Asuntoauton vuokraus: 7 vinkkiä noviiseille

Artikkelikuva - Asuntoauton vuokraus - asuntoauto maisemassa Varanginvuonolla

Asuntoauton vuokraus voi tuntua kuumottavalta etenkin silloin, jos ei ole aiempaa kokemusta matkailuautoista. Moni suunnittelee kesälomalle matkailuauton varaamista lomaviikoiksi. Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun vuokraa asuntoauton ja matkailee sillä Suomessa? Tässä kootut vinkit noviiseille!

Meille on puolisoni kanssa kertynyt kokemusta asuntoautoilusta useasta näkökulmasta: olemme sekä vuokranneet, lainanneet että omistaneet asuntoauton, ja olemme huristelleet automatkoillamme Euroopan lisäksi myös Uudessa-Seelannissa ja Australiassa. Tältä pohjalta uskallan jakaa asuntoauton vuokraamiseen ja käyttöön liittyviä vinkkejä niille, joilla kokemusta ei vielä ole. Tämän jutun vinkit liittyvät nimenomaan kotimaanmatkailuun, vaikka osa niistä soveltuu myös muualle maailmaan.

20200713-Unelmatrippi-Norja-Varanginvuono-DSC0819

1. Ole ajoissa liikkeellä asuntoautoa vuokratessa

Asuntoautoilun suosio on ollut viime vuosina tasaisessa kasvussa, jota on varmasti siivittänyt myös vanlife-trendi. Jos mielit saada juuri tietyillä viikoilla auton vuokralle, tärkein vinkki on olla ajoissa liikkeellä. Mitä aiemmin saat vuokrauspäätöksen tehtyä ja sopimukseen nimet alle, sen parempi. Jos ryhdyt vuokrauspuuhaan vain viikkoa tai paria ennen suunniteltua loman ajankohtaa, olet hyvin todennäköisesti auttamattoman myöhässä.

Me vuokrasimme viime kesänä asuntoauton kahdeksi viikoksi kesäkuun puolivälistä alkaen. Aloimme tehdä selvitystyötä eri vaihtoehdoista toukokuun alkupuolella ja tajusimme hyvin nopeasti, että asialla oli jo todellinen kiire. Tarjouksia pyytäessämme kävi ilmi, että suuri osa autoista oli jo varattu. Asuntoautojen huimasta kysynnästä uutisoitiin tuolloin myös mediassa, joten periaatteessa tilanne ei tullut yllätyksenä. Silti kuvittelimme, että autoja vielä riittäisi. Eioota vastaukseksi saatuamme ehdimme jo säikähtää, että jäämme kokonaan nuolemaan näppejämme.

Emme saaneet autoa lopulta aivan sille ajankohdalle kuin alun perin halusimme, mutta saimme sentään auton. Meillä oli onneksi mahdollisuus säätää hieman suunnitelmiamme, joten muuttuneesta vuokrausajankohdasta ei aiheutunut sen suurempaa harmia. Aina ei kuitenkaan ole mahdollisuutta siirrellä lomia, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä!

2. Varaudu maksamaan iso summa

Sanotaan se suoraan: asuntoauton vuokraus ei ole halpaa lystiä. Kovimman sesongin aikaan kesän lomakuukausina matkailuauton vuokraaminen maksaa järjestään noin tuhat euroa viikossa riippumatta siitä, mistä päin Suomea auton vuokraa. Päälle tulevat tietenkin polttoainekulut ja mahdolliset leirintäaluemaksut. Suosittujen kesäkuukausien ulkopuolella auton saa vuokrattua hieman edullisemmin, mutta halpamatkailua asuntoauton vuokraaminen ei milloinkaan ole. Mutta mikäpä kiva tässä maailmassa ei maksaisi!

Eri vuokraajien verkkosivustoja löytyy netistä runsaasti. Auton voi vuokrata myös yksityishenkilöltä, mutta itse pelaisin ennemmin varman päälle ja vuokraisin auton ammattimaiselta toimijalta. Kun auton vuokraamisesta on tehty kunnolliset sopimukset, auto on huollettu ammattimaisesti ja sen vakuutukset ovat kunnossa, tien päälle on huoletonta lähteä.

Kun pyydät tarjouksia, sisällytä tarjouspyyntöön kaikki toiveesi, jotta säästyt pettymyksiltä ja yllättäviltä kustannuksilta. Jos esimerkiksi haluaisit vuokrata matkailuauton mukana tarvikkeita, kuten astiaston ja kattiloita tai retkipöydän ja tuolit, kysy mahdollisuutta tähän. Kerro, jos haluaisit ottaa matkalle mukaan polkupyöriä, sillä autoissa ei välttämättä ole vakiovarusteena pyörätelineitä. Ja jos aiot ajaa autolla Suomen rajojen ulkopuolelle, mainitse asiasta, jotta saat tarvittavat paperit mukaan matkalle.

20180902-Unelmatrippi-Fehmarn-201917

3. Pyydä esittely asuntoauton toiminnoista

Vastuullinen vuokraaja esittelee sinulle asuntoauton toiminnot. Vaikka sinulla olisi aikaisempaa kokemusta asuntoautoista, erilaisissa autoissa on aina erilaisia jippoja, joten esittely on hyvä käydä läpi. Auton hienoista ominaisuuksista kannattaa ottaa kaikki irti.

Reissusi sujuu mukavammin, kun tiedät jo lähtiessä, miten vessa, suihku, jääkaappi, liesi ja auton lämmitys toimivat ja miten vesitankit tyhjennetään ja täytetään. Saatat silti tarvita matkalla ohjekirjaa, joten varmista, että se on mukana autossa. On myös kiva, jos sinulla on tiedossasi jokin puhelinnumero, johon voit tarvittaessa soittaa ja pyytää apua.

Jos sinulla ei ole kokemusta isolla autolla ajamisesta, kuuntele tarkkaan myös ohjeet ajamiseen liittyvistä varotoimista. Iso auto vaatii isomman tilan kääntymistä varten, eikä asuntoautolla kannata edes harkita seikkailemista parkkihalleissa tai muissa matalissa paikoissa. Kun tiellä tulee vastaan silta, jonka aiot alittaa, vilkaise aina tienvarren kyltistä, mahdutko varmasti ajamaan sillan ali.

Mahdollisen alkukankeuden jälkeen ajaminen on todennäköisesti mukavaa ja opit nauttimaan kuskin penkiltä avautuvista tiemaisemista, joita saat ihastella paljon korkeammalta kuin henkilöautossa.

20210306-Unelmatrippi-Asuntoauton-vuokraus-DSC0694

4. Pakkaa auto järkevästi ja tarkista epäilyttävät äänet

Mieti jo valmiiksi, mitä kaikkea on oikeasti välttämätöntä ottaa mukaan – äläkä pakkaa mitään turhaa ”varmuuden vuoksi”. Tämä kuningasvinkki pätee ihan kaikkeen matkustamiseen, myös automatkailuun asuntoautolla.

Vuosien automatkailukokemusten syvällä rintaäänellä voin sanoa, että autossa ei ole koskaan liikaa tilaa, ja tien päällä kaikki turha roina alkaa vain toden teolla ärsyttää. Jos tavaraa on paljon, aikaa kuluu tavaroiden jatkuvaan järjestelyyn, siirtelyyn ja etsimiseen. Tällainen tuskin on kenenkään käsitys rentouttavasta lomasta.

Ota asuntoauton pakkaamisessa ja tavaroiden järjestelemisessä huomioon, että liikkeellä ollessa tavarat heiluvat autossa. Jätä siis helposti särkyvät esineet kotiin ja järjestele tavarat laatikoihin ja hyllyille niin, että ne pysyvät mahdollisimman hyvin aloillaan. Älä jätä takaosan penkeille mitään irtotavaraa. Pysähdyttyäsi noudata lentokoneesta tuttua ohjetta: ole varovainen luukkuja avatessasi, jotta mitään ei putoa päällesi, sillä tavarat ovat voineet liikkua matkan aikana.

Muista myös aina lukita kaikki luukut, laatikot ja ovet ennen kuin lähdet asuntoautolla liikkeelle. Tee joka kerta tarkistuskierros sekä auton sisäpuolella että ulkopuolella ennen liikkeelle lähtöä, jotta mitään luukkuja ei jää auki eikä mitään unohdu matkasta.

Jos ohjaamoon kuuluu auton takaosasta ajon aikana pauketta tai muuta meteliä, älä missään nimessä lähde hortoilemaan auton sisällä sen ollessa liikkeellä vaan pysähdy ensimmäiselle sopivalle paikalle tarkistamaan tilanne. Oletko kenties unohtanut vessan oven selälleen, kattoikkunan auki tai kaapiston oven lukitsematta? Hoida asia kuntoon, jotta mitään ei hajoaisi.

20210306-Unelmatrippi-Asuntoauton-vuokraus-DSC0837

5. Hävitä jätteet oikein

Asuntoautossa eläminen tarkoittaa sitä, että autoon kertyy myös roskia ja jätevettä. Vessan ja jätevesien tyhjennys on välttämätön paha, joka kuuluu mukaan kuvioon, kun asuntoautoiluun lähtee. Älä dorkaile vaan toimi vastuullisesti ja dumppaa jätteet sinne, minne ne kuuluvat. Toisin sanoen ei luontoon.

Asuntoauton harmaan veden säiliöllä tarkoitetaan tankkia, johon kertyy käytetty talousvesi – siis käsienpesu-, suihku- ja tiskivesi. Harmaan veden voi tyhjentää ajokaivoon, joka on yleensä kannella peitetty aukko maassa. Tyhjennys tapahtuu ajamalla autolla kaivon päälle tai viereen ja aukaisemalla säiliön luukku tai tyhjentämällä säiliö letkun avulla.

Ajokaivoja löytyy niin leirintäalueilta kuin huoltoasemilta, ja niiden löytämisessä auttaa Google. Esimerkiksi Caravan ry:n sivuilla on listattu ajokaivoja Suomessa. Myös leirintäalueilla voit usein käydä tyhjentämässä ja täyttämässä auton vesisäiliöt, vaikka et yöpyisi kyseisellä leirintäalueella. Tavallisesti maksat näistä toimenpiteistä pienen maksun. Kysy asiasta leirintäalueen vastaanotosta tai huoltoaseman myyjältä.

Matkailuautohommissa myös kemiallinen wc tulee yleensä tutuksi. Homma toimii tavallisesti niin, että pönttöön viskataan ensin (eli kun säiliö on vielä tyhjä) pieni määrä kemiallista ainetta ja lasketaan perään pieni määrä vettä. Sen jälkeen vessaa käytetään tavanomaiseen tapaan. Kemikaalit pitävät käryt aisoissa ja hajottavat jätteet säiliössä. Kun septisäiliö on täynnä, se täytyy tietenkin tyhjentää.

Suomessa ajokaivoon on sallittua tyhjentää myös asuntoauton kemiallinen wc. Huoltoasemilla ja leirintäalueilla on kuitenkin vessanesteille usein ihan erillinen tyhjennyspaikkansa, jota tietysti tulee käyttää silloin, kun sellainen on.

20200713-Unelmatrippi-Norja-154740

6. Etsi sallittu yöpymispaikka asuntoautolle

Suomessa asuntoautolla saa yöpyä lähes missä tahansa, jos sitä ei ole erikseen kielletty eikä siitä aiheudu haittaa ulkopuolisille.

On kuitenkin tärkeää huomata, että yöpyminen eli auton sisällä nukkuminen on eri asia kuin leiriytyminen. Leiriytymiseksi lasketaan yleisesti ottaen grillin, pöydän ja tuolien ja muiden tavaroiden esille nostaminen ja markiisin levittäminen. Leiriytyminen on sallittua ainoastaan leirintäalueilla tai maanomistajan luvalla. Jos ongelmia jostain syystä tulee, ne saa yleensä ratkottua keskustelemalla.

Ainakin satunnainen leirintäalueella yöpyminen voi olla hyvä idea leirintäalueiden palvelujen takia. Alueilla on suihkujen ja vessojen lisäksi usein ravintola, grillipaikkoja, ja kenties myös sauna- ja uintimahdollisuuksia. Mikään pakko ei kuitenkaan asuntoauton kanssa ole mennä leirintäalueille lainkaan vaan reissun voi hoitaa ihan kokonaan levikkeillä, parkkipaikoilla ja pusikoissa yöpyen.

Me yövyimme levikkeillä sun muilla satunnaisilla paikoilla lähes jokaisen yön viime kesän Suomi-Norja-automatkallamme, sillä oli kiva ottaa hulppeasta asuntoautosta kaikki irti. Auton suihkun kanssa pärjää aivan mainiosti jopa tällainen pitkätukkainen nainen, vaikka vettä ei voikaan autossa läträtä antaumuksella, jotta se ei lopu kesken. Levike- ja puskaparkkiöiden lisäksi oli mukavaa olla pariin otteeseen myös leirintäalueilla suihkuista ja muista palveluista nauttimassa.

20201226-Unelmatrippi-Como2010-249

7. Älä ahnehdi kilometrejä vaan nauti itse matkasta!

Moni (usein automatkailuun tottumaton) valittelee, että automatkoilla ei näe eikä koe mitään, kun koko ajan vain istutaan autossa. No, kun autolla pysähtelee usein ja valitsee reitin, jonka varrella on kiinnostavia nähtävyyksiä, ongelma on ratkaistu. Kärjistetysti voikin sanoa, että jos haluaa perille mahdollisimman nopeasti mitään näkemättä, kannattaa hypätä lentokoneeseen ja unohtaa automatkailu.

Suosittelen aina kaikille maltillisia ajomatkoja päivän aikana – automatkailussa ei ole kyse määränpäähän pääsemisestä mahdollisimman nopeasti, vaan tarkoitus on nauttia itse matkasta. Tästä voi totta kai olla eri mieltä, mutta itse näen asian näin, ja minä rakastan vielä vuosikausien automatkailuharrastuksen jälkeenkin automatkoja yli kaiken.

Asuntoauton kanssa matkaillessa pysähtely on harvinaisen helppoa ja nautinnollista. Huoltoasemilla täytyy käydä tankkaamassa polttoainetta, mutta muutoin pysähdyksiä ei ole mikään pakko sijoittaa niille, koska autossa on kaikki tarvittava omasta takaa.

Matkailuauton ansiosta niin vessa- kuin evästauot hoituvat erittäin kätevästi. Pysäytetään vain auto levikkeelle vaikkapa järven rantaan, kaivetaan jääkaapista eväät esiin, ja rentouttava tauko itse valituissa maisemissa on käynnissä. Jos väsyttää, samalla voi ottaa vaikka nokoset auton pehmeässä sängyssä – koska miksipä ei!

20190729-Unelmatrippi-Koli-DSC0910

Houkutteleeko asuntoauton vuokraus sinua?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

11 vastausta artikkeliin “Asuntoauton vuokraus: 7 vinkkiä noviiseille”

  1. Olisi siinä omia kiinnostavia puoliaan. Yski sellainen asia tietysti (verrattuna hotelliyöpymisiin) on se, että silloin pystyy yöpymään lähellä useita kohteita, joihin on lähimmästäkin hotellista varsin pitkä matka ja usein tämä on pakko ajaa illalla sitten toiseen suuntaan takaisin.

    Paljonko nuo leirintämaksut yleensä ovat?

    1. Tuo on tosiaan yksi kätevimmistä puolista asuntoautossa, että pystyy yöpymään lähellä niitä paikkoja, joissa aikoo vierailla. Esimerkiksi viime kesänä yövyimme Hepokönkään vesiputouksen parkkipaikalla, mistä on siis vain muutama kymmenen metriä putoukselle. Siitä oli kohtalaisen kätevä lähteä aamun valjettua katsastamaan putousta. 🙂

      Leirintäalueiden hinnat vaihtelevat niin Suomessa kuin muualla Euroopassa ja maailmalla esimerkiksi sen mukaan, montako henkeä on matkassa ja tarvitseeko sähkön. Tietenkin myös leirintäalueen taso vaikuttaa asiaan paljon. Osassa ei ole juuri mitään palveluja, osassa taas on hulppeat puitteet. Etenkin Välimeren rannalla leirintäalueet voivat olla huikeita lomaresortteja, joissa on uima-altaat ja useita ravintoloita ja muita palveluja. Hienot puitteet näkyvät sitten hinnassakin.

      Yleisesti ottaen Euroopassa voi varautua maksamaan sähköpaikasta keskimäärin noin 20–40 euroa per yö kahdelta hengeltä ja autolta. Viime kesän Suomi-reissulla me maksoimme Hossan Karhunkainalon leirintäalueesta 25 euroa per yö ja Kalajoen Top Campingin leirintäalueesta 36 euroa per yö. Pelkkä jätevesien tyhjennys ja puhtaiden vesien täyttö maksoi viime kesän reissulla Suomessa eri leirintäalueilla ja bensiksillä noin vitosen.

  2. Kyllähän se kiinnostaa ja ollaan pyöritelty tulevalle kesälle yhtenä vaihtoehtona asuntoauton vuokrausta. Kokemusta on yli 20 vuoden takaa, kun lainasimme appiukon asuntoautoa ja ajelimme silloin pohjoisessa. Nyt kiinnostaisi Lapin maisemien lisäksi Norja (sikäli kun sinne kesällä jo pääsee). Toinen vaihtoehto on lähteä matkaan henkilöautolla. Yksi asuntoauton hyvä puoli on Mikon mainitsema yöpyminen siellä missä haluaa ja näin välttää edestakaisin ajoa. Tässä tuli paljon hyviä vinkkejä, kiitos Jenni! 🙂

    1. Kiva, että tykkäsit! 🙂

      Asuntoauto on kyllä monin tavoin kätevä. Näinä aikoina hyviin puoliin kuuluu tietysti myös se, että ei tarvitse olla kontaktissa käytännössä kenenkään ulkopuolisen kanssa, jos ei halua.

  3. Asuntoauto on tosiaan kätevä. Jos on automatkalla hotellien varassa niin silloin yleensä pitää olla majapaikassa aina tiettyyn aikaan. Matkailuautolla voi vapaammin katsoa minne jää.

    Asuntoautojen vuokrahinnat on tosiaan korkeita. Viime kesänä näin monessa jopa 1300€/vko. Alkaa miettiä, että sillä rahalla makselisi viikon hotelliyöt aamiaisineen varsin helposti

    Se vapaus on kuitenkin myös arvokasta. Omasta mielestäni puskaparkit on parhaita mutta ne tankkien tyhjennykset menee kivasti leirintäalueilla. Jos ei ole aurinkopaneeleja, leirintäalueiden sähköpaikat entistä tärkeempiä.

    1. Samaa mieltä, vapaus on todella arvokasta, vaikka kalliiksihan nuo autojen vuokrat voivat tosiaan tulla. Me olemme yleensä kesällä reissussa koko kuukauden, joten asuntoauto koko ajalle maksaisi mielestäni liikaa, ja reissaamme siksi yleensä teltan ja henkilöauton kanssa. Viikko tai kaksi on sitten eri juttu, etenkin jos säät ovat viileämmät. Autossa on mukavampi nukkua sadesäällä tai jos on kylmä. Viime kesänä Suomessa ja Norjassa ajellessa oli tosi hyvä juttu sään lisäksi myös koronan takia, että oli asuntoauto vuokralla ja saatiin olla siellä omissa oloissamme. Jäämeren rannalla oli ihan tajuttoman kylmää ja tuulista, joten teltan kanssa säätäessä homma olisi kyllä sapettanut.

      Jos on pitkään paikoillaan, niin jossain vaiheessa tulee tosiaan ikävä sähköpaikkaa, kun hupiakku ei kestä loputtomiin. Tankkien tyhjennykset ja täytöt voi käydä näppärästi hoitamassa leirintäalueilla tai bensiksillä, joten puskissa kyllä siinä mielessä pärjäilee vaikka miten pitkään. Toisaalta sopivan puskapaikan etsimisessäkin on oma hommansa. Joskus voi kestää pitkäänkin ennen kuin löytää hyvän paikan, jonne mahtuu.

  4. Kiitos näistä vinkeistä matkailuauton vuokraukseen liittyen. Meillä on ajatus käynyt mielessä, että voisimme matkailuauton vuokrata ja ajella mielenkiintoisia reittejä Suomesta Norjaan. Kuten mainitset, turha ahnehtia kilometrejä vaan nauttii itse automatkasta mikäli hyvät reitit on valittu. Yhden vinkin jo ystävältäni sain liittyen vuokrauksen sopimukseen. Kannattaa kuulemma olla tarkkana auton hajoamiseen liittyvissä asioissa. Heidän vuokrattu asuntoauto hyytyi Kainuussa. Onneksi 24/7 hinaus auttoi asuntoauton huoltoon asti mutta muistaakseni he joutuivat vuokraamon kanssa sopimaan tästä erikseen kustannusten osalta koska tästä ei ollut mainintaa missään. Kaikkeen sopii varautua.

  5. Kiva kirjoitus, kiitos siitä. Ja mukavat kuvat reissuilta. Herättää pahasti taas kyllä retkeilykuumeen 🙂
    Meillä on perheen kanssa karavaanattu useita vuosia isoilla 7 alkuisilla asuntovaunuilla, mutta nyt lasten kasvettua päätettiin siirtyä kompaktiin retkeilyautoon, kun matkataan pääasiassa pariskuntana.
    Matkailulaitosta valitessa kannattaakin tarkkaan miettiä kumpi sopii paremmin omaan tilanteeseen, asuntovaunu vai -auto. Norjan kapeilla teillä retkeilyauto voi olla kaikkein kivoin ajettava, mutta niihin ei tietysti kovin isolla porukalla mahdu matkaamaan.
    Ensi kesän reissuja odotellessa! =)

    1. Kiva, että matkakuume heräsi! 😀

      Riippuu tosiaan paljon reissun suunnitelmista ja porukasta. Kyllä auto päihittää vaunut ajettavuudessa, jos nyt ei ihan bussin kokoisella autolla ole liikkeellä. Jos ei juuri viihdy paikoillaan, niin auto on omasta mielestäni ylivoimaisesti parempi vaihtoehto kuin vaunu. Mutta mieltymyksiä on monia ja tilantarve on toki yksi olennainen kriteeri.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *