Bastei, Saksin Sveitsin ykkösnähtävyys

Artikkelikuva - Bastein silta, Saksin Sveitsi

Saksin Sveitsin kansallispuisto on tunnettu erityisesti korkeista kalliomuodostelmistaan. Alueella on paljon patikointireittejä ja muutakin nähtävää, mutta jos aikaa on vain vähän, kannattaa suunnata ainakin Bastein sillalle ja kivimuodostelmille. Silta ja sitä ympäröivät näkymät ovat alueen tunnetuin nähtävyys – eivätkä ne ole turhanpäiten kuuluisia. Jos korkeat paikat eivät pelota, niin sillalla ja sen ympärillä kivipaasien päällä on helppo ja lyhyt kävelyreitti, jonka varrelta näkee ympäröivät maisemat todella hienosti.

Bastein kivimuodostelmat syntyivät vesieroosion aiheuttamina noin miljoona vuotta sitten. Ne kohoavat parhaimmillaan 300 metrin korkeuteen merenpinnasta ja noin kahdensadan metrin korkeuteen niiden vieressä virtaavasta Elbejoesta. Mistään ihan pienistä kivenmurikoista ei siis ole kyse.

Saksin Sveitsi sijaitsee Saksassa eli sillä ei ole mitään tekemistä Sveitsin kanssa, vaikka nimi muuta vihjailee. Kansallispuisto sijaitsee lähellä Dresdeniä ja jatkuu Tšekin puolella Böömin Sveitsinä. Me ajelimme kansallispuistoon päiväretkelle Dresdenistä, mistä matkaa perille on vain noin 35 kilometriä. Olimme perillä jo yhdeksän aikaan aamulla. Ajoissa lähteminen kannatti: Saksin Sveitsi ja erityisesti Bastein silta ovat suosittuja paikkoja ja siten ruuhkaisia, mutta yhdeksältä aamulla porukkaa ei ollut vielä nimeksikään. Parin tunnin päästä tilanne oli täysin toinen.

Bastein kivimuodostelmia Saksin Sveitsissä

Miten perille Bastein sillalle Saksin Sveitsiin?

Luin ennen omaa matkaamme parista eri lähteestä, että Bastein sillan parkkipaikalta olisi ”monen kilometrin matka” kivipaaseille. Tämä ei pidä ihan tarkalleen paikkaansa, sillä matka riippuu siitä, mille parkkipaikalle pysäköi. Lähin vierasparkki (Parkplatz Bastei) on vain parinsadan metrin kävelymatkan päässä sillasta. Me pysäköimme tälle lähimmälle alueelle. Paras neuvo onkin olla ajoissa liikkeellä, sillä jos lähellä sijaitseva parkkipaikka ehtii täyttyä, auton joutuu tietysti pysäköimään kauempana olevalle alueelle. Sieltä pääsee Bastein sillalle shuttlebussilla tai kävellen. Matkaa on reilut kolme kilometriä.

Käyttämällämme parkkipaikalla oli vierailumme aikaan maksettava vähintään neljän tunnin pysäköinnistä (7 euroa, kesäkuu 2023). Pysäköintialueen vieressä sijaitsee myös bussipysäkki, jolle shuttlebussi tiputtaa matkalaiset.

Parkplatz Bastein parkkipaikalta kivipaasien ja Bastein sillan äärelle vievä tie on leveä ja hyväkuntoinen (tiellä ajavat myös autot), ja sitä reunustaa molemmilta puolilta metsä. Bastein sillalla ja sen ympäristössä vierailuun ei tämän tienpätkän jälkeenkään tarvita erityisiä varusteita, kuten vaelluskenkiä. Eri asia on, jos suuntaa Saksin Sveitsin vaelluspoluille.

Bastein kivimuodostelmia Saksin Sveitsissä

Aivan kivimuodostelmien ja Bastein sillan vieressä sijaitsee hotelli Berghotel Bastei, joten jos oikein haluaa panostaa ja olla pelimestoilla ensimmäisenä, kyseisessä hotellissa yöpyminen voi olla hyvä idea. Hotellin parkkipaikka on lähin mahdollinen pysäköintialue Bastein sillalla vierailua ajatellen, mutta siellä eivät saa pysäköidä kuin hotellin vieraat. Hotellin yhteydessä on myös wc:t, myymälä ja ravintola sekä terassi, jotka ovat kaikki myös muiden kuin hotellin asiakkaiden käytettävissä.

Saksin Sveitsin avaria maisemia Bastein sillalta

Kivipaaseja näkyy jo hotellirakennuksen pihapiiristä, mutta parempaa on luvassa vain muutamien kymmenien metrien kävelymatkan päässä. Itse Bastein sillan näkee kokonaisuutena parhaiten, kun kävelee hotellin tuntumasta vasemmalle lähtevälle reitille, joka suuntaa poispäin sillalta. Reitti vie korkeiden ja kapeiden kivimuodostelmien päälle, joilta on esteetön näkymä Bastein sillalle. Näkymä on niin ilmava, että yksi jos toinenkin vierailija kokee varmasti pientä huimauksen tunnetta.

Bastein silta
Hemmo Bastein kivimuodostelmilla
Bastein kivimuodostelmia
Korkeimmalla oleva näköalapaikka, alhaalla Elbe

Kun siltaa ja ympäröiviä avaria maisemia on katsellut tästä vinkkelistä kyllikseen, voikin palata takaisin hotellirakennuksen suuntaan ja suunnata kävelyreittiä pitkin itse sillalle ja siihen kytköksissä oleville kivipaaseille. Ei kannata myöskään unohtaa heti terassin vieressä olevaa modernia näköalapaikkaa, joka kurkottaa tyhjän päälle. Me vierailimme siellä viimeiseksi, mutta silloin ihmisiä oli jo kertynyt niin paljon, että vierailusta ei oikein päässyt ruuhkassa nauttimaan.

Bastein sillalla saimme sen sijaan olla aluksi lähes kahdestaan, sillä moni muu matkailija oli ilmeisesti vielä yhdeksän jälkeen aamulla hotellillaan pupeltamassa aamupalaa. Väkeä valui kuitenkin paikalle tasaiseen tahtiin, ja pian porukkaa oli enemmän kuin riittävästi.

Hemmo kävelemässä Bastein sillalla
Historiasta kertova saksankielinen kyltti Bastein sillalla
Kivipaasien välissä oleva kävelysilta pienelle näköalapaikalle
Jenni Bastein sillalla
Ihmisiä Bastein sillalla

Bastein sillalla ja sitä ympäröivillä reiteillä ja näköalapaikoilla vieraileminen on täysin ilmaista. Ainoa maksullinen osuus koittaa vasta, kun Bastein siltaa pitkin on kävellyt rotkon toiselle puolelle. ”Perällä” oleva maksullinen osuus on lyhyt ja helppokulkuinen kävelyreitti, joka muodostaa pienen kierroksen kallioiden päällä. Myös tämä kävelyreitti kannattaa mielestäni käydä katsastamassa, sillä liput ovat edulliset (2,5 euroa per henki, kesäkuu 2023) ja maisemia pääsee katselemaan vielä vähän laajemmin. Kierroksen varrella on nähtävillä myös hieman historiatietoa.

Maisemat niin Bastein sillalta kuin painovoimaa uhmaavien kivimuodostelmien päältä ovat huikeat joka suuntaan. Alhaalla virtaa Elbe, jolla voi nähdä hiljaa lipuvia jokilaivoja ja lossin, joka kyyditsee paikallisia joen rannalta toiselle. Luin myös jälkikäteen, että Saksin Sveitsiin on mahdollista matkata jokilaivalla Dresdenistä (tai toisinpäin), mutta valitettavasti emme tajunneet hyödyntää tätä mahdollisuutta paikan päällä ollessamme. Toisaalta autolla meneminen mahdollisti meille myös muiden lähistön kohteiden tutkimisen helpommin.

Bastein maksullisen osuuden kävelyreittiä
Kapea kävelysilta maksullisella osuudella
Ihmisiä kapealla sillalla
Kävelyreittiä ja ihmisiä
Bastein korkein näköalapaikka, kivimuodostelmia ja Elbejokea

Muuta nähtävää Saksin Sveitsissä

Me kävimme Saksin Sveitsissä vain päiväretkellä Dresdenistä, joten emme ehtineet tutustua alueeseen mitenkään kattavasti. Alueella on valtavasti nähtävää ja tekemistä, joten yhdellä, kahdella tai kolmellakaan vierailulla tuskin ehtii mitenkään tehdä ja nähdä kaikkea kiinnostavaa. Hyvän käsityksen tarjonnasta saa tutustumalla alueen turismisivustoon. Vaihtoehtoja löytyy patikoinnista, kiipeilystä ja pyöräilystä vesiurheiluun ja kulttuurikohteisiin.

Jokilaiva Elbellä

Me kävimme päivän aikana Bastein sillan lisäksi vilkaisemassa Königsteinin linnoitusta ulkoa ja seikkailemassa labyrinttikivimuodostelmilla (Felsenlabyrinth) metsän siimeksessä. Kivilabyrintti koostui erilaisista kivenjärkäleistä, joiden väliin muodostuneista raoista pääsi ahtautumaan eteenpäin. Vastaavia paikkoja on seudulla useita.

Kivilabyrintti oli aika hauska paikka, mutta myös melko vaikeakulkuinen, sillä osa väleistä oli hyvin ahtaita ja kivien lomassa seikkailu vaati myös vähän kiipeilyä. Joka kohdassa ei ollut portaita tai tikkaita. Emme viipyneet labyrintillä kauaa, vaikka se olikin kiva kohde, sillä oli todella kuuma ja hiostava sää ja meille kävi klassiset: nälkä ja jano yllättivät. Lopulta nihkeä sää vaihtui vesisateeksi.

Hemmo kivien välissä
Jyrkkiä metalliportaita kivilabyrintissä
Pirnan kaupunkikuvaa torilta

Ennen Dresdeniin palaamista piipahdimme nätissä Pirnan kaupungissa, missä söimme myöhäisen lounaan ja teimme pienen kävelykierroksen. Historiallinen kaupunki on viehättävä ja toimisi varmasti myös hyvänä yöpymiskohteena Saksin Sveitsissä vierailua ajatellen. Saksin Sveitsistä löytyy lisää kokemuksia esimerkiksi Ailan ja Juhan blogista, mistä sain myös idean kivilabyrintissä vierailuun, vaikka me kävimmekin eri paikassa.

Meidän päiväretkemme parasta antia olivat Bastein silta ja sen ympäristön huikeat maisemat. Nimenomaan niitä me suuntasimme katsomaan, ja kokemus oli mielestäni kehujen arvoinen. Toki olisi ollut kiinnostavaa tutustua alueeseen muiltakin osin tarkemmin ja viettää alueella paljon pidempi aika, mutta ehkä sitten seuraavalla kerralla! Seutu on hyvin viehättävää, joten en pistäisi pahakseni palata sinne joskus.

Saksin Sveitsi: postauksessa mainitut kohteet kartalla


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

6 vastausta artikkeliin “Bastei, Saksin Sveitsin ykkösnähtävyys”

 1. Aamulla lähteminen tosiaan kannattaa, sen on saanut usein huomata. Tuossa mainitsemassasi hotellissa olisi varmasti hieno päästä yöpymään, mutta hinta lienee varsin kova… Mielellään sitä viettäisi alueella joka tapauksessa parikin päivää, näyttää todella hienolta paikalta!

  Näyttää kivalta ja hauskalta kohteelta myös tuo kivilabyrintti, pitäisimme varmasti siitäkin.

  1. Jep, jos haluaa välttää pahimman ryysiksen, kannattaa olla liikkeellä aikaisin tai sitten tosi myöhään. Oli kyllä kiva päästä näkemään Bastein silta käytännössä tyhjänä, kävi tuuri. Ja joo, kivilabyrintti oli tosiaan hauska paikka!

 2. Tää on valtavan vaikuttava paikka! Olisi meille ihan kiva idea käydä uudelleenkin, mutta onneksi on nähty kerta. Ja kiva, että laitoit linkin meidän blogiin, siellä on lisää ideoita alueelle, koska vietimme siellä muutaman päivän ja pyöräilimme Elben rannoilla. Aila

 3. Hienosti kirjoitettu kuvaus! Pc:ni näyttää sen avatessani aina jonkin kuvan maailmalta ja tänä aamuna se on Bastein silta. Lähdin sitä googlaamaan ja osuin blogiisi 🙂 Josko joskus osuisi noihin hienoihin maisemiin, niin juuri kaltaisillasi blogeilla, jossa kerrot hyviä vinkkejä ”missä, mitä, miten, miksi”, antavat hyvät valmiudet kunnon elämyksiin. Hyviä unelmatrippejä!
  PS. Jostain syystä kartta ei näy (ainakaan Firefoxin selaimessa…)

  1. Kiitos, kiva kuulla! Minullakin näkyi Bastein silta koneen aukaisun yhteydessä juuri vähän aikaa sitten. Kivoja ne kuvat, saattaa vaikka inspiroitua päätymään johonkin blogiin. 😀

   Täytyypä tarkistaa tuo kartta-asia, hmm. Hyvä, että mainitsit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *