Berliinin puistot ja viheralueet, suurkaupungin keitaat

Artikkelikuva - Kukkia Viktoriaparkissa

Berliini tunnetaan historiastaan ja siihen liittyvistä nähtävyyksistä sekä elävästä kaupunkikulttuuristaan. Suurkaupungiksi Berliini on myös hyvin vihreä ja tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia rentoutumiseen ja luonnonläheiseen ajanviettoon. Kaupungissa on yli 2500 puistoa ja viheraluetta, joten jokaiselle löytyy varmasti mieluisa paikka. Tutustu vinkkeihin Berliinin viihtyisistä ja monipuolisista puistoista!

Suuri ja suosittu Tiergarten

Berliinin sydämessä sijaitseva Tiergarten on valtava, vehreä puistoalue, joka on kaupunkilaisille samanlaisessa asemassa kuin Central Park New Yorkissa. Tiergartenissa risteilee hiekkateitä ja -polkuja, joilla voi kävellä, lenkkeillä tai pyöräillä pitkät pätkät. Kävellessä kannattaa varustautua hyvillä kengillä, sillä puisto on todellakin iso.

Luonnon lisäksi Tiergartenissa voi ihmetellä muun muassa Voitonpylvästä, joka töröttää liikenneympyrässä puiston halkaisevalla tiellä. Pylvään huipulla voi halutessaan vieraillakin varsin kohtuullista pääsymaksua vastaan (4 euroa, toukokuu 2024), jos vain jaksaa ja haluaa kavuta lähes 300 porrasta ahtaissa tiloissa. 

20240525-Unelmatrippi-Tiergarten-DSC09250
Tiergartenissa on leveitä kävely- ja pyöräilyteitä ja myös kapeampia polkuja. Kuvassa taustalla näkyy Voitonpylväs.
20181209-Unelmatrippi-Berliini-DSC0094
Voitonpylvään huipulta näkee kauas. Kuva on otettu hieman sumuisena päivänä myöhään syksyllä.

Kävelyn ohella Tiergarten on omiaan piknikin nauttimiseen vihreällä nurmella tai niityllä. Puistossa on myös kahviloita ja ravintoloita, joissa voi rentoutua ja nauttia vaikka tuopposen olutta – ihan vaikka siksi, että on mukava sanoa olevansa Tiergartenissa biergartenissa! Suosittu biergarten on eloisa Café am Neuen See.

Tiergarten sijaitsee Berliinin ytimessä, joten se osuu melkein väkisin jokaisen matkailijan kulkureitille jossain vaiheessa. Puistoon on useita sisäänkäyntejä – esimerkiksi Brandenburgin portilta ei tarvitse kuin ylittää tie päästäkseen Tiergarteniin.

Unelmatrippi-Panoramapunkt-DSC09219
Tiergartenia voi ihailla yläilmoista esimerkiksi Panoramapunkt-näköalatornista Potsdamer Platzilta, mistä tämä kuva on otettu. Isosta puistosta näkyy kuvassa vain osa.

Neuvostomonumentista tunnettu Treptower Park

Spreejoen rannalla sijaitseva Treptower Park on tunnettu neuvostoarmeijan sotilaiden muistomerkistä ja hautausmaasta, joka on massiivisen kokoinen. Myös itse puisto on kuitenkin sen verran iso, että jättimäisen neukkumuistomerkin pystyy ihme kyllä missaamaan, jos ei erityisesti suuntaa sen viereen. 

Treptower Parkista löytyy myös nätti ruusutarha ja kivoja jokivarren maisemia sekä tietysti biergarten. Treptower Park on Tiergartenin tapaan erinomainen paikka piknikille, sillä viihtyisiä nurmi- ja niittyalueita on paljon. Puisto sopii hyvin niin kävelyyn kuin pyöräilyyn ja lisäksi myös veneilyyn, sillä joen rannasta voi vuokrata esimerkiksi polkuveneen.

Treptower Parkiin pääsee esimerkiksi ottamalla junan (S Treptower Park). Sinne voi myös kävellä keskustan suunnasta Spreejokea myötäillen, jos haluaa tehdä pitkän kävelyn jo ennen puistoon pääsyä.

20240525-Unelmatrippi-Treptower-Park-142249
Vietimme Treptower Parkissa vappua vuonna 2024. Puistossa oli paljon väkeä, mutta ruuhkaa ei silti päässyt syntymään, koska puisto on niin suuri.
Viktoriaparkin neukkumuistomerkki
Puita ja niittyä Treptower Parkissa

Viktoriapark ja Berliinin korkein nyppylä

Kreuzbergin kaupunginosassa sijaitseva Viktoriapark on jonkin verran mäkinen, sillä puisto sijaitsee Berliinin korkeimmalla luonnollisella mäellä, Kreuzbergillä. (Berliinissä on myös sota-ajan romusta ja raunioista aikanaan muodostettuja mäkiä.)

Korkeimmalla kohdalla on suurehko tasanne ja iso muistomerkki, joka symboloi Napoleonia vastaan 1800-luvun alussa käytyjä taisteluja. Muistomerkiltä on kohtuulliset näkymät ympäristöön, mutta kaupungin parhaimmistoon se ei näköalapaikkana pääse.

Viktoriaparkin erikoisuuksiin kuuluu pieni vesiputous, joka vetää puoleensa väkeä etenkin kuumalla säällä. Puistosta löytyy myös pari ravintolaa – ja tietysti biergarten. Viktoriaparkiin voi kävellä esimerkiksi Yorkstrassen tai Platz der Luftbrücken U-asemilta.

20240525-Unelmatrippi-Viktoriapark-DSC09137
Viktoriaparkin pieni vesiputous vetää ihmisiä puoleensa. Kuva on putouksen alajuoksulta.
20240525-Unelmatrippi-Viktoriapark-DSC09125
Viktoriaparkin korkeimmalla kohdalla olevan muistomerkin tasanne toimii myös näköalapaikkana.

Metsäinen Grunewald

Berliinin länsipuolella sijaitseva Grunewald on laaja metsäalue, joka tarjoaa monia mahdollisuuksia ulkoiluun ja virkistäytymiseen. Grunewaldissa voi patikoida metsäpoluilla, pyöräillä metsäteillä ja myös uida.

Grunewald rajautuu lännessä Havel-jokeen, ja puiston eteläosasta löytyy Wannseen uimaranta. Se on kesähelteillä erittäin suuressa suosiossa ja ruuhkainen, mutta samalla klassikkokohde. Grunewaldissa on myös pieni näköalatornina toimiva punatiilinen Grunewaldin torni, johon voi kavuta katselemaan ympäröiviä maisemia.

20190317-Unelmatrippi-Teufelsberg-DSC0047
Grunewaldissa on kaunista niin kesällä kuin ruska-aikaan.

Lisäksi näköalapaikkoina toimivat Teufelsberg-kukkula ja sen laella sijaitsevat kylmän sodan aikaisen vakoiluaseman jäänteet. Mutta: toisin kuin monet muut Berliinin vinkkilistaukset kehottavat, niin minä en täysin varauksetta suosittele vierailua vakoiluasemalla ainakaan asemalla olevan katutaiteen perässä. Näköalatkin ovat siinä ja siinä. Viimeksi siellä käydessäni alue oli tosi epäsiisti eikä torneihin edes päässyt, mutta alue on murroksessa, joten tilanne elää.

Luonnossa liikkumisen näkökulmasta Grunewaldin metsäalue on joka tapauksessa varsin viihtyisä. Valoisa lehtimetsä tuntuu ihan erilaiselta kuin kotimaasta tuttu synkkä ja usein itikoiden täyttämä korpi. Grunewaldiin voi matkata bussilla tai junalla (S Grunewald).

Syksyinen polku Grunewaldissa

Ainutlaatuinen Tempelhofer Feld – kiitoradalla hengailua

Tempelhofin lentokenttä suljettiin vuonna 2008. Sen jälkeen lentokentän alue on muutettu valtavaksi, avaraksi puistoalueeksi, joka tarjoaa runsaasti tilaa rentoutumiseen ja urheiluun. Puistossa voi kävellä, pyöräillä ja vaikka rullaluistella entisillä kiitoradoilla, mikä on ainutlaatuinen kokemus. Tilaa on!

Nurmi- ja niittyalueilla moni puolestaan lennättää leijaa, istuskelee piknikillä tai ottaa aurinkoa. Kannattaa huomioida, että Tempelhofissa ei ole juuri varjopaikkoja, joten hattu ja aurinkorasva ovat kesällä tarpeen, vaikka ei olisikaan varsinaisesti auringonottopuuhissa.

Tempelhofer Feldissä on muutama kuppila, joten virvokkeita on sielläkin saatavilla. Puisto sijaitsee Tempelhofin, Kreuzbergin and Neuköllnin kaupunginosien välimaastossa ja sinne on monta sisäänkäyntia. Mestoille pääsee helposti junalla tai metrolla (esim. S/U Tempelhof tai U Platz der Luftbrücke).

Tempelhofer Feld
Hemmo ja Jenni Tempelhofilla

Engelbecken Park, pieni Kreuzbergin keidas

Kreuzbergin hulinassa kuljeskellessa voi pysähtyä hengähtämään pieneen Engelbeckenin puistoon. Pitkulaisessa puistossa on muutama vesiaihe ja suihkulähde ja pohjoispäädyssä isompi vesiallas, jonka laitamilla on istutuksia ja suojaa tuovia pergoloita.

Vesialtaan laidalla on ravintola Café am Engelbecken, jonka iso terassi houkuttelee kävijöitä aamiaisannoksilla, pikkupurtavilla ja juomilla. Engelbecken Parkin lähimpiä metroasemia ovat U Moritzplatz ja U Kottbusser Tor.

Engelbecken Park

Gärten der Welt – maailman puutarhat

Maksuttomien puistojen lisäksi Berliinissä on tietysti myös maksullisia puutarhoja, joista yksi kiinnostava on kaupungin itälaidalla Marzahnissa sijaitseva Gärten der Welt. Se on puutarhakokonaisuus, joka koostuu nimensä mukaisesti useista eri puutarhoista eri puolilta maailmaa.

Gärten der Weltissä voi ihastella esimerkiksi japanilaista ja balilaista puutarhaa ja seikkailla pensaslabyrintissa. Moni vierailija viipyilee puutarhassa eväiden kanssa tuntitolkulla, mitä en ihmettele, sillä siellä on miellyttävä tunnelma. Gärten der Weltissä järjestetään vuoden mittaan myös erilaisia tapahtumia.

Kiinalainen paviljonki, Gaerten der Welt

Puutarhaan on saatavilla päivälippu (7 euroa, toukokuu 2024) ja lisäksi 1,5 kilometrin mittaisen köysiradan sisältävä lippu (9,90 euroa, toukokuu 2024). Köysirata kulkee U Kienberg (Gärten der Welt) -metroasemalta Gärten der Weltin pääsisäänkäynnin lähettyville. Itse en ole testannut köysirataa, mutta ainakin puutarhan peruslippu on kauniiden istutusten ja eksoottisen fiiliksen ystävälle hintansa arvoinen.

Jos ei halua käyttää köysirataa, Gärten der Weltiin pääsee esimerkiksi ottamalla junan asemalle S Marzahn ja jatkamalla perille joko kävellen (alle 3 kilometriä) tai bussilla 195. Pääsisäänkäynti löytyy osoitteesta Blumberger Damm 44, mutta puutarhaan on pari muutakin sisäänkäyntiä. Lisätietoja ja ajantasaiset hinnat voi tarkistaa Gärten der Weltin omilta sivuilta.

***

Tykkään Berliinistä historian ja kaupunkikulttuurin lisäksi juuri sen takia, että siellä on paljon viheralueita, joissa voi olla hetken ihan erilaisessa tunnelmassa – suojassa kaupungin hälinältä. Yllä listaamani puistot ja puutarhat ovat vain muutamia esimerkkejä Berliinin monista hienoista ja viihtyisistä viheralueista.

Tykkäätkö sinä kuljeskella kaupunkilomilla puistoissa ja puutarhoissa? Onko sinulla puistosuosikkeja Berliinissä?

MAINOS
Etsitkö majoitusta Berliinistä? Katso vaihtoehdot Booking.comista! Jos teet varauksen linkin kautta, saatan saada pienen korvauksen, mutta sinä et maksa mitään ylimääräistä.


Lue myös nämä jutut Berliinistä:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Berliinin puistot ja viheralueet, suurkaupungin keitaat”

  1. Näyttääpä tuo syksyinen Grunewald todella hienolta! Eipä sillä, hieno se on varmasti tosiaan kesälläkin. Gärten Der Welt kuulostaa myös todella kiinnostavalta. Aika harvoin tulee puistoissa käytyä, mutta puutarhat ovat useammin käyntikohteina.

    1. Tykkäsin itsekin tosi paljon Grunewaldin syksyisistä maisemista. Samoin Gärten der Weltistä, se on monipuolinen paikka. Meillä tulee kaupungeissa ollessa käytyä tosi paljon puistoissa. Tykätään kävellä ympäriinsä, niin samalla tulee usein tsekattua monet puistotkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *