Autolla Euroopassa: Timmelsjochin alppitie

Timmelsjoch Hochalpenstrasse - Artikkelikuva

Timmelsjochin alppitie on Italian ja Itävallan yhdistävä vuoristosolatie, joka vie autoilijan mahtaviin tirolilaisiin maisemiin mutka kerrallaan. Italian puolella Passo del Rombo -nimellä kulkeva tie nousee kumpuilevien viiniviljelmien ääreltä havumetsään ja kaartelee sieltä edelleen karuun vuoristoon. Vaihteleva kasvillisuus ja huimat maisemat tekevät ajopäivästä Alpeilla nautinnollisen. Tämä reitti jokaisen automatkailijan kannattaa rustata haavelistalle!

Aamulla katson ensimmäisenä ulos hotellihuoneen ikkunasta. Mikä tuuri: on aurinkoista! Olemme Pohjois-Italiassa viehättävässä Trenton kaupungissa, ja viimeiset pari päivää on satanut vettä. Kuin tilauksesta sää on kuitenkin kirkastunut juuri oikealla hetkellä. Päivän suunnitelmana on ajaa Alppien yli Timmelsjochin vuoristotietä pitkin, ja olisi ollut todella harmillista joutua ajamaan hieno vuoristoreitti ankeassa säässä.

Trentosta on matkaa Timmelsjochin alppitien Italian puoleiseen alkupisteeseen Moosiin noin 110 kilometriä. Ennen Moosia Meranin kaupungin tuntumassa tie muuttuu mutkaisemmaksi ja kapeammaksi. Samalla maisemat paranevat entisestään. Rinteillä nököttää söpöjä alppitaloja ja niiden ympärillä levittäytyy monenlaisia viljelmiä. Kaunista maisemaa hallitsevat vihreän sävyt.

Kumpuileva maisema Timmelsjochin alppitien varrella Italian puolella
Taloja vihreässä maisemassa Timmelsjochin alppitien varrella Italian puolella

Mutkia, tunneleita ja karuja vuoristomaisemia Timmelsjochin vuoristotiellä

Olemme Moosissa puolenpäivän maissa. Vastaan tulee paljon enemmän autoja ja moottoripyöriä kuin on menossa meidän kanssamme samaan suuntaan. Emme siis joudu ajamaan jonossa. Pysähtelemme aina sopivan paikan nähdessämme ja nousemme ulos vuokra-autostamme katselemaan ja valokuvaamaan maisemia.

Tie kipuaa ylöspäin ja ajamme useiden pienten tunnelien läpi. Sitä mukaa kun nousemme tietä pitkin yhä ylemmäs, lämpötila laskee alaspäin. Timmelsjochin alppitien ylin kohta on 2509 metrissä. Siellä on lämmintä enää 10 astetta.

Asuntoauto mutkassa Timmelsjochin alppitiellä Italian puolella
Puinen vaja Timmelsjochin alppitien varrella
Hemmo Timmelsjochin alppitiellä

Lunta näkyy ylimmässäkin kohdassa vain pieninä läntteinä rinteillä, sillä on syyskuu – alkukesästä tilanne olisi toinen. Silloin tienpenkoilla voi olla pari metriä lunta, vaikka tie on jo avattu talven jäljiltä. Timmelsjochin vuoristotie on auki suunnilleen toukokuun lopusta lokakuun loppuun sääolosuhteista riippuen.

Pysähdymme korkeimmassa kohdassa Rasthaus Timmelsjochissa, joka on juuri ja juuri Itävallan puolella. Paikka on täynnä lounasta syövää väkeä, ja mekin harkitsemme herkullisen näköisiä lounasannoksia. Sisälle ei kuitenkaan mahdu istumaan ja ulkona on hieman turhan viileää, ja lisäksi ulkona on karmaiseva haju, jonka alkuperä jää mysteeriksi. Päätämme syödä lounaan jossain muualla ja jatkamme pian matkaa.

Rasthaus Timmelsjoch

Timmelsjochin alppitien nähtävyydet, ajokokemus ja käytännön asiat

Emme pääse etenemään kovin pitkälle, kun on jo pakko pysähtyä uudelleen, sillä maisema on niin hieno. Ihastelemme tien ja vuorten päällä leijailevia pilviä ja bongailemme läheisiltä rinteiltä ja niityiltä lehmiä ja lampaita. Vuoristojoki solisee tien vieressä, ja kauempana muutama vaeltaja etenee hitaasti loputtoman avarassa maisemassa.

Ajokokemus Timmelsjochin vuoristotiellä on kokonaisuutena leppoisa dramaattisista vuoristomaisemista huolimatta. Olemme ajaneet Alpeilla lukuisia kertoja eri reittejä, joten vertailukohtia löytyy.

Mutkassa Timmelsjochin alppitiellä
Pyöräilijöitä tauolla Timmelsjochin alppitiellä
Auto Timmelsjochin alppitiellä sumussa
Henkilöauto Timmelsjochin alppitiellä
Vuoristopuro Timmelsjochin alppitien varrella

Liikennettä ei ajopäivänä ole kovin paljoa, joten tiellä ei ole ruuhkaa tai jonoja. Tie on hyvässä kunnossa, ja Alpit ylittäväksi vuoristotieksi se ei ole mutkaisimmasta päästä. Serpentiiniä ja jyrkkiä mutkia kyllä on, mutta moneen muuhun ajamaamme reittiin verrattuna yksittäiset serpentiiniosiot eivät ole kovin pitkiä.

Timmelsjochin vuoristotien varrella on upeat maisemat, mutta niiden lisäksi siellä on myös muutamia nähtävyyksiä. Tien vieressä kohoaa matkan varrella muutamia geometrisiä rakennelmia, jotka paljastuvat lähemmällä tarkastelulla osaksi Timmelsjoch Experience -nimellä kulkevaa näyttelykokonaisuutta. Kulmikkaisiin pömpeleihin pääsee sisälle ja niissä kerrotaan muun muassa tien rakentamisen historiasta ja samoilla seuduilla aikanaan kulkeneesta salakuljettajien reitistä. Vanhalla salakuljetus- ja muulireitillä voi myös patikoida.

Timmelsjoch Experienceen kuuluva rakennus ja kotkapatsas
Kaurisveistos Timmelsjoch Experience -näyttelyn rakennuksen sisällä

Reitin varrella olevassa Hochgurglin kylässä sijaitsee kehuttu moottoripyörämuseo. Se on meidän ajopäivänämme kiinni, joten emme pääse ihmettelemään vanhoja klassikkoprätkiä. Museo paloi maan tasalle tammikuussa 2021, mutta tätä kirjoittaessani se on juuri aukeamassa uudelleen yleisölle.

Timmelsjochin vuoristotie päättyy Itävallan puolella Untergurgliin. Sieltä on enää lyhyt matka ihanaan Söldenin kylään, missä vietämme matkan seuraavat yöt. Antoisan päivän kilometrimääräksi tulee noin 160, ja kaikkinensa meillä kuluu aikaa Trentosta Söldeniin noin viisi tuntia. Varsinaisen Timmelsjochin alppitien osuus tästä on melkein kolme tuntia, vaikka tiellä on pituutta vain noin 34 kilometriä. Tuli pysähdyttyä aika monta kertaa katselemaan maisemia muualta kuin tuulilasin takaa!

Lampaita Timmelsjochin alppitien varrella

Timmelsjochin alppitie on maksullinen tie. Sen ajaminen yhteen suuntaan maksaa 17 euroa (syyskuu 2021). Lippu ostetaan tien varrella olevalta tulliasemalta. Tarkista tien aukiolo, ajantasaiset lippujen hinnat ja muut käytännön asiat Timmelsjoch Hochalpenstrassen sivuilta.

Kiinnostaako alppimaisemissa kurvailu? Onko sinulla jokin suosikkireitti Alpeilla?

Timmelsjochin alppitie (Passo del Rombo) kartalla

Alla olevalla kartalla näkyy päivän reittimme mukaan lukien Timmelsjochin vuoristotie Moosista Untergurgliin.

Ajoimme Timmelsjochin alppitien osana kolmen viikon autoreissuamme Saksassa, Itävallassa ja Italiassa.


Lue myös nämä jutut maisemareiteistä:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

6 vastausta artikkeliin “Autolla Euroopassa: Timmelsjochin alppitie”

  1. Vaikka itse olen erityisesti patikoinnin ystävä, niin kyllähän nuo alppitietkin kiinnostavat. Aina, kun upeissa maisemissa pääsee kurvailemaan, niin tulee tosiaan varsin tiuhaan pysähdeltyä kuvailemaan ja maisemia muutenkin ihailemaan. Tykkään niistä todella paljon.

    1. Vuoristossa on upea ajella. Maisemateitä voi usein myös yhdistää helposti patikointiin, kuten tätäkin reittiä. Me emme tosin tällä kertaa Timmelsjochin patikointipolkuihin tutustuneet.

  2. Tämä on upea tie. Meiltä olisi varmasti mennyt 34 kilometrin osuuden ajamiseen yhtä paljon aikaa. Olemme ajaneet tämän kerran, mutta siitä on aikaa jo ehkä viitisentoista vuotta, enkä muista enää yksityiskohtia, mutta nuo nähtävyydet näyttivät ainakin vierailta. Pitäisi varmaan katsoa tämä uudelleen jollekin reitille. Silloin ajoimmme myös Jaufenpassin, joka myös on hieno osuus. Kiitos kuvistasi, toivat taas mieleen muistot. Aila

    1. Timmelsjochin alppitie kestää kyllä toisen ja varmasti useammankin ajelun ilman, että alkaa kyllästyttää! Huomasin muuten, että te ajelitte tänä vuonna Grossglocknerin tiellä (kuten mekin, toistamiseen). Se on myös upea. Vuoristotiet ovat kertakaikkisen mahtavia ja usein myös eroavat toisistaan aika lailla, vaikka ehkä toisin voisi kuvitella. Yhteistä on kuitenkin se, että maisemat ovat aina upeat!

  3. On kyllä mahtavat maisemat! Timmelsjoch on tämän perusteella jopa todennäköinen reittivaihtoehto, kunhan pääsisi seuraavan kerran Alpeille autoilemaan. Yhdessä matkasuunnitelmassa olisi sekä Itävaltaa että Italian Dolomiitteja, joten siihen tämä sopisi täydellisesti. Kiitos myös käytännön tiedoista reitille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *