Berliinin näköalapaikat: valtiopäivätalo Reichstag

Artikkelikuva - Reichstagin kupoli

Saksan valtiopäivätalon eli Reichstagin kupoli on yksi Berliinin tunnetuimmista näköalapaikoista. Se on myös täysin ilmainen vierailukohde. Näköalojen lisäksi itse rakennus on kiinnostava niin arkkitehtuuriltaan kuin tehtävältään: siellä kokoontuu Saksan parlamentti. Vierailimme valtiopäivätalossa katselemassa maisemia keväisen Berliinin-matkamme yhteydessä.

Miten Reichstagin näköalapaikalle pääsee?

Reichstagsgebäude tai lyhyemmin Reichstag sijaitsee lähellä Brandenburgin porttia, joka on niin ikään yksi Berliinin tunnetuimmista maamerkeistä. Valtiopäivätaloa lähin asema on S/U Brandenburger Tor, mistä on lyhyt kävelymatka perille.

Reichstagissa vieraileminen vaatii hieman suunnitelmallisuutta. Vierailu on ilmainen, mutta vaatii etukäteen rekisteröitymisen. Sen kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Meidän vierailumme odotteli sopivaa hetkeä reilusti yli kymmenen vuotta osin sen takia, että muutaman kerran varausta yrittäessäni kaikki vapaat ajankohdat olivat jo täynnä.

Teoriassa vierailulle voi päästä myös jonottamalla rekisteröitymispisteelle paikan päällä, jos vapaita paikkoja sattuu olemaan. Itse en edes harkitsisi tätä vaihtoehtoa, koska varaamallakaan Reichstagiin ei meinannut löytyä vapaita aikoja.

Dem Deutschen Volke -teksti Reichstagin julkisivussa

Valtiopäivätalon vierailulle rekisteröityminen tehdään Saksan parlamentin virallisilla sivuilla. Varausta tehdessä kannattaa lukea huolella ohjeet ja myös seurailla varauksen tekemisen jälkeen sähköpostia, jonne tulee vahvistus varatusta vierailusta. Varausvahvistusta tarvitaan vierailupäivänä. Ohjeissa muun muassa kerrotaan, mitä kaikkea paikan päälle ei saa tuoda (esimerkiksi juomapullot ovat kiellettyjä). Vieraillessa pitää olla mukana virallinen henkilöllisyystodistus.

Varausta tehdessä täytyy valita haluttu vierailupäivä ja kellonaika, ja lisäksi voi antaa pari vaihtoehtoista vierailuajankohtaa. Nämä kannattaa täyttää: me pääsimme vierailulle vasta kolmantena vaihtoehtoisena ajankohtana, jonka olin kirjannut nettilomakkeelle.

Reichstagin lasikupolin keskustaa

Lasikupolisessa, vanhaa ja uutta yhdistelevässä rakennuksessa kokoontuu Saksan liittopäivät eli parlamentti, joten ymmärrettävästi sinne ei voi noin vain marssia sisään.

Ovella kysytään ensin varauksen tiedot ja tarkistetaan vierailijoiden henkilöllisyystodistukset. Seuraavaksi kuljetaan metallinpaljastimien läpi, ja kaikki tavarat läpivalaistaan. Kokemus on samankaltainen kuin lentokentillä, paitsi että ruuhkaa ei ole niin paljon. Valtiopäivätaloon otetaan vierailulle yhdellä kertaa vain tietty määrä ihmisiä.

Varaus- ja turvallisuustarkastusten jälkeen sisään laskettu porukka survoutuu hissiin ja virkailija saattaa ryhmän kupolin alatasolle, joka on valtiopäivätalon katolla. Sen jälkeen saa kierrellä vapaasti. Saatavilla on ääniopastus, jota voi kuunnella kiertelemisen lomassa.

Reichstagin kattotasannetta ja osa kupolista

Reichstag on Berliinin tunnetuimpia näköalapaikkoja

Suuntasimme kupolin alatasanteelta ihan ensin ulos valtipäivätalon suurelle katolle. Sieltä näkee hyvin lasisen kupolin joka kulmasta, sillä sen pääsee kiertämään katolla kävellen. Kovin korkealta kattotasanne ei tunnu verrattuna esimerkiksi Panoramapunktin näköalatasanteeseen, mutta ei valtiopäivätalo myöskään jää toisten rakennusten varjoon, sillä vieressä ei ole muita korkeita rakennuksia.

Näkymä Brandenburgin portin suuntaan
Jenni Reichstagin katolla
Näkymä Reichstagin katolta tv-tornin suuntaan
Jenni kävelemässä Reichstagin kupolissa

Tarpeeksi ulkotasanteella kierreltyämme suuntasimme lasikupolin huipulle. Sinne noustaan loivaa kävelyluiskaa pitkin, joka kiertää kupolin reunoja. Kupolin keskustassa on peili- ja lasipintoja, jotka heijastavat hauskasti joka suuntaan. Huipulla on pieni tasanne, jossa on myös jokunen penkki, joille voi istahtaa alas ja katsella ympärilleen.

Näkymät lasien läpi ovat osin vajavaiset, eikä kupolikaan tunnu hirveän korkealta näköalapaikaksi. Ihan kivat näkymät sieltä silti on. Reichstagin kupoli on myös aika hienon näköinen ilmestys varsinkin sisäpuolelta, sillä sen arkkitehtuuri on varsin erikoisen ja modernin näköistä. Lasi- ja peilipinnat ovat veikeitä!

Ylhäällä lasikupolissa käytyämme palasimme takaisin katon tasalle ja luimme läpi siellä olevat opastetaulut, sillä emme ottaneet tällä kertaa ääniopastusta. Infotauluissa kerrotaan valtiopäivätalon ja Saksan historiasta ja ne ovat hyvä tietopaketti.

Reichstagin kupolin peilipintaa ja heijastus meistä
Reichstagin ylätasanne
Reichstagin kupolin keskustaa

Berliinin Reichstagilla on vaiherikas historia

Valtiopäivätaloon ja sen historiaan tutustuminen vierailulla antoi jälleen uuden näkökulman Saksan mielenkiintoiseen menneisyyteen ja vähän nykyisyyteenkin. Historiakohteet ja vallan näyttämöt ovat mielestäni muutenkin kiinnostavia, mutta Berliinissä tuntuu usein ikään kuin kuorisi sipulia: aina löytyy uusia näkökulmia periaatteessa jo hyvin tuttuun aiheeseen.

Valtiopäivätalo rakennettiin vuonna 1894 Saksan keisarikunnan parlamentin valtiopäivien käyttöön. Pian Hitlerin valtaannousun jälkeen vuonna 1933 valtiopäivätalo kärsi merkittäviä vahinkoja tulipalossa. Sitä ei ehditty korjata käyttökuntoon, kun se sai lisää pahoja vaurioita toisen maailmansodan pommituksissa.

Saksan lippu valtiopäivätalon yhden kulmatornin päällä

Jaetun Berliinin aikaan valtiopäivätalo oli lännen puolella, mutta raja kulki vain metrien päässä rakennuksesta. Huonokuntoisen valtiopäivätalon kohtalosta kiisteltiin vuosikausia, kunnes se lopulta saneerattiin 1950- ja 1960-lukujen taitteessa.

Länsi-Saksan pääkaupunkina toimi Berliinin sijaan Bonn, jossa myös liittopäivät kokoontui, joten istuntoja ei pääosin pidetty valtiopäivätalossa kunnostuksen jälkeenkään. Berliinissä DDR:n ympäröimänä sijainnut valtiopäivätalo ei soveltunut säännöllisille istunnoille.

Länsi- ja Itä-Saksa yhdistyivät vuonna 1990, ja pääkaupunki siirrettiin takaisin Berliiniin. Reichstag saneerattiin jälleen, ja samalla siihen lisättiin rakennuksessa nyt oleva moderni kupoli, joka toimii näköalapaikkana. Alkuperäinen kupoli oli räjäytetty vuonna 1954. Monien saneeraustöiden jäljiltä valtiopäivätalo on nykyään kiinnostava yhdistelmä historiallista ja modernia rakentamista hyvillä näköaloilla höystettynä.

Näkymä Potsdamer Platzin suuntaan

Reichstagissa vierailu oli meillä niin sanotusti nakkilistalla sen verran kauan, että oli todella mukavaa vihdoin ja viimein päästä käymään siellä. Näköalapaikkana valtiopäivätalo on hyvin omintakeinen ja mielestäni ehdottomasti käymisen arvoinen paikka.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Berliinin näköalapaikat: valtiopäivätalo Reichstag”

    1. Näköalapaikat ovat mielestäni lähes aina kivoja. Joskus niihin on toki hirveät jonot (kuten muihinkin nähtävyyksiin), eikä jonottaminen ole ikinä erityisen hauskaa. Onneksi esimerkiksi valtiopäivätaloon ei tarvitse jonottaa, kun varaa liput etukäteen. Tykkään näköäalapaikoista juuri siksi, että kaupungin näkee ylempää eri tavalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *