Deutsches Museum, maailman suurin tekniikan museo

Artikkelikuva - pienoismalli astronautista tekniikan museossa

Münchenin Museuminselillä sijaitseva Deutsches Museum tarjoaa kiehtovia oppimiskokemuksia ja elämyksiä ihan jokaiselle, ei pelkästään tekniikasta innostuneille. Monikerroksinen jykevä kivirakennus on näyttelytiloiltaan maailman suurin tekniikan ja luonnontieteiden museo. Siellä voi tutustua muun muassa kemian, lääketieteen, avaruustekniikan, maanviljelyn, kamerateknologian, robotiikan ja monen muun alan historiaan ja teknologisiin keksintöihin. Ja niitähän riittää!

Münchenin Deutsches Museum on niin suuri, että sen kiertäminen huolellisesti muutamassa tunnissa tai edes kokonaisessa päivässä on mahdottomuus. Näyttelysaleja on niin paljon ja niissä on tarjolla niin paljon tietoa ja näyttelyesineitä, että aikaa menee pintapuolisellakin, vauhdikkaalla kiertämisellä vähintään pari tuntia. Museossa on myös tarjolla erilaista ohjelmaa ja näytöksiä. Jos aikoo katsoa niistä muutaman, aikaa kuluu tietenkin vielä enemmän.

Kirjoituskoneen näköinen laite ja nuottiteline
Valokuvaamiseen liittyvää teknologiaa vitriineissä
Kitaraa soittava robotti

Museovierailun voisi hyvin taktikoida niin, että valitsisi etukäteen itselleen kaikkein kiinnostavimmat osiot ja keskittyisi vierailulla ainoastaan niihin. Kaltaiselleni vähän kaikesta kiinnostuneelle tällainen rusinat pullasta -toiminta ei oikein ole luonteva vaihtoehto missään museossa, ja Hemmo taas on insinöörinä hyvinkin kiinnostunut kaikenlaisesta teknologiasta, joten me kiersimme museon oikeastaan kokonaan.

Joka salissa emme viipyneet yhtä pitkään, sillä kuten museoissa aina, kierroksella toiset aiheet kiehtoivat enemmän kuin toiset. Lopulta aika alkoi loppua kesken ja meidän oli kiirehdittävä loput näyttelysalit läpi pikavauhtia, sillä olimme lähdössä museopäivän päätteeksi kotimatkalle Suomeen. Kävimme tänä vuonna kevättalvella Deutsches Museumissa toista kertaa – ja jos sopiva tilaisuus tulee, menemme varmasti kolmannenkin kerran.

Avaruusteknologiaa museossa
Tislaustarvikkeita
Astronautti museossa

Omakohtaisia kokemuksia Deutsches Museumissa

Deutsches Museum perustettiin vuonna 1903 ja se on toiminut Münchenin Museuminselillä vuodesta 1925. Ehkä pitkä kokemus on ainakin osasyy sille, miten hieno museon toteutus on. Museon missiona on herättää tiede ja teknologia eloon, ja se toteutuu mielestäni hyvin.

Deutsches Museumin näyttelyt on huolellisesti, informatiivisesti ja myös näyttävästi rakennettu. Panostus näkyy joka puolella: tilojen koossa ja suunnittelussa, näyttelyesineiden esillepanossa, mietityissä opastauluissa sekä hyvin toteutetuissa mahdollisuuksissa kokeilla kaikenlaista kiinnostavaa omin käsin. Museossa voi esimerkiksi yrittää selvittää salasanoja vakoojien käyttämällä tekniikalla, haistella eri viljelykasvien tuoksuja ja tutkia, miten hyvin kädet tulikaan pestyä.

Valtavan kokoinen ihmisen jalka
Enigma
Jenni lentokoneen pyörien edessä
Painokone

Eri näyttelytiloissa on lisäksi tarjolla opastuksia, havainnollistavia esityksiä, luentoja sekä koululaisille ja opiskelijoille suunnattuja työpajoja. Ohjelma, museon aukioloajat, lippujen hinnat ja muut ajankohtaiset asiat kannattaa ennen vierailua tarkistaa Deutsches Museumin omilta verkkosivuilta.

Deutsches Museum on kuitenkin hyvin kiinnostava jo ihan sellaisenaan, ilman opastuksia tai erityisiä ohjelmanumeroita. Kiehtovaa nähtävää ja katseltavaa on monta suurta kerrosta, ja aihepiirit ovat niin vaihtelevia, että kyllästymään ei pääse. Esineitä on lukuisilta vuosikymmeniltä, joten museossa pääsee piirilevyjen ja futurististen robottien sun muiden lisäksi näkemään kauniita vanhoja esineitä ja esimerkiksi upeita musiikki-instrumentteja.

Vanha apteekin tiski
Siemensin studio Deutsches Museumissa
Elektroniikkajätteestä tehty pyörre

Vaikka kyllästyminen ei museossa uhkaa, runsaudenpula voi yllättää ja myös jalat saattavat jossain vaiheessa alkaa väsyä. Kinttuja voi onneksi halutessaan lepuuttaa museon kahvilassa tai eri puolilta museota löytyvillä penkeillä.

Deutsches Museumilla on Münchenissä myös liikenteeseen ja liikkumiseen keskittyvä toimipiste Verkehrszentrum sekä lentämisen historiaan ja teknologiaan keskittyvä toimipiste Flugwerft Schleißheim Münchenin pohjoispuolella. Lisäksi Deutsches Museum löytyy Bonnista ja Nürnbergistä. Bonnin museon kantavana teemana on tekoäly, Nürnbergin museo puolestaan keskittyy tulevaisuuden teknologioihin ja visioihin.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Deutsches Museum, maailman suurin tekniikan museo”

  1. Tekniikkamuseot tosiaan usein ovat kiinnostavia, vaikka ei erityisen kiinnostunut tekniikasta olisikaan. Tämäkin kuulostaa todella kiinnostavalta museolta. Joskus laajoissa museoissa käy tosiaan niin, että lopuksi tulee kierrettyä paljon nopeammin, vaikka kiire ei olisikaan. Oliko infoa myös englanniksi?

    1. Kyllä, infoa oli kattavasti myös englanniksi! Ääniopastuksen saa myös useilla kielillä ja se on ilmainen. Meillä ei ollut sitä tällä kertaa käytössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *