Mitä mukaan road tripille? Automatkan pakkauslista

Oletko lähdössä road tripille, mutta sinua mietityttää, mitä automatkalle kannattaa ottaa mukaan? Ota avuksi valmis automatkan pakkauslista! Lista auttaa pakkaamaan mukaan kaiken tarvittavan onnistuneelle autoreissulle.

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä (*).

Tämä automatkan pakkauslista on suunniteltu siitä näkökulmasta, että road trip tehdään henkilöautolla tai muulla autolla, jota ei ole varusteltu ruuanlaittoa varten ja jossa ei ole tarkoitus yöpyä. Lista on jaoteltu viiteen osioon: tärkeimmät dokumentit ja tavarat automatkalle, navigointiin liittyvät tarvikkeet, evästaukoihin ja ruuanlaittoon liittyvät tavarat, varsinaiset matkatavarat sekä viihde automatkan aikana.

Tärkeimmät tarvikkeet ja dokumentit mukaan automatkalle

 • Ajokortti
 • Ulkomaille ajaessa passi
 • Henkilökohtaiset lääkkeet
 • Matkavakuutus
 • Eurooppalainen sairaanhoitokortti (EU- ja Eta-maat, Sveitsi, Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti)
 • Ulkomaille ajaessa vakuutustodistus (green card)
 • Ulkomaille jonkun toisen autolla ajaessa kansainvälinen valtakirja auton omistajalta
 • Ensiapupakkaus
 • Ulkomaille ajaessa maan säännösten mukaiset tarvikkeet (esim. huomioliivi, varoituskolmio, taskulamppu)
 • Aurinkolasit

Ilmiselvä, mutta harvemmin autoilevilla kenties helposti unohtuva automatkalla tarvittava dokumentti on ajokortti. Automatkalla EU:n sisällä suomalainen ajokortti riittää, sillä EU-maissa myönnetyt ajokortit ovat ajokorttidirektiivin ansiosta voimassa myös toisissa EU-maissa. (Sen sijaan esimerkiksi Yhdysvalloissa voi olla tarvetta kansainväliselle ajokortille.) Jos lähdet automatkalle ulkomaille, tarvitset ajokortin lisäksi mukaan passin

Kuten jokaiselle matkalle, myös automatkalle täytyy tietenkin pakata mukaan henkilökohtaiset lääkkeet. Ne kannattaa pakata laukkujen uumeniin tai muulla tavoin kauas ikkunoista, jotta ne eivät kuumene auringossa.

Matkavakuutus on ehdottomasti suositeltava, sillä elämässä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista ennakoimatonta. Matkavakuutus tuo turvaa matkaan liittyvissä yllättävissä tilanteissa, oli kyse sitten terveydestä tai omaisuudesta. 

EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa pääsee lääketieteellisesti välttämättömään hoitoon (eli hoitoon, joka ei voi odottaa kotiinpaluuta) eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Kortti kannattaa tilata hyvissä ajoin etukäteen Kelan verkkosivuilta ja ottaa mukaan automatkoille, jotka suuntautuvat edellä mainituille alueille.

Älä unohda pakata mukaan myös uteliasta mieltä ja seikkailunhalua! Kuva: Megan Capewell

Myös autoa varten tarvitaan dokumentteja. Ulkomaille ajaessa tarvitset vakuutusyhtiöstä mukaan todistuksen liikennevakuutuksen voimassaolosta eli niin sanotun green cardin. Sen saa ilmaiseksi vakuutusyhtiöstä. Sen voi tilata vakuutusyhtiön verkkosivuilta ja joskus myös tulostaa itse. Tarkista asia hyvissä ajoin omasta vakuutusyhtiöstäsi, jotta todistus ehtii tulla ajoissa postissa.  

Jos lähdet ulkomaille jonkun muun autolla (eli auton rekisteröintitodistuksessa ei ole sinun nimeäsi joko omistajana tai haltijana), tarvitset mukaan myös kansainvälisen valtakirjan ajoneuvon omistajalta. Aiheesta löytyy lisätietoa Autoliiton sivuilta.

Teitpä automatkan Suomessa tai Suomen ulkopuolella, ensiapupakkaus on yksi tärkeimmistä autoon mukaan otettavista asioista. Jos jotain sattuisi, autossa on hyvä olla tarvikkeet, joilla saa paikkailtua pieniä naarmuja. Käteviä pienikokoisia ensiapupakkauksia myyvät esimerkiksi *Matkavaruste, Motonet ja *Scandinavian Outdoor

Ulkomaille autolla lähtiessä kannattaa myös ottaa selvää maakohtaisista säännöksistä. Joissakin maissa esimerkiksi ensiapupakkaus tai heijastinliivi ovat varusteita, jotka tulisi aina löytyä autosta onnettomuuksien varalta. Maakohtaisista säännöksistä löytyy taulukko Autoliiton sivuilta

Varsinkin kesäaikaan kuljettajan tärkeä varuste automatkoilla on aurinkolasit. On melko ikävää (ja mahdollisesti vaarallistakin) ajaa tuntikausia häikäisevää aurinkoa vasten.

Automatkalla navigointi

 • Navigaattori johtoineen / navigointisovellus kännykkään / karttakirja
 • Navigaattorin / kännykän teline
 • Tupakansytyttimeen usb-laturi

Jotta kohteeseen löytäminen onnistuu sujuvasti, automatkalle täytyy ottaa mukaan navigaattori tai kartat joko kännykkäsovellukseen ladattuina tai perinteisenä karttakirjana. Suosittuja navigaattorimerkkejä ovat esimerkiksi *Garmin ja TomTom. Muista pakata mukaan myös navigaattorin latausjohto, ja muista ladata jo kotona navigaattoriin oikeat kartat. 

Erillistä navigaattoria ei ole pakko hankkia automatkalle, jos ei halua, sillä vaihtoehtoisesti navigointiin voi hyvin käyttää kännykkäsovellusta. Mekin käytämme omilla reissuilla navigointiin vain kännykkää. Monien automatkailijoiden suosimia kännykän navigointisovelluksia ovat Here WeGo ja Google Maps. Molemmat sovellukset ovat ilmaisia ja toimivat kokemusteni mukaan oikein hyvin. Kartat kannattaa ladata sovellukseen offline-käyttöä varten jo kotona siltä varalta, että joka paikassa ei ole verkkoa tai verkon käytöstä voi tulla ylimääräisiä kuluja.

Jos käytät navigointiin kännykkää, muista pakata mukaan myös kännykän laturi ja kännykkäteline. Erilaisia telinevaihtoehtoja löytyy vaikka kuinka, ja riippuu autosta ja mieltymyksistä, mikä niistä tuntuu parhaalta vaihtoehdolta. Meillä on käytössä auton tuuletusritilään kiinnitettävä suht pienikokoinen kännykkäteline. En enää löytänyt ihan vastaavaa mistään myynnistä, mutta meillä käytössä oleva teline on samankaltainen kuin *tämä auton tuuletusritilään kiinnitettävä puhelinteline

Navigointi onnistuu hyvin kännykkäsovelluksella. Kuva: Paul Hanaoka

Jos autossa ei ole usb-pistoketta, kännykän lataaminen onnistuu tupakansytyttimeen laitettavalla usb-laturilla. Jos hankit version, jossa on useampi pistoke, niin virtaa riittää myös apukuskin puhelimelle. Meillä on käytössä laturi, johon saa kiinni kaksi usb-johtoa. Vastaava *kahden johdon usb-laturi löytyy esimerkiksi Matkavarusteelta.

Perinteinen karttakirja on hyvä lisä kaiken varalta, mutta jos karttakirja on kovin suurpiirteinen (kuten ne usein ovat), se ei ole hyvä vaihtoehto tarkkaan suunnistamiseen kaupungeissa. Sen sijaan esimerkiksi suurten kaupunkien välit voi halutessaan hyvin taittaa perinteisen karttakirjan turvin. Euroopassa suunnistamiseen löytyy esimerkiksi Autoliitolta Euroopan tiekartasto.

Mitä mukaan automatkalle evästaukoja ja ruuanlaittoa varten

 • Autojääkaappi tai kylmälaukku johtoineen
 • Tupakansytyttimen jakaja
 • Juomapullot
 • Retkikeitin ja kaasu / sprii
 • Astiat ja ruokailuvälineet
 • Puhdistusliinoja ja talous- tai wc-paperia
 • Tiskausvälineet (harja ja tiskiaine)

Moni tykkää, että automatkoilla on kiva olla mukana jotain evästä. Vähintään autoon tarvitaan juotavaa. Evääksi voi valita naposteltavia, joita ei tarvitse säilyttää viileässä, tai sitten autoon voi hankkia matkajääkaapin tai kylmälaukun

Meillä on käytössä vuosia sitten venekaupasta hankittu Waecon kompressorijääkaappi. Meillä olevaa mallia ei ilmeisesti enää myydä, mutta samankaltaisia muita vaihtoehtoja on markkinoilla. Esimerkiksi *Outwell Deep Cool 35 l -matkajääkaappi vaikuttaa vastaavalta laitteelta. Kompressorijääkaapit ovat merkittävästi arvokkaampia ja tavallisesti kooltaan suurempia kuin kylmälaukut, mutta ne ovat myös tehokkaita. 

Vähemmälläkin toki pärjää hyvin, mutta jos reissailee autolla paljon ja haluaa panostaa mukavuuteen, niin mikä jottei. Itse en ainakaan ole kompressorikaapin hankintaa vuosien saatossa katunut. 

Kannattaa huomioida, että autojääkaapit ja -kylmälaukut saavat virtaa tupakansytyttimestä, joten automatkalle voi olla tarpeen ottaa mukaan tupakansytyttimen jakaja, jotta kaikki tarpeelliset laitteet saa kytkettyä siihen. Esimerkiksi Matkavarusteelta saa *kaksiosaisia tupakansytyttimen jakajia

20210313-Unelmatrippi-Colle-della-Lombarda-DSC0747

Vähemmän moderni ratkaisu ruokien ja juomien viileänä pitämiseen automatkalla on *perinteinen kylmälaukku, joka ei tarvitse sähköä. Joissain tapauksissa sellainen on aivan riittävä vaihtoehto, ja aloittelevalle automatkailijalle sellainen voi myös tuntua niin sanotusti turvalliselta sijoitukselta. Perinteiset, sähköttömät kylmälaukut kun ovat melko edullisia. 

Kuitenkin kylmäkallet on automatkoilla usein aika hankala tai mahdoton saada jäädytettyä, joten pidän parempana vaihtoehtona sähköllä toimivaa kylmälaukkua. Sitä voi tarvittaessa käyttää jääkaappina esimerkiksi hotellihuoneessa tai vaikka varajääkaappina kotona, jos tila meinaa loppua, kunhan kylmälaukussa vain on myös verkkovirtaan sopiva johto. Esimerkiksi *tätä Campingazin ice box -matkajääkaappia voi ladata sekä autossa tupakansytyttimestä että verkkovirrasta. 

Juomat on kätevä pitää viileinä kylmälaukussa, mutta ne saa säilymään kylminä (tai kuumina) myös termospullojen avulla. Meillä oli aiemmin käytössä muovisia juomapulloja, mutta siirryimme pari vuotta sitten metallisiin termosjuomapulloihin. En ikinä vaihtaisi takaisin! 

Vesi maistuu metallisesta pullosta merkittävästi paremmalta kuin muovisesta, ja mikä tärkeintä, juoma pysyy pullossa kylmänä vaikka vuorokauden ympäri. On myös kätevää, ettei pulloja tarvitse pitää kylmälaukussa, jossa on muutenkin rajallisesti tilaa. Minusta pullon kannattaa olla väriltään vaalea, jos sitä aikoo pitää ajon aikana auton mukitelineessä, jotta se ei kuumene auringossa. Meillä on käytössä *tätä termosjuomapulloa vastaavat pullot. 

Automatkalla voi säästää ruokakuluissa laittamalla taukopaikoilla ruokaa itse retkikeittimellä, kuten Trangialla. Retkikeittimiä on saatavilla *spriipolttimella ja *kaasupolttimella. Meillä oli alkuun pitkään käytössä spriipoltinversio, mutta myöhemmin siirryimme kaasupolttimen käyttöön, koska se tuntuu tehokkaammalta ja vähemmän sotkuiselta. Jos teet ruokaa itse, pakkaa mukaan myös lautasia, mukeja ja ruokailuvälineet. Jos olet lähdössä nimenomaan retkeilytyyppiselle automatkalle ja tarvitset uusia varusteita, hyvä valikoima löytyy esimerkiksi *Partioaitasta. Olen myös kirjoittanut jutun telttareissulle pakkaamisesta.

Ruokataukoja ja erinäisiä sotkuisia vahinkoja varten automatkalle on hyvä pakata mukaan puhdistuspyyhkeitä (esim. Savett), talouspaperia ja käsidesiä. Vessapaperi ei myöskään ole huono idea mahdollisten sotkujen siivoamiseen tai jos on tarkoitus pysähdellä syrjäisillä taukopaikoilla, missä mukavuuksia ei välttämättä ole. 

Kannattaa myös päättää jo ennen matkaa, miten astioiden tiskaaminen hoidetaan. Jos tiskit tiskataan vasta ajorupeaman jälkeen majapaikassa, ne on hyvä pakata esimerkiksi muovipussiin, jotta auto säilyy puhtaana. Tiskit ja ruokailuvälineet voi myös puhdistaa jo tien päällä esimerkiksi kosteuspyyhkeillä tai talouspaperilla ja vesitilkalla, ja viimeistellä tiskaamisen majapaikassa.

Mitä matkatavaroita mukaan automatkalle

 • Henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet
 • Alusvaatteet
 • Säähän ja matkasuunnitelmiin sopivat päällysvaatteet
 • Säähän ja matkasuunnitelmiin sopivat kengät
 • Pyykinpesuainetta

Autoon mahtuu mukaan melko paljon matkatavaroita verrattuna esimerkiksi lentolaukkuun, mutta tilat eivät silti ole rajattomat autossakaan. Automatkalle kannattaa pakata mukaan vain sellaiset matkatavarat ja vaatteet, joille on matkalla aito tarve. 

Pukeutumisasioissa hyvä nyrkkisääntö on, että jos jotain vaatetta ei tule käytettyä kotona, ei sille ole matkallakaan virkaa. Vastaavasti jokaista kotona käytettävää hygieniatarviketta tai kosmetiikkatuotetta ei ehkä ole välttämätöntä ottaa mukaan myös matkalle vaan matkan aikana pärjää ilmankin. On myös hyvä muistaa, että jos matkalla tulee toisiin aatoksiin, kotiin jätetyn (tai kotiin unohtuneen tai matkalla kesken loppuneen) tuotteen voi tarvittaessa käydä ostamassa matkan aikana kaupasta.

Jos matka on pitkäkestoinen, vaatetta ei kannata pakata mukaan jokaista matkapäivää ajatellen vaan esimerkiksi viikon ajaksi. Tämä pätee tietysti automatkojen lisäksi muihinkin matkoihin. Pyykinpesusta voi huolehtia käsin tai itsepalvelupesuloissa, joita löytyy kaikista suuremmista kaupungeista Euroopassa. Niissä koneellisen pyykkiä voi pestä ja kuivata yleensä alle kymmenellä eurolla. Jos tarkoitus on pestä matkalla pyykkiä joko käsin tai itsepalvelupesulassa, mukaan kannattaa ottaa pieni pullo pyykinpesuainetta.

Jos matkatavaroita on lähdössä mukaan paljon, niiden mahduttaminen isossa matkalaukussa auton takakonttiin voi olla haastavaa tai osoittautua peräti mahdottomaksi, jos kontti on kovin pieni. Automatkalla tavarat kannattaa matkalaukkujen sijaan pakata urheilukasseihin tai muihin joustaviin laukkuihin, jotta ne saa paremmin mahdutettua takakonttiin. 

Autoon ei kannata jättää mitään tavaroita näkyville pysäköinnin ajaksi, jotta ei houkuttele varkaita auton kimppuun.

Mitä viihteeksi automatkalle

 • Omiin mieltymyksiin ja tarpeisiin sopivaa viihdettä (esim. musiikkia tai pelejä)

Välttämättömien ja hyödyllisten perustavaroiden lisäksi moni haluaa automatkalle vähän viihdykettä. Moni tykkää esimerkiksi kuunnella automatkalla musiikkia tai varmistaa pelien tai muiden viihdykkeiden avulla, että takapenkkiläiset viihtyvät kyydissä. Kannattaa siis huomioida pakatessa myös omiin tarpeisiin sopiva viihdepuoli. Vaihtoehdoissa taitaa olla vain taivas rajana.

Meillä on automatkoilla tapana ihan vain jutustella ja katsella maisemia, mutta joskus kuuntelemme radiota tai äänikirjoja. Meillä on ollut jo useamman vuoden *BookBeatin jatkuva tilaus, joten välillä yhdistämme kännykän autostereoihin ja kuuntelemme jotain yhdessä valittua, molempia kiinnostavaa kirjaa. Hektisessä kaupunkiympäristössä nopeatempoisen kirjan kuuntelu autossa ei tosin välttämättä oikein onnistu, mutta rauhallisilla teillä se on mukavaa viihdykettä.

Toivottavasti listasta on hyötyä automatkalle pakkaamisessa! Jos olet lähdössä automatkalle teltan kanssa, lue myös juttu telttareissulle pakkaamisesta. Valmiita reittiehdotuksia, vinkkejä maisemareiteistä tai muita yleisvinkkejä automatkoille löydät sivulta Road trip Euroopassa: kootut vinkit. Toivottavasti saat jutuista inspiraatiota omien automatkojen suunnitteluun!

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa: