Ateena: matkavinkkejä ensikertalaiselle

Artikkelikuva - Ateena MS Roof Gardenista nähtynä

Yksi viime vuoden odotetuimmista reissuista oli lokakuinen matka Ateenaan, olkoonkin että kyse oli vain pitkän viikonlopun mittaisesta pyrähdyksestä. Olimme Hemmon kanssa haaveilleet matkasta Ateenaan jo kauan, joten oli hienoa saada matka vihdoin toteutettua. Olimme kaupungissa ensimmäistä kertaa, vaikka muualla Kreikassa on tullut toki aiemminkin käytyä. Kokosin reissun pohjalta matkavinkkejä ensikertalaiselle aurinkoiseen Ateenaan.

Ateena: hyvä kevät- tai syksykohde

Me olimme Ateenassa lokakuun alussa, ja sää oli ihanan aurinkoinen ja lämmin, jopa helteinen. Tuntui, kuin olisimme palanneet ajassa taaksepäin vastikään päättyneeseen kesään. Ateena osoittautuikin sään suhteen erinomaiseksi syyskohteeksi. Myös väkimäärän suhteen ajankohta tuntui hyvältä, vaikka vertailukokemusta ei olekaan, koska olimme tosiaan kaupungissa ekaa kertaa. Kuitenkin meistä tuntui, että turisteja ei ollut aivan mahdottomasti.

Ateenan päivälämpötila nousee yli kahdenkymmenen asteen huhtikuun tuntumassa ja pysyttelee siellä aina lokakuuhun saakka. Ateena on siis syksyn lisäksi myös erinomainen kevätkohde, koska lämpimät ja kauniit säät alkavat jo aikaisin keväällä.

Ateena on kätevä kohde lyhyellekin matkalle, sillä sinne pääsee Suomesta suorilla lennoilla ja lentoaika Helsingistä on noin 3,5 tuntia. Lentokentältä pääsee kaupunkiin junalla. Lentokenttäjunan lippu maksoi 10 euroa (lokakuu 2019).

Monastirakin aukio

Plakan, Monastirakin ja Psyrín kaupunginosat: vilskettä, ravintoloita ja putiikkeja

Olimme Ateenssa vain pitkän viikonlopun, joten oli luontevaa tutustua suosituimpiin kulmiin ja nähtävyyksiin eikä rykäistä heti ensimmäisellä kerralla jonnekin lähiöihin pyörimään. Syrjäisempiä paikkoja ehtii tutkia sitten mahdollisilla tulevilla reissuilla, jos siltä tuntuu. Vierekkäisten Plakan, Psyrín ja Monastirakin kulmat ovat täynnä väkeä, mutta suosiolle on syynsä: ne ovat käteviä paikkoja matkailijoille, sillä sieltä löytyy vähän kaikkea ja yhteydet muualle ovat hyvät. Ateenan keskustassa on kätevintä liikkua kävellen, mutta kauemmas pääsee hyvin metrolla, ratikalla tai junalla.

Plakassa on mukava kierrellä mutkittelevilla kujilla ja katsella Ateenan menoa ja meininkiä. On kauppoja, ravintoloita, kaikenlaisia hajuja ja tuoksuja, hässäkkää ja melua. Myös hiljaisempia katuja löytyy, kun vain malttaa poiketa keskeisimmiltä kulkuväyliltä.

Meillä oli hotelli Psyríssä Athinas-kadulla, ja heti sen vierestä lähti muutama kapea pikkukuja, joille oli mukava lähteä seikkailemaan. Vastaan tuli erilaisia koreja myyviä putiikkeja, antiikkitavaraa notkuvia myyntipöytiä ja metallituotteita pursuavia kauppoja. Ravintoloita ja baareja löytyy sekä Plakasta, Psyrístä että Monastirakista kaikkein eniten, joten näillä kulmilla pyöriminen on myös tästä syystä houkuttelevaa matkailijalle.

Majoitusvinkki! Jos etsit edullista ja hyvin simppeliä, mutta toimivaa hotellia erinomaiselta paikalta, kurkkaa Cecil Hotel (Athinas 39). Hotelli ei todellakaan ole mikään luksusmesta, mutta siisti se on – ja sen sijainti on lyömätön. Maksoimme kahden hengen huoneesta aamiaisella 53 euroa yöltä (lokakuu 2019).

Ateenan kujilla

Monastirakin kirpputori: kiehtovaa vanhaa tavaraa

En ole kummoinen shoppailija, mutta se ei estä kiertelyä basaareissa. Markkinoilla tallustelu kun on monesti kiinnostavaa, vaikka ei ostaisikaan mitään. Erikoisempaa tavaraa löytyy mielestäni kirppiksiltä, sillä uuden tavaran basaarikujilla myytävät tuotteet alkavat äkkiä toistaa itseään.

Monastirakin kirpputori (Monastiraki flea market) on oikeastaan vähän hämäävä nimi torille, koska siellä on oikeasti sekä uutta että vanhaa tavaraa eli se ei ole puhtaasti kirpputori. Joka tapauksessa se on kiinnostava paikka vierailla, sillä basaarimeiningissä on oma viehätyksensä. Jos haluaa tutkia nimenomaan vanhaa tavaraa, käynti kannattaa ajoittaa sunnuntaihin, jolloin vanhan tavaran myyjiä on paikalla enemmän. Kirppikseltä voisi tehdä vaikka minkälaisia löytöjä kotiin, jos matkalaukussa olisi tilaa.

Monastirakin kirpputori sijaitsee aivan Monastirakin metroaseman vieressä keskeisellä paikalla.

Monastiraki flea market

Kattobaari MS Roof Garden: upeat näkymät

Kun mielessä siintää kylmä drinkki hyvien maisemien äärellä, Ateenasta löytyy useampi houkutteleva kattobaari. Me suuntasimme niistä MS Roof Garden -nimiseen paikkaan, joka sijaitsee aivan keskeisen Monastiraki-aukion laidalla. Baarista on upeat maisemat aukiolle ja Akropoliin kukkulalle päin.

Palvelu oli meidän vierailumme aikaan vähän hidasta ja ehkä nihkeääkin, mutta jäipähän hyvin aikaa katsella maisemia! Saavuimme tarkoituksella paikalle auringonlaskua ennen, jotta ehtisimme nähdä koko spektaakkelin. Kyllä kannatti! Lämpimässä lokakuun illassa oli mukava istuskella ja ihastella kattojen tasalta päivän vaihtumista illaksi.

MS Roof Garden löytyy osoitteesta Athinas 1 & Ermou Monastiraki. Drinkkien hinnat alkoivat noin kymmenestä eurosta.

Maisema MS Roof Gardenista Ateenassa
MS Roof Garden, Ateena
Iltamaisema

Ruoka: gyrosta, souvlakia ja paksua jugurttia

Vesi nousee kielelle, kun ajattelenkin Ateenassa syömiämme herkkuja. Aamut alkoivat joka päivä pienellä kulhollisella jämäkkää kreikkalaista jugurttia, jonka kylkeen valutimme paikallista hunajaa ja pilkottuja luumuja. Yksinkertaista, mutta niin hyvää! (Toki aamiaiseemme kuului muutakin, mutta tämä oli se odotetuin ruokalaji joka aamu.)

Koska olen kebabannosten suuri fani, suosittelen tietenkin testaamaan gyrosta, joka on kreikkalainen versio döner kebabista. Useimmiten se on aivan sairaan hyvää! Gyrosta tai vastaavaa ruokalajia löytyy useimmista paikoista myös nimellä döner tai kebab, riippuen siitä, millaisesta annoksesta tarkalleen on kyse. Gyrosta ei todellakaan ole vaikea löytää Ateenasta, sillä käytännössä joka ravintolassa on tästä klassikosta jonkinlaista versiota listalla. Myös souvlakit eli lihavartaat ovat herkullisia!

Kreikkalainen salaatti on totta kai klassikko, jota myös kannattaa kokeilla, kun kerran Kreikassa ollaan. En tosin itse löytänyt kovin kummoista versiota tästä tunnetusta salaatista meidän reissullamme. Oli silti mukavaa syödä välillä vähän rehujakin kaikkien rasvaisten liha-annosten lisäksi.

Hyviä alueita illanviettoon ravintoloissa ovat Plakan, Psyrín ja Monastirakin kaupunginosat. Näissä kaikissa on paljon ruokapaikkoja ja baareja.

Kreikkalainen liha-annos

Akropolis-kukkula: must see -nähtävyys

Akropolis on Ateenassa se paikka, jota ei kannata jättää väliin, jos historia yhtään kiinnostaa. Antiikin ajoilta peräisi olevat rakennelmat ovat vaikuttavia! Akropoliin arkeologiselle alueelle jonottamiseen ja kukkulalle kapuamiseen menee jonkin verran aikaa, mutta historialliset rauniot ja maisemat palkitsevat. Kukkulalla sijaitsee muun muassa se, mitä erittäin tunnetusta Parthenonin temppelistä on tänä päivänä jäljellä. Parthenon rakennettiin vuosina 447–438 ennen ajanlaskun alkua.

Meidän vierailumme aikaan lokakuun alussa pääsimme Akropoliin etelärinteen sisäänkäynniltä sisään puolen tunnin odottelun jälkeen. Lokakuussakin aurinko porotti kiitettävällä lämmöllä, joten kesän polttavilla helteillä kannatta ottaa reilusti juotavaa mukaan. Lue tarkemmin Akropoliilla vierailemisesta omasta postauksestaan.

Akropoliille ja muille Ateenan arkeologisille nähtyyksille on olemassa erilaisia sisäänpääsylippuja. Lipun voi ostaa vain Akropoliille ja sen rinteille (tällainen peruslippu maksoi 20 euroa lokakuussa 2019) tai sitten voi hankkia lipun, joka kattaa useamman arkeologisen nähtävyyden. Akropoliille pääsee tiettyinä päivinä myös ilmaiseksi. Tietoa aukioloajoista ja eri lipuista arkeologisille nähtävyyksille ja museoihin löytyy Kreikan kulttuuri- ja urheiluministeriön sivuilta.

Antiikin aikaisia raunioita Akropolis-kukkulalla
Kukkulalta näkee kauas

Panathinaïkó-stadion: valtava monumentti urheilufaneille

No, itse asiassa minä en ole lainkaan kiinnostunut urheilusta, mutta stadion kiinnosti silti minuakin. Ei siis ole pakko olla urheilufani vaikuttuakseen Panathinaïkó-stadionista! Se on nimittäin maailman vanhimpia urheilustadioneita ja rakennettu Ateenan antiikin aikaisen stadionin raunioiden paikalle olympiastadioniksi. Vuonna 1896 Panathinaïkó-stadion oli vielä keskeneräinen, mutta se toimi silti kesäolympialaisten pääpaikkana. Lopullisesti se valmistui vuonna 1906.

Olympialaisteema näkyy stadionilla muun muassa sisätiloissa olevassa pienessä museossa, jossa kävimme katselemassa Paavo Nurmea julisteessa. Museota varten olisi ehkä tarvinnut jo vähän ollakin urheilufani, joten museon anti ei ollut itselleni kovin antoisa. Sen sijaan vierailussamme hienointa oli, että massiivisen kokoisella stadionilla oli vain kymmenkunta ihmistä, jos sitäkään. Saimme siis valtavan stadionin (lähes) itsellemme!

Lippu Panathinaïkó-stadionille maksoi 5 euroa (lokakuu 2019) ja se sisälsi pääsyn stadionilla olevaan olympiamuseoon.

Panathinaïkó-stadion
Olympiamuseo Panathinaïkó-stadionilla
Stadion

Pireus: portti saarille ja rantaelämään

Jos haluaa vähän karistaa kaupungin pölyjä, Pireus on puolen tunnin metromatkan päässä. Satama-alueen eteläpuolella levittäytyy kymmenien kilometrien verran rantoja ja meri hohtaa sinisen sävyissä. Pireuksen satamasta voi myös matkata lautalla saaristoon. Esimerkiksi kuuluisalle Hydra-saarelle on vain parin tunnin matka.

Me kävimme Pireuksessa kävelyllä ja istuskelemassa kahvilassa sekä tietysti ihailemassa veneitä. Huomiomme kiinnittyi etenkin valtavaan ökyjahtiin, jonka päättelimme olevan Al Mirqab -niminen paatti. Se on yksi maailman suurimmista jahdeista ja on tällä hetkellä Qatarin pääministerin omistuksessa.

Metrolippu Monastirakilta Piraeus-asemalle maksoi 1,40 euroa (lokakuu 2019).

Satama-aluetta Pireuksessa
Al Mirqab

Kansallispuutarha: ilmaista tekemistä koko perheelle

Kesäiseen vuodenaikaan ja erityisesti helteisellä säällä puutarhat ovat mukavia keitaita rentoon oleskeluun ja viilentymiseen puiden varjossa. Ateenan keskustassa kansallispuutarhassa on harvinaisten kasvien lisäksi nähtävää eläinten muodossa. Puutarhassa on muun muassa kilpikonnalampi ja aitaus, jossa on vuohia ja kaneja. Eläinten telkkuamista on hauska katsella, oli lapsi tai aikuinen. Myös lintuja voi bongailla, ollaanhan puistoalueella.

Me kävelimme puiston lävitse matkalla Panathinaïkó-stadionille, joten saimme yhdistettyä näppärästi kaksi vierailukohdetta. Puutarhan alueella on paikoin penkkejä istuskeluun, ja jotkut viettivätkin siellä päivää eväitä syöden.

Kansallispuutarha sijaitsee keskeisellä paikalla Kreikan parlamenttitalon takana ja sinne on useita sisäänkäyntejä. Sisäänpääsy oli ilmainen.

Kilpikonnia lammessa kansallispuutarhassa
Kansallispuutarhan näkymiä

***

Meillä oli Ateenassa ihana neljän yön kaupunkiloma. Siinä ajassa emme tietenkään ehtineet syväluotaamaan Ateenaa, mutta saimme kuitenkin käsityksen siitä, millainen paikka Ateena on. Viihdyimme hyvin, ja matkaisin mielelläni Ateenaan joskus uudestaankin. Onko Ateena sinulle tuttu?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *