Jos haluat tutustua DDR:n arkeen Berliinissä, suuntaa Kulturbrauerein museoon. Museo esittelee kiinnostavasti DDR:n arkielämää eri näkökulmista. Museo on ilmainen ja sopivan kokoinen tunnin tai parin vierailulle. Samalla voi tutustua Kulturbrauerein alueeseen.
Kulturbrauerei eli Kulttuuripanimo on Berliinissä Schönhauser Alleella sijaitseva 20 rakennuksesta koostuva kompleksi sisäpihoineen. Siellä toimi aikanaan Schultheissin panimo, kunnes tilalle tuli 1990-luvulla klubeja, ravintoloita ja teattereita. Alueella järjestetään sunnuntaisin katuruokamarkkinat, ja joulun aikaan sisäpihalla on puolestaan skandinaaviset Lucia-joulumarkkinat, mistä löytyy myös suomalaiskojuja.
Kulttuuripanimon museo avattiin alueelle vuonna 2012. Pysyvän DDR-näyttelyn lisäksi siellä on museokauppa ja vaihtuvia pikkunäyttelyitä.
Museum in der Kulturbrauerei vie DDR:n arkeen
Kulturbrauerein museon (Museum in der Kulturbrauerei) pysyvä näyttely paneutuu DDR:n eli vuosina 1949–1990 olemassa olleen Itä-Saksan arkielämään. Kommunistivaltion arjessa kaikesta oli yleensä pulaa: asuintilasta ja tilojen laadusta, elektroniikasta, tuoreesta ruuasta ja vapaudesta.
Näyttelyssä on esillä kaikenlaista pientä ja isoa DDR-esineistöä. Museovierailulla voi esimerkiksi tarkastella tyypillistä DDR-tyyliin sisustettua asuntoa ja tutustua niin itäsaksalaisten tekstiileihin ja vaatteisiin kuin työoloihin sekä elämään jatkuvan valvonnan alla. Lukuisten äänitteiden avulla voi kuunnella aikalaisten mietteitä muun muassa asuinoloista ja kauppojen valikoimista.
Tavalliseen arkielämään kuuluu tietysti työn lisäksi vapaa-aikaa. Niihin liittyen museossa on esillä muun muassa itäsaksalainen Trabant-merkkinen auto, jonka katolla komeilee lomailua varten kehitelty hauska telttaviritelmä. Telttailuun viehtyneinä pällistelimme Hemmon kanssa tuota kattotelttaa pitkän tovin. Lomateemaa museossa edustaa myös derkkutyylinen kesäasunto kaikkine esineineen. Toiselta kulmalta löytyvä aito lehtikioski tuo ulkoasultaan hieman mieleen Helsingin vanhat lippakioskit.
Kulttuuripanimon museon näyttely on helppo tutustumiskohde arkisen näkökulmansa ansiosta. Näyttelystä nauttiakseen ei mielestäni tarvitse olla erityisen kiinnostunut historiasta, sillä jokainen löytää arkielämän asioita esittelevästä näyttelystä jotakin samaistuttavaa, tuttua tai hämmentävää – luultavasti kaikkea tätä. Museossa on myös se kiva puoli, että se on täysin ilmainen.
Oletko käynyt Kulturbrauerein alueella Berliinissä?
Lue myös:
- Koe jaetun Berliinin historia
- Berliinin näköalapaikat: valtiopäivätalo Reichstag
- Berliini: Nefertitin vieraana Neues Museumissa
- Koe Berliinin maanalainen historia
- Berlin Story -bunkkeri, pahuuden dokumentaatio
- Berliinin näköalapaikat
- Berliini: entinen vakoiluasema Teufelsberg – älä vaivaudu
- Ravintola- ja baarivinkkejä Berliiniin
Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:
Olin joskus aikoinaan tekemisissä erään iäkkään henkilön kanssa, joka oli elänyt aikoinaan DDR:ssä. Minä osaan kuitenkin Saksaa todella vähän ja hän ei taas puhunut sanaakaan mitään muuta kieltä. Jotain kuitenkin ymmärsin, muun muassa sen, että hän oli elämäänsä aikoinaan tyytyväinen ja että nykyään on paljon huonompi. Harmi, kun en osaa paremmin Saksaa, olisi ollut kiinnostava tietää enemmänkin.
Aivan, olisi varmasti ollut kiinnostava keskustelu! En tietenkään voi enkä halua väittää etteikö henkilö olisi voinut olla aikanaan tyytyväinen ja kokea nykyään elämänsä ankeammaksi, mutta yleisesti ottaen aika tuppaa vähän kultaamaan muistoja – onhan Suomikin pullollaan Kekkosen aikojen haikailijoita. 🙂 Kulturbrauerein museossa pääsee tosiaan vähän kurkistamaan DDR:n arkeen mm. mainitsemieni kiinnostavien arkielämään liittyvien tallenteiden kautta. Niissä aikalaiset kertovat ajatuksistaan eivätkä ne kaikki tietenkään ole vain kielteisiä. Kiinnostava näyttely kaiken kaikkiaan.
Tuo kuulostaa mielenkiintoiselta museolta, tuonne ehdottomasti!
Joo, hyvä vaihtoehto, kun etsii suht nopeaa ja kaiken lisäksi ilmaista museota. Berliinissä on toki valtavasti muitakin kiinnostavia historiakohteita.
Onpas mielenkiintoinen museo. Jahka tulee palattua Berliiniin, niin täytyy laittaa tuo korvan taa. Mua kiinnostaa just kaikki mennyt aika ja etenkin se, miten aikalaiset on kokeneet elämän silloin. Myös arkiesineet on kiinnostavia. Näkee miten esim. tuotepakkaukset on muuttuneet.
Sama täällä, arkisen elämän jutut kiinnostavat. Myös DDR-museo kannattaa muuten pitää mielessä, jos et ole siellä vielä käynyt. Se on tosin maksullinen ja maksusta huolimatta oletan sen olevan suositumpi kuin Kulturbrauerein museo, sillä Kulttuuripanimon museossa ei ollut ainakaan meidän vierailumme aikaan minkäänlaista tungosta (vierailumme museossa oli siis ennen tätä viruskriisiä).