Berliinissä talvella

Artikkelikuva - Brandenburgin portti, Berliini

Arvoimme Hemmon kanssa syksyllä, mikä olisi kiva kohde pidennetyn viikonlopun mittaiselle reissulle talviaikaan. Kovin kauas emme halunneet lähteä kolmen yön takia, sillä pitkät lennot muutaman päivän välein eivät houkutelleet – lentäminen kun ei muutenkaan ole meidän kummankaan mielestä mitään ihaninta ajanvietettä. Päädyimme Berliiniin.

Berliini valikoitui kohteeksemme, koska sinne on lyhyt matka ja tarjolla on suhteellisen edullisia suoria lentoja. Myös hintatasolla oli osansa päätöksessä: majoitus ei maksa Berliinissä suurkaupungiksi paljoa, ja myös ruoka on suhteellisen edullista. Ja jos minulta kysytään, Berliini on joka tapauksessa aina hyvä idea. En silti ollut käynyt siellä aiemmin talvella, joten tulipahan sekin vääryys korjattua!

Mitten kaupunginosan katukuvaa Berliinissä
Rosenthaler Platzin metroasema Berliinissä
Berliinin televisiotorni, silta ja kerrostaloja

Koska olin käynyt Berliinissä aiemmin vain kesällä (joskin tätä kirjoittaessani jo kahdeksan kertaa), mielikuvani kaupungista olivat tietysti sen mukaisia eli kovin kesäisiä. Huurteista Berliner Kindliä vehreän Tiergartenin biergarteneissa on tullut maisteltua useamman kerran, ja lämpimät kesäillat ovat tulleet tutuiksi myös Kreuzbergin terasseilla. Julkisissa kulkuvälineissä sekä esimerkiksi ilmastoimattomassa Mauermuseumissa on hikoiltu yli 30 asteen lämmössä aiemmilla reissuilla tunti jos toinenkin. Kaikki tämä on jättänyt aivan ihania muistoja, ja kerta toisensa jälkeen Berliini vetää puoleensa.

Mutta entä talvella? Onko Berliini houkutteleva, vaikka siellä olisi kylmää, loskaista ja sateista? No, tähän ei ihan kirjaimellisesti löytynyt vastausta joulukuisella reissullamme, sillä Berliinissä oli hitusen lämpimämpi kuin Suomessa ja sade enimmäkseen karttoi meitä. Jos suht pikaisesti ulkona nautittuja jouluglögejä ei lasketa terassilla notkumiseksi, niin juomien ja ruokien nauttiminen terasseilla jäi lämpötilan vuoksi tällä kertaa väliin. Samoin muut kesäaktiviteetit, kuten piknik-hetket ja kävelylenkit vehreissä puistoissa.

Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche illan pimeydessä

Mitä me reissulla teimme?

Herkkujen ja tunnelmallisten valojen täyttämistä joulumarkkinoista kirjoitinkin jo aiemmin. Samoin siitä, että markkinoiden ihastelemisen lisäksi saimme rastin ruutuun jälleen yhdestä Berliinin museosta, kun kävimme interaktiivisessa Spy Museumissa.

Berliini-ruokakollaasi
Pizzaa, kakkua, döneriä, bisseä. Terveellinen reissu. Eiku…

Varsinaisten nähtävyyksien lisäksi keskityimme aika reteästi syömiseen. Nautiskelimme hääpäivän kunniaksi kivan illallisen tunnelmallisessa ja pikkuruisessa Sucre et Sel -ravintolassa, vetelimme dönereitä hotellin vastapäisessä kebab-mestassa ja jo aiemmilla reissuilla erinomaiseksi havaitussa K’bap-nimisessä paikassa Jannowitzbrückellä, maistelimme juustolautasia ja muita naposteltavia sekä hyvää viiniä ravintolassa nimeltä Zur Rose, tempaisimme sushiähkyt Sushi Circlessä ja yllätyimme jäätävän kokoisista neljän euron pizzoista La Cantinassa (U Rosenthaler Platz).

Sucre et Sel -ravintolan julkisivu Berliinissä

Majoituimme Ibis Styles -hotelliin Mitten kaupunginosaan, ja koska hotellihuoneen hintaan kuului maittava aamupala, meiltä jäivät tällä kertaa väliin kaikki Berliinin ihanat aamiais- ja brunssipaikat, mutta muuten tuli kyllä herkuteltua enemmän kuin omiin tarpeisiin. Hotelli oli siinä määrin kiva ja sijainniltaan loistava, että harkitsemme sitä ehdottomasti toistekin.

Hotelli- ja museokollaasi
Ibis Stylesin huoneessa oli ”takka”, eli telkkariin sai tulet. Ampelmannin ja Bond-kulmauksen kuvasin Spy Museumissa.

Shoppailimme täsmäiskuna elektroniikkaa Mediamarktista ja vähän vaatettakin Alexanderplatzin liikkeistä, kävimme jokiristeilyllä (niitä tehdään myös talvisin!) ja kuljeskelimme päämäärättömästi Hackescher Marktin ja Mitten putiikkien valikoimia tiiraillen. Esimerkiksi Scheen valikoimissa oli niin paljon kaikkea ihanaa, että tie saattaa viedä sinne jonain päivänä uudestaan.

Loppujen lopuksi reissulla tuli oltua ulkosalla runsaasti, vaikka olikin talvi – kiitos poutaisen, vaikkakin vähän viileän sään. Kävelimme kaupungilla paljon. Berliini oli rosoinen, kuten aina. Talvesta huolimatta kaupunki tuntui myös lähes yhtä eläväiseltä kuin kesäisin, mikä oli tietysti myönteinen yllätys. Lähtisin uudelleenkin Berliiniin talvella!


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *