Ateenan Akropolis: arkeologisia elämyksiä ja upeita maisemia

Akropolis artikkelikuva

Akropolis-kukkula hallitsee kiistatta maisemaa Ateenassa. Korkean kukkulan päällä pönöttävät antiikin ajoilta peräisin olevat mahtailevat rauniot näkyvät kauas, mutta niiden yksityiskohdat ja valtava koko paljastuvat kunnolla vasta lähemmällä tarkastelulla. Akropolis on Ateenassa se paikka, jota ei kannata jättää väliin, jos historia, arkeologia tai edes kauniit maisemat kiinnostavat.

Mikä Akropolis?

Toisille rauniot ovat pelkkiä kivikasoja, toisille ne ovat jotain paljon enemmän. Ateenan Akropoliin rakennelmien kohdalla kallistun siihen, että ne ovat varsin vaikuttavia ja näkemisen arvoisia. On hämmästyttävää, miten niin vanhat rakennelmat ovat tänä päivänä ylipäätään olemassa, saati pystyssä.

Vaikka Akropoliin arkeologiselle alueelle jonottamiseen ja kukkulalle kapuamiseen menee jonkin verran aikaa ja Ateenan helteillä se voi olla aika tukahduttava urakka, historialliset rauniot ja myös kukkulalta ympäri Ateenaa aukeavat hulppeat maisemat palkitsevat.

20201214-Unelmatrippi-Ateena-DSC0146
20201214-Unelmatrippi-Ateena-DSC0252
20201214-Unelmatrippi-Ateena-DSC0143

Sana akropolis tarkoittaa linnavuorta tai yläkaupunkia, ja antiikin Kreikan linnavuoria on myös muualla kuin Ateenassa. Ateenan Akropolis on kuitenkin linnavuorista kaikkein tunnetuin. Sitä pidetään koko antiikin kreikkalaisen taiteen ja arkkitehtuurin symbolina ja Ateenan mahtavuuden ilmentymänä, ja kyseessä onkin koko Kreikan suosituin nähtävyys. Ateenan Akropolis on myös Unescon maailmanperintökohde.

Akropolis oli aikanaan Ateenan asutuksen keskus, ja antiikin aikana siitä tuli myös kaupungin uskonnollinen keskus ja Athene-jumalattaren kulttipaikka. Nykyään Akropoliin kukkulalla on vain raunioita eikä siellä juuri kasva puita tai mitään muutakaan, mutta antiikin aikana siellä oli paljon istutuksia, patsaita ja tietenkin rakennuksia. Alue on varmasti näyttänyt hyvin erilaiselta kuin tänä päivänä.

20201214-Unelmatrippi-Ateena-DSC0313
20201214-Unelmatrippi-Ateena-DSC0240
20201214-Unelmatrippi-Ateena-DSC0285
20201214-Unelmatrippi-Ateena-DSC0276
20201214-Unelmatrippi-Ateena-DSC0303

Akropoliin kukkulalla sijaitsee muun muassa se, mitä kuuluisasta Parthenonin temppelistä on nykypäivänä jäljellä. Parthenon rakennettiin vuosina 447–438 ennen ajanlaskun alkua ja se oli Athenen päätemppeli Akropoliilla. Nimenomaan Parthenonin useimmat alueella vierailevat haluavat nähdä.

Muita tunnetuimpia saman Kreikan kulta-ajan rakennelmia linnavuorella ovat Erekhtheion-temppeli, porttirakennus Propylaia sekä Athene Niken eli Voiton temppeli. Etelärinteellä puolestaan komea rakennelma on Herodes Atticuksen odeion eli musiikki- ja lauluteatteri, joka on peräisin roomalaiselta ajalta. Se on osittain kunnostettu ja sitä käytetään nykyäänkin teatteriesityksiin. Akropoliin alueen esinelöydöksiä ja rakennusten säilyneitä koristeita on esillä niin ikään kukkulan eteläpuolella Akropolis-museossa.

20201214-Unelmatrippi-Ateena-DSC0261
20201214-Unelmatrippi-Ateena-DSC0222

Ateenan Akropoliin kunnostustyöt

Akropoliin arkeologisella alueella tehtiin järjestelmällisiä kaivauksia 1800-luvun lopulla, ja 1900-luvulla aloitettiin mittavat restaurointityöt. Nykyinen kunnostusprojekti on ollut käynnissä vuodesta 1975.

Meidän vierailumme aikaan syksyllä 2019 niin Parthenonilla kuin muuallakin alueella oli aika paljon rakennustelineitä kunnostustöiden takia, mikä valitettavasti vähän verotti rakennelmien kauneutta. Restaurointi on tietenkin välttämätöntä, jotta antiikkisista pytingeistä olisi iloa tulevillekin sukupolville. Hieman silti harmitti, että juuri Parthenonilla oli niin paljon kaikenlaisia telineitä, sillä olisi ollut kiva nähdä temppeli ilman ylimääräisiä tukirakenteita.

20201214-Unelmatrippi-Ateena-DSC0259
20201214-Unelmatrippi-Ateena-DSC0250
20201214-Unelmatrippi-Ateena-DSC0279

Akropoliilla vieraillessa kannattaa varautua restaurointitöiden lisäksi siihen, että monelle kulmalle on viritelty johtoja ja valaisimia. Tämä voi vähän hätkähdyttää – äkkiseltään kun odottaisi, että suojelun nimissä moisia viritelmiä ei olisi ainakaan niin näkyvästi esillä. Toisaalta valot mahdollistavat sen, että Parthenon ja muut temppelit näkyvät upeina Ateenan yössä. Katseltuani sitä näkyä illan pimeydessä eräältä Ateenan kattoterassilta en voi olla sitä mieltä, että valaistus olisi turha.

Kukkulavierailulla kannattaa varata aikaa paitsi jonottamiseen sekä mahtavien rakennelmien tutkailuun, myös maisemien ihasteluun. Noin 90 metriä korkealta linnavuorelta aukeaa harvinaisen upea näkymä joka suuntaan.

20201214-Unelmatrippi-Ateena-DSC0315
Ateenan Akropoliin antiikin aikaisia rakennelmia

Ateenan Akropolis: käytännön asioita vierailemisesta

Ateenan Akropoliin arkeologiselle alueelle on kolme sisäänkäyntiä. Etelärinteen sisäänkäynnin kautta mennessä pääsee ensin tutkiskelemaan aluetta melko rauhassa, sillä suuri osa vierailijoista tuntuu kiirehtivän suoraan kukkulan päälle, vaikka rinteessäkin on nähtävää.

Etelärinteen sisäänkäynti oli myös jonojen puolesta hyvä valinta vierailumme aikaan lokakuun alussa: pääsimme sisään vain puolen tunnin odottelun jälkeen. Kesällä ja muilla sisäänkäynneillä jonot ovat lukemani mukaan usein paljon pidemmät, joten mukaan on hyvä ottaa säkillinen kärsivällisyyttä. Sitä tarvitaan myös kukkulan korkeimmalla kohdalla eli Parthenonin ja Propylaian liepeillä kävellessä, sillä siellä nurkilla turisteja todellakin riittää. Muualla sen sijaan saa seikkailla melko rauhassa.

Kärsivällisyyden lisäksi mukaan kannattaa ottaa vettä, sillä Ateenassa on usein paahtavan kuuma. Hyvät kengät ovat myös tarpeen, sillä Akropoliin kävelyreitit ovat monin paikoin epätasaisia.

20201214-Unelmatrippi-Ateena-DSC0204
20201214-Unelmatrippi-Ateena-DSC0316
20201214-Unelmatrippi-Ateena-DSC0228

Akropoliille ja muille Ateenan arkeologisille nähtyyksille on olemassa erilaisia sisäänpääsylippuja: piletin voi ostaa vain Akropoliille ja sen rinteille tai sitten voi hankkia lipun, joka kattaa useamman Ateenan arkeologisen nähtävyyden. Tiettyinä päivinä Akropoliille on ilmainen sisäänpääsy. Tietoa aukioloajoista ja eri lipuista arkeologisille nähtävyyksille ja museoihin löytyy Kreikan kulttuuri- ja urheiluministeriön sivuilta.

Oletko vieraillut Ateenan arkeologisilla nähtävyyksillä?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Ateenan Akropolis: arkeologisia elämyksiä ja upeita maisemia”

  1. Kävin itse Akropoliilla ehkä hieman liian aikaisin, sillä vielä 20 vuotta sitten en osannut arvostaa noita kivikasoja oikealla tavalla. Sen jälkeen olen kyllä nauttinut paljonkin monesta arkeologisesta nähtävyydestä ja antanut mielikuvituksen laukata menneille vuosisadoille ja -tuhansille. Akropoliista jäivät siis mieleen päällimmäisinä upeat maisemat, helle sekä kaskaiden siritys. Olisi kyllä mukavaa palata Ateenaan terästämään muistoja ja tutustua tähänkin nähtävyyteen uudella innostuksella.

    1. Voin kuvitella, että ehkä nuorempana en itsekään olisi pitänyt tätä(kään) paikkaa kovin ihmeellisenä. Mutta tässä vaiheessa elämää näemmä kivikasatkin kiinnostavat. 😀

      Ateena on kyllä kiinnostava paikka, ja vesi nousee muuten heti kielelle, kun mietin kaikkia niitä ruokia, joita tällä reissulla tuli maisteltua. Kelpaisi toistekin!

  2. Ei ole tullut käytyä Ateenassa ylipäätään. Mutta kun sinne eksytään, niin aivan varmasti tulee kierrettyä kaupungin arkeologisia nähtävyyksiä. Ne ja paikallinen ruoka ovat ennakolta suurimmat kiinnostuksen kohteet Ateenassa.

    1. Meillekin tämä oli ensimmäinen kerta Ateenassa. Menisin sinne hyvin mielelläni uudelleen. Ruoka on todella hyvää ja kaupungissa riittää historiallista nähtävää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *