Córdoba: rauhallinen keidas Palacio de Viana

Artikkelikuva - Palacio de Vianan sisäpihaa

Palacio de Vianan patiot ovat hyvä vierailukohde, kun kaipaat hieman rauhaa vilkkaimmasta Córdoban turistivilinästä. Palatsialueelle pääsee vierailemaan helposti, sillä Palacio de Viana sijaitsee kävelymatkan päässä suositummista turistikohteista La Mezquitasta ja Alcázar de los Reyes Cristianosista. Sijainti on kuitenkin sen verran syrjemmässä, että kaikkein kiireisimmät päivämatkalaiset jättävät Palacio de Vianan herkästi välistä. Matkalla palatsille voi ihastella Córdoban valkokeltaisia taloja ja piipahtaa vaikka terassilla hiljaisilla kujilla.

Palacio de Viana koostuu 12 erilaisesta sisäpihasta viideltä eri vuosisadalta. On pylväitä, suihkulähteitä, pieteetillä naputeltuja kivikoristeita ja monenlaisia istutuksia, jotka kahisevat tuulenvireessä ja varjostavat miellyttävästi liialta auringonpaisteelta. Olemme paikalla joulukuussa, joten ei ole kuuma, vaan ilma on miellyttävän raikasta. Ympärillämme leijailee kasvien tuottamia mietoja tuoksuja. Paikalla on meidän lisäksemme vain kaksi muuta vierailijaa, joten rauha on taattu. Veikkaan, että kesäkuukausina väkeä on enemmän.

Vähän harmittaa, että sisäänkäynnillä on kuvaamisen kieltävä kyltti, joten en kehtaa kuvata järkkärillä. Uhmaan kuitenkin kylttiä kännykän kanssa. Kukaan ei valita.

Palacio de Viana, Córdoba
Palacio de Viana, Córdoba
Palacio de Viana, Córdoba

Palacio de Viana oli alun perin keskiaikainen talo 1400-luvun lopulta. Vuosisatojen saatossa siitä muotoutui renessanssipalatsi ja sinne rakennettiin pala palalta erilaisia sisäpihoja istutuksineen. Suurin osa patioista on ollut sijoillaan jo satoja vuosia, mutta esimerkiksi pylväspatio on rakennettu vasta 1983. Mitenkään kasarilta se ei silti näytä, vaan sulautuu muihin sisäpihoihin mutkattomasti.

Yleisö on päässyt vierailemaan palatsialueelle 1980-luvulta saakka, jolloin Palacio de Viana julistettiin kansalliseksi taidehistorialliseksi monumentiksi. Me kävimme vain ulkotiloissa, joten en osaa sanoa sisätilojen kiinnostavuudesta mitään. Sisätilat esittelevät aateliselämää: Palacio de Vianan entisiin omistajiin kuuluu liuta Villasecan ja Vianan markiiseja. Nykyään palatsialueen omistaa Cajasur-säätiö.

Palacio de Viana, Córdoba
Palacio de Viana, Córdoba
Palacio de Viana, Córdoba
Palacio de Viana, Córdoba

Vaikka ei olisi kummoinen puutarhaintoilija – minäkään en ole – ovat Palacio de Vianan patiot silti monien muiden puutarhojen tapaan mukava vierailukohde. Istutukset sekä suihkulähteet ja muut rakennelmat ovat kauniita ja paikalla on historiallinen tunnelma.

Liput: 5 € (pihat), 8 € (myös sisätilat) (joulukuu 2018)
Lisätietoja: palaciodeviana.com

Tämä postaus liittyy 11-päiväiseen omatoimiseen kiertomatkaamme Espanjan Andalusiassa ja Kanariansaarilla joulukuussa 2018. Lensimme Málagaan, sieltä Teneriffalle ja Teneriffalta Suomeen. Andalusiassa matkustimme kaupunkien välillä junalla. Yövyimme matkan aikana Málagassa, Córdobassa, Sevillassa ja Teneriffalla Costa Adejessa.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Córdoba: rauhallinen keidas Palacio de Viana”

  1. Näyttää kivalta, tykkään juuri tällaisista vierailupaikoista, jotka on vilkkaimpien turistireittien ulkopuolella, mutta joissa paikallinen historia on upealla tavalla nähtävissä. Nämä sun jutut on kyllä nostaneet Córdoban entistä korkeammalle omissa matkasuunnitelmissa 🙂

    Jännä tuo kieltokyltti, valokuvauskiellot kun on selvästi vähentyneet viime vuosina. Useimmissa paikoissa on taidettu kännykkäkuvaamisen ylteistyttyä luovuttaa ja poistettu kiellot kokonaan, tai sitten vain katsotaan asiaa läpi sormien.

    1. Hyvä hyvä, koska Córdoba on ilman muuta vierailun arvoinen! 😃 Myös mun mielestä valoluvauskielto alkaa olla jo melkein harvinaisuus. Ymmärrän toki, että salaman tai esim. tripodin kanssa ei saa kuvata monissa paikoissa, mutta muuten kiellolle on usein vaikea keksiä mitään järkeviä perusteita. Minä kyllä yleensä olen niin kuuliainen, että en ota yhtään kuvaa, jos kielletään, mutta tein tällä kertaa poikkeuksen. Monesti vieressä on joka tapauksessa 100 kiinalaista, joilla on kiellosta huolimatta kamerat ojossa eikä ketään kiinnosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *