Auschwitz

Artikkelikuva- Auschwitz

Auschwitz on suurimpia ja karmaisevimpia natsien tekemien tuhojen yhä olemassa olevista tapahtumapaikoista. Tyhjät parakit, kolkot rakennukset ja piikkilangat kertovat karua kieltä. Auschwitzin keskitysleireillä tapettiin eri arvioiden mukaan yli 1,1 miljoonaa ihmistä. Vierailimme tässä karmeassa paikassa kesällä 2015.

Me ostimme Auschwitzin-vierailua varten valmiin paketin matkatoimistosta Krakovasta (145 PLN eli noin 35 euroa per lärvi). Meidän oli alun perin tarkoitus vierailla Auschwitzissa omatoimisesti, eli matkustaa sinne junalla Krakovasta. Omatoimimatkailijoiden liput oli kuitenkin varattu loppuun koko viikolta, joten valmis, bussimatkat sisältävä paketti oli ainoa vaihtoehto.

Arbeit macht frei -kyltti Auschwitzin portilla

Vuonna 2015 Auschwitzissa vieraili heinäkuun loppuun mennessä yli miljoona ihmistä. Auschwitz-Birkenau Memorial and Museumin verkkosivuilla neuvotaankin varaamaan kierros vähintään kuukautta ennen suunniteltua vierailua, mitä emme tietenkään olleet tehneet. Olemme aika huonoja varailemaan mitään ikinä valmiiksi, saati tekemään sitä yli kuukautta etukäteen. Onneksi pakettireissuja oli kuitenkin vielä jäljellä muutaman päivän varoitusajalla.

Noin viidentoista hengen turistiryhmämme karautti Auschwitziin Krakovasta pikkubussin kyydissä. Matka kesti reilun tunnin. Perillä Auschwitzin turistirysäolemus paljastui: ihmisiä oli aivan valtavasti. Oli heinäkuun puoliväli, eli meneillään oli vuoden kiireisin matkailusesonki. Pakettiin kuului opastettu kierros Auschwitz I -leirissä ja Auschwitz II:ssa eli Auschwitz-Birkenaussa.

Vartiotorni Auschwitzissa
Punatiilinen rakennus Auschwitzissa
Piikkilankaa Auschwitzissa

Joka paikkaan piti jonottaa. Odotusaikaa oli eniten alussa, kun venailimme perillä parkkipaikalla lähtöä Auschwitz I -leiriin. Siellä odoteltiin uudelleen kierroksen jälkeen shuttlebussia Birkenauhun. Itse kierrokset menivät suhteellisen sujuvasti, vaikka väkeä olikin aivan tajuttomasti. Opastus oli järjestetty siten, että opas puhui mikrofoniin ja kaikilla ryhmäläisillä oli kuulokkeet päässä. Näin kuulimme oppaan puheen kunnolla kauempaakin.

Auschwitz I -leirissä kiersimme ryhmässä oppaan johdolla noin kaksi tuntia. Kävimme sisällä useissa tiilestä rakennetuissa parakeissa, ja näimme muun muassa pari tonnia ihmisten hiuksia sekä uskomattomat kasat lasten ja aikuisten kenkiä ja silmälaseja. Kävimme myös kaasukammion sisällä. Hirveyksiä oli esillä joka nurkalla.

Piikkilanka-aita Auschwitzissa
Punatiilinen rakennus Auschwitzissa
Aitaa ja rakennuksia Auschwitzissa

Birkenaussa kävimme vain kahden parakin sisällä ja muuten kävelimme ulkona. Puuparakeissa oli ahdistavan kuuma, sillä hellettä oli melkein 40 asteen verran. Ulkona ei ollut lainkaan varjopaikkoja, joten vastaavaa vierailua kesäaikaan suunnittelevalle suosittelen hattua ja aurinkorasvaa.

Parakkien sisällä ei ollut Birkenaussa jäljellä mitään rakennelmia. Paikka on massiivinen verrattuna Auschwitz I -leiriin, vaikka natsit tuhosivat siitä paljon peittääkseen jälkiään. Birkenau-osuus kesti noin tunnin, ja koska päivä oli läkähdyttävän kuuma, en olisi pidempää kierrosta jaksanutkaan.

20151004-Unelmatrippi-Auschwitz-130637
Junaraiteita Auschwitzissa
Parakkirakennuksia hiekkakentällä

Lienee tarpeetonta sanoa, että keskitysleirillä vierailu oli karmiva kokemus. Se oli kuitenkin turistiryhmämeiningin takia myös hyvin erilainen kokemus kuin vaikkapa Bergen-Belsenin keskitysleirillä vieraileminen, missä olin käynyt ennen Auschwitzia. Auschwitzissa turistiryhmän keskellä ei ollut aikaa jäädä mietiskelemään, mikä toisaalta kaiken sen hirveän historian äärellä voi olla ihan hyväkin asia. Jälkikäteen paikka joka tapauksessa pyörii mielessä.

Miksi sitten halusimme edes vierailla keskitysleirillä? Nehän ovat kauheita paikkoja.

Ehkä juuri siksi niissä pitää käydä. Erään Auschwitz I:n parakin seinällä oli George Santayanan teksti: The one who does not remember history is bound to live through it again. Se, joka ei muista historiaa, on tuomittu elämään sen uudelleen. Auschwitzissa ja muissa samankaltaisissa kohteissa viimeistään ymmärtää, miten julma olento ihminen osaa olla. Sitä on jokaisen ihan hyvä joskus pohtia.

Tarkista ajankohtaiset tiedot Auschwitzissa vierailemisesta Auschwitzin verkkosivuilta: www.auschwitz.org


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

12 vastausta artikkeliin “Auschwitz”

  1. Harmi että tuokin paikka on mennyt "pilalle" turistimassojen alla. Olen käynyt tuolla muutamia vuosia sitten syys-lokakuussa, jolloin paikan karmivuus tuli ehkäpä vielä pahemmin esille. En varannut mitään lippuja tms etukäteen, vaan menimme paikallisbussilla Krakovasta paikan päälle, ja matkalla tuli hieman keskustelua vaimon kanssa. Jonoja ei näkynyt oikeastaan missään – odotimme ehkäpä 15 minuuttia kunnes englanninkielinen kierros alkoi. Syksyn lehdet putoilivat puista, ja paikalla oli ahdistavan hiljaista – kukaan ryhmästä ei oikeastaan kyselyt tai puhunut mitään – kuuntelimme vain oppaat selostusta talosta toiseen. Birkenaussa ahdistus jatkui – ja hiljaa kävelimme ympäri aluetta. Vietimme ympäristössä ehkäpä 2-3 tuntia – kunnes lähdettiin taas paikallisbussilla takaisin Krakovaan. Paluumatkalla emme voineet kuin istua hiljaa ja tuijottaa ulos syksyistä maisemaa – niin ahdistava oli olotila. Ei vaan ollut mitään muuta jäljellä kuin tyrmistys.. Krakovassa onneksi tunnelma hieman parani, ja suuntasimme jazz-klubille.

    Pari viikkoa sitten kävin Dachaun keskitysleirillä lähellä Muncheniä. Siellä on ihan älyttömästi jengiä – ja ottivat vielä self-kuvia krematorion uunien edessä, ja ruumiiden keräyshuoneissa.. Että näin.

    1. No huhhuh, selfieitä uunien edessä! Aina ei voi ymmärtää… Me emme sentään nähneet tuollaista.

      En tiedä, josko Auschwitzissa vain on kesäisin Keski-Euroopan lomien aikaan kovempi ruuhka. Näin voisi olettaa. Käsittääkseni talvikaudella ei ole pakko ottaa opasta, mutta kesäaikaan on mentävä opastetulle kierrokselle. Joka tapauksessa ruuhka oli meidän käyntimme aikaan massiivinen. Paikka on ahdistava, ja ryysis ahdistaa siihen päälle sitten lisää.

      Dachaussa en ole toistaiseksi käynyt, ja kertomasi perusteella voipi olla, että ainakaan kesäaikaan sinne ei kannata myöskään mennä. En jaksa uskoa, että muihin vuodenaikoihin olisi yhtä paljon väkeä.

    2. Moi. Itse suunnittelen lähteväni Krakovaan jouluussa ja retki Auschwitziin kiinnostaisi kovasti. Osaatko sanoa, että tehdäänkö sinne retkiä ympäri vuoden, myös noin talven aikaan. Ja oisko retki parasta ostaa etukäteen vai onko niitä hyvin tarjolla myös paikan päältä ostettuna Krakovassa? 🙂

      1. Moi! Auschwitz on auki vierailijoille ympäri vuoden, ks. Auschwitzin nettisivut: http://auschwitz.org/en/visiting/. En osaa valitettavasti sanoa, miten paljon on ruuhkaa talvisaikaan, mutta noin yleisesti Auschwitzin nettisivuilla kyllä varoitellaan ruuhkista. Voisi kuvitella, että talvella ihmisiä on vähemmän, mutta minulla ei ole tästä omakohtaista kokemusta. Jos ehdottomasti aiot vierailulle, niin ehkä kannattaa pelata varman päälle ja yrittää hommata retki etukäteen esim. hotellin tai turistitoimiston kautta tai itse järkkäämällä, varsinkin jos reissu on lyhyt ja pelivaraa vierailupäivissä ei juuri ole. Auschwitzin sivuilta saa varattua sisäänpääsyä varten lipun (”entry card”), mutta meidän vierailuamme varten tällainen omatoimisesti järjestetty varaus ei tosiaan onnistunut, kuten postauksessa kerroinkin, joten ostimme valmiin retken turistitoimistosta paikan päällä. Se onnistui kesälläkin, mutta päivissä ei juuri ollut valinnanvaraa vaan piti ottaa mitä oli saatavilla.

  2. Suunnittelin tuolla käymistä viime syksynä Wroclawista käsin. Kulkuyhteydet tuolta käsin olisi kuitenkin vaatineet yöpymistä Krakovassa, joten homma kaatui siihen. Voin kuvitella kuinka pysäyttävä paikka Auschwitz on, harmi jos turistivirrat ovat täyttäneet paikan. Tuo Santayanan lainaus on mielestä todella osuva ja se, minkä takia itsekin olisin halunnut vierailla tuolla.

    1. Pysäyttävä Auschwitz tosiaan on, oli turisteja tai ei.

      Tykkään itsekin tuosta Santayanan lausahduksesta. Se on yksi näkökulma tuohon karmivaan aiheeseen, ja itselleni tärkeä sellainen.

  3. Jos on vähänkin tutustunut aiheeseen etukäteen niin minusta tuollainen opastettu kierros ei ole välttämätön. Me saimme Auschwitzista jopa enemmän irti kun käveltiin paikka läpi ihan omaan tahtiin, ja opastettuja ryhmiä väistellen. Tämä vaatii tosin sen että pitää olla aikaisin liikkeellä koska 10.00 jälkeen leiriin pääsee vain opastetuille kierroksille ryhmän mukana (näin oli ainakin siinä huhtikuulla kun me kävimme Auschwitzissa). Mutta me kun hyppäsimme Krakovassa minibussin kyytiin jo hyvissä ajoin aamusta niin olimme perillä juuri sopivasti varttia vaille kymmenen ja päästiin livahtamaan oppaita odottavien ryhmien ohitse leiriin ja päästiin kiertelemään ihan omaan tahtiin. Siinä pääsisäänkäynnin vieressähän on sellainen pieni kirjakoju jossa on myytävänä A5-kokoisia leirin pohjakartan sisältäviä opasvihkosia jotka maksoivat muutaman kymmenen senttiä ja joita löytyi myös suomenkielisenä, niin tämän oppaan kanssa oli hyvä kierrellä. Toki asiassa auttoi sekin että minä olen lukenut Auschwitzin historiasta niin paljon että en siksi kaivannutkaan mitään muuta kuin pienen kartan tueksi muistille.

    Ryhmän perässä kulkemisesta minä en taas oikein tahdo saada mitään irti. Tämän huomasi hyvin Wieliczkassa kun kaivosmuseossa piti aina liittyä ryhmän mukaan että pääsi kaivokseen kiertelemään.

    1. Omatoiminen kierros on varmasti oikein hyvä sekin. Kuten tuossa kirjoitin, niin tosiaan me teimme opastetun kierroksen, koska se oli tuossa vaiheessa ainoa vaihtoehto (olisi pitänyt olla aiemmin liikkeellä varausten kanssa; ilman varausta sisäänpääsy ei ole taattua ja kesäaikaan tuolla on ihan älytön ryysis). Olimme kuitenkin ihan tyytyväisiä tähän ratkaisuun, sillä opas oli hyvä. Yleensä kyllä pyritään välttelemään ryhmässä kulkemista, koska onhan se usein aika rasittavaa, ja valitettavasti oppaatkaan eivät aina ole kummoisia. Mutta tämä opas oli tosiaan oikein passeli ja pääasia oli, että päästiin yleensäkin käymään Auschwitzissa.

  4. Ollaan syyslomalla menossa Krakovaan. Mistä voi etukäteen ostaa niitä ns omatoimi lippuja? Ajateltiin olla liikkeellä päivällä eli ensin Birkenaussa muutaman tunnin ja sitten vasta Auschwitzissä, kun sisään pääsee ilman opastusta.

    1. Vierailuun ei sinänsä tarvita lippua, sillä sisäänpääsy on ilmainen. Jos kuitenkin haluaa opastuksen, se maksaa. Meidän mielestä opastus oli hyvä ja sen avulla alueesta sai enemmän irti, mutta opastuksen negatiivinen puoli oli kiertäminen ryhmän mukana. Tutustu sivustoon auschwitz.org, siellä on kaikki tarvittava tieto vierailemisesta ja eri vaihtoehdoista ja huomioitavista asioista. LISÄYS 15.11.2018: Nykyään kaikille vierailuille tarvitsee etukäteen hommata lippu (entry card).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *