetään marraskuun yhdeksättä vuonna 1989, ja se oli symbolisesti valtavan merkityksellinen tapahtuma. Muurin kaatumisen myötä Euroopassa alkoi sosialististen valtiojärjestelmien mureneminen. Vapaus voitti.
Saksat yhdistyivät jälleen takaisin yhdeksi maaksi kolmas lokakuuta 1990 ja Berliini palasi yhtenäiseksi kaupungiksi. Lännessä oli toiminut väliaikaisena pääkaupunkina Bonn, mutta Saksan liittopäivät ja hallitus päättivät siirtyä takaisin Berliiniin.
Yle Areenan videolla kerrotaan viidessä minuutissa Berliinin muurin tarina:
Berliinin kahtiajako tulee tänäkin päivänä näkyväksi esimerkiksi seuraamalla katuun kiinnitettyjä Berliinin muurin sijaintia merkitseviä metallikylttejä. Ne ovat osa Berliinin muurin polkua (Berliner Mauerweg), joka on entisen Itä-Saksan rajoja entisen Länsi-Berliinin ympärillä seuraileva pyöräily- ja kävelyreitti.
Museo- ja muistomerkkirintamalla löytyy runsaasti mahdollisuuksia tutustua jaetun Berliinin historiaan, joka ei suinkaan ole kaunista katsottavaa ja prosessoitavaa, mutta sitäkin tärkeämpää. Erinomaisia kohteita ovat esimerkiksi Mauermuseum (Checkpoint Charlie), Berliinin muurin muistomerkki Bernauer Straßella, Stasi-museo ja DDR-museo. Näissä vierailemalla silmät aukenevat yhdelle jos toisellekin asialle eikä ehkä tule enää mieleen verrata Kouvolaa Berliiniin, vaikka Kouvola epäilemättä hieno paikka onkin.
***
Kun ajattelen kaikkia matkojani Berliiniin, ensimmäisenä mieleen nousevat käsinkosketeltavan historian läsnäolon, ihmisten kirjon ja ruuan tuoksujen lisäksi metron ja junien kolinat ja kuulutukset. Se berliiniläinen kaupunkielämä, joka saa Helsingin tuntumaan pieneltä ja nurkkakuntaiselta, vaikka olen alun perin pikkukaupungin tyttöjä. Ne saksankieliset kuulutukset, jotka saavat minut tuntemaan, että olen tullut kotiin.
Berliini on yksinkertaisesti täysin vailla vertaansa niin monesta näkökulmasta, että en usko kyllästyväni siihen ikinä. Siksi matkustan sinne aina uudestaan, ja siksi mikään muu paikka ei tule koskaan olemaan minulle uusi Berliini.
Mikä on sinun berliinisi – se paikka, joka ei teennäisiä vertailuja kaipaa vaan joka porskuttaa ihan omissa nimissään?
Lue myös muita kirjoituksiani Berliinistä:
- Koe jaetun Berliinin historia
- Berliinin puistot ja viheralueet, suurkaupungin keitaat
- Berlin Story -bunkkeri, pahuuden dokumentaatio
- Taidetta Berliinissä: Humboldt Forum
- Ravintola- ja baarivinkkejä Berliiniin
- Koe Berliinin maanalainen historia
- Berliini: Nefertitin vieraana Neues Museumissa
- Berliinin näköalapaikat
- DDR:n arkielämää Kulturbrauerein museossa Berliinissä
- Taidevinkki Berliiniin: Asisi Panorama
- Berliinin näköalapaikat: valtiopäivätalo Reichstag
- Spy Museum Berliini
- Suosikkikohteeni Berliini
- Joulumarkkinoilla Berliinissä
- Pitkä viikonloppu Berliinissä: Ibis Styles Hotel Berlin Mitte
- Entinen vakoiluasema Teufelsberg – älä vaivaudu
Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa: