Andorrasta Ranskan Rivieralle – reittivinkki automatkalle

Artikkelikuva - Vuoristomaisema Andorrassa

Viime kesän kuukauden automatka sisälsi sekä minulle että Hemmolle uuden vieraillun maan, Andorran. Ajelimme sinne upeaa maisemareittiä Baskimaan San Sebastiánista. Maisemat eivät Andorraan saapumisen myötä ja sen jälkeen suinkaan huonontuneet, vaan hienoja tienvarsinäkymiä oli edessä myös matkalla Andorrasta Ranskan Rivieralle. Lisäksi ajoreittimme kulki Carcassonnen linnoituskaupungin kautta. Jos ajelet näillä suunnilla, tässä hyvä vaihtoehto reitiksi. Andorrasta Ranskan Rivieralle on tätä reittiä seuraillen matkaa noin 350 kilometriä ja reitin ehtii vuoristo-osuudesta ja pysähdyksistä huolimatta ajaa päivässä.

Yö Andorrassa

Andorran pikkuvaltion pääkaupunkia Andorra la Vellaa ympäröivät maisemat ovat kauniit Espanjan puolelta tullessa, mutta myös huhut ostoskeskusten valtavasta määrästä pääkaupungin liepeillä pitävät täysin paikkansa. Meitä Hemmon kanssa ei shoppailu kiinnosta, joten emme suo niille sen enempää ajatusta vaan keskitymme varaamamme hotellin löytämiseen. Meidän oli alun perin tarkoitus mennä vuoristoon telttailemaan, mutta koko reissua vaivannut epävakainen sää sai meidät valitsemaan Andorrassa hotellin. Hotellit ovat siellä myös niin edullisia, että tämä ei juuri kirpaissut lompakossakaan (2 hh aamiaisella maksoi 40 euroa kesäkuussa 2019 ydinkeskustassa siistissä Aston Hotelissa).

Käyntimme Andorrassa on hyvin pikainen, kuten olimme suunnitelleetkin. Viivymme vain yhden illan ja yön. Toki olisimme viettäneet mielellämme enemmänkin aikaa vuoristomaisemissa, mutta se olisi ollut joltain muulta matkamme kohteelta pois. Andorra on onneksi niin superpieni maa, että jo vajaassa vuorokaudessa kokee nähneensä siitä jotain. Andorra la Vellassa nukkumamme yön jälkeen otamme aamulla suunnan kohti Ranskaa, ja siitä alkaakin kunnon maisemailotulitus.

20200129-Unelmatrippi-Andorra-LeGrauduRoi-DSC0487

Lumihuippuja ja hiihtokeskuksia

Lumihuippuiset vuoret siintävät näkökentässä heti Andorra la Vellasta koilliseen kohti Ranskan rajaa ajaessa. Kuulaassa 9-asteisessa aamussa ne näyttävät upeilta. Mikä tuuri, että sentään tänään ei sada ainakaan heti aamusta! Vuorten lisäksi katselemme tien varressa olevia taloja. Useat niistä ovat ruskeista kivistä kasattuja ja näyttävät hyvällä tavalla iäkkäiltä, vaikka ilmeisesti niistä osa on aika uusia.

Lumihuippumaisemat paranevat pian entisestään, kun pääsemme kaupungista vähän eteenpäin ja ajelemme hiihtokylien läpi. Tien vieressä olevista hotelleista on suorat yhteydet hiihtohisseillä vuorille. Huomaan haaveilevani laskettelureissusta Andorraan.

Pian solahdamme 2,8 kilometrin mittaiseen Envaliran tunneliin (Túnel d’Envalira). Andorran ja Ranskan yhdistävä tunneli on hieman yli 2000 metriä merenpinnan yläpuolella ja näin ollen korkeimmalla sijaitseva tunneli Euroopassa. Kun pääsemme taas päivänvaloon, olemme täysin asumattomalla seudulla keskellä vuoristoa. Olemme myös jo Ranskan puolella, vaikka olemme ajaneet vasta 25 kilometriä. Andorra todellakin on pieni maa.

20200129-Unelmatrippi-Andorra-LeGrauduRoi-DSC0479

Avaraa vuoristomaisemaa ja serpentiinitietä

Tie kiemurtelee ensin avarassa maisemassa vuoristossa, ja lumihuiput siintävät edelleen horisontissa. Kun tulee hyvä tilaisuus, pysähdymme tien varteen ottamaan muutaman kuvan. Pian tie laskeutuu serpentiininä hieman alemmas metsäisempään vuoristomaisemaan. Se seurailee kirkasvetistä pikkujokea, jonka mutkissa vilahtelee satunnaisia retkeilijöitä ja kalastajia.

Navigoimme Ax-les-Thermesin pikkukaupunkiin, mistä pääsemme vaihtamaan pienemmälle tielle. Sitä pitkin pääsemme etenemään suoremmin kohti Quillania ja Carcassonnea, joskin tien pienuuden takia matka etenee vähän hitaammin. Jyrkkien mutkien lisäksi matkan varrelle osuu ennen Quillania myös suoraa tietä kauniiden niittyjen keskellä.

20200129-Unelmatrippi-Andorra-LeGrauduRoi-DSC0485
20200129-Unelmatrippi-Andorra-LeGrauduRoi-DSC0492

Piipahdus Carcassonnessa

Carcassonne on tunnettu keskiaikaisesta linnoitusosastaan, jota kutsutaan nimellä La Cité ja joka on Unesco-kohde. Kaupungin uudempi osa on Aude-joen toisella puolella, mutta meitä ei tällä reitillämme kiinnosta tuo uudempi osa lainkaan vaan haluamme vierailla nimenomaan Carcassonnen linnoitetussa osassa. Suuntaamme siis suoraan sinne ja jätämme auton parkkiin yhdelle linnoituksen parkkipaikoista.

Käymme ensin kiertelemässä muurien ulkopuolella olevalla hautausmaalla. Hautakivet ovat mahtipontisia, kuten monin paikoin Ranskassa on tapana. Vasta hautausmaata aikamme tutkailtuamme suuntaamme La Citéen.

Muurien sisällä on kivoja kapeita kujia. Muita matkalaisia on paikalla sankoin joukoin, mikä ei ole yllättävää, sillä Carcassonne on erittäin suosittu turistikohde. Putiikeissa myydään paljon turistirihkamaa, mutta myös ihan kivannäköistä tavaraa. Viehättäviä terasseja on paljon. Kun nälkä alkaa kurnia, poikkeamme kuitenkin navakan tuulen vuoksi terassin sijaan sisätiloihin lounaalle. Tuurilla valitsemastamme paikasta ei jää mitään myönteistä kerrottavaa, mutta sentään poistumme enemmän tai vähemmän kylläisinä.

20200129-Unelmatrippi-Andorra-LeGrauduRoi-DSC0536
20200129-Unelmatrippi-Andorra-LeGrauduRoi-DSC0512
20200129-Unelmatrippi-Andorra-LeGrauduRoi-DSC0505

Vihreänä hohtavia viiniviljelmiä

Carcassonnessa viettämiemme tuntien jälkeen iltapäivä alkaa olla jo vähän turhan pitkällä, joten päätämme siirtyä ajamaan moottoritietä. Asetamme navigaattoriin päivän viimeisen maalitaulun, joka on pieni rannikon lomakaupunki Le Grau-du-Roi. Edes moottoritiellä maisemat eivät kuitenkaan ole surkeimmasta päästä, sillä meitä ilahduttavat molemmin puolin tietä kasvavat vihreät viiniviljelmät. Mikä sen sopivampaa, Ranskassa kun ollaan.

Reitin päätepisteeksi voisi hyvin asettaa myös Montpellierin, joka houkutteleekin meitä alkuun kovasti. Haluamme kuitenkin tällä kertaa rannikolle ja vähän pienempään paikkaan, joten siksi valitsemme Le Grau- du-Roin. Montpellierin vuoro tulee varmasti jonain toisena vuonna.

20200129-Unelmatrippi-Andorra-LeGrauduRoi-DSC0557

Perillä Le Grau-du-Roissa nautimme Ranskan Rivieran lämpimästä illasta ja maistelemme leirintäalueella kylmää roseeviiniä hienon ajopäivän päätteeksi. Taas tuli nähtyä pala kaunista ja monipuolista Eurooppaa. Automatkailua ei voita mikään!

Reitti Andorrasta Ranskan Rivieralle kartalla

Ajoimme reitin osana kuukauden automatkaa Euroopassa. Katso koko matkareitti ja lue matkan kokonaisuudesta postauksesta Kuukauden automatka on ohi – miten reissu meni ja muuttuiko reitti?


Lue myös: 

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

6 vastausta artikkeliin “Andorrasta Ranskan Rivieralle – reittivinkki automatkalle”

 1. Kiinnostavaa luettavaa, kun tuo Euroopan kulma kyllä houkuttaisi. Olin Andorrassa yhden yön kauan sitten, ja maasta jäi sen perusteella sympaattinen kuva, voisin joskus palatakin. Mutta näistä paikoista erityisesti Carcassonne on vahvasti omalla listalla, ja on ollut suunnitelmissa yhdistää se joko Kataloniaan tai Provenceen. Luultavasti Provenceen, koska Aix-en-Provencen länsipuolinen alue on vielä näkemättä. Mites tuo Le Grau-du-Roi, onko näkemisen arvoinen?

  1. Andorrasta jäi ihan symppis kuva myös minulle. Ennen kaikkea kauniita maisemia!

   Le Grau-du-Roi sitten, no jaa. Se oli mielestäni pikkukaupunkina ihan okei, mutta ei erityisen sykähdyttävä tai sellainen, että itse haluaisin viettää siellä hirmu pitkän aikaa. Sellainen Rivieran rantalomakohde, jossa viihtyy kuitenkin helposti muutaman päivän: paljon ravintoloita sekä matkamuistomyymälöitä ja muitakin putiikkeja, ja tietysti paljon rantaa. Me olimme leirintäalueella illat, joten en osaa sanoa kaupungin iltaelämästä mitään, mutta päivällä oli ihan kiva käydä kiertelemässä kujilla ja maistelemassa jätskiä rannassa.

 2. Näyttääpä ihanalta reitiltä! Varsinkin viinitilat ja edulliset hotellit kuulostaa hyvältä. Eikö tullut mitään mutkia matkaan? Hinausta tai vastaavaa?

  1. Joo, reitti oli tosi onnistunut. Oli hieno matka! 🙂

   Eipä tullut tarvetta hinauttaa autoa tälläkään matkalla, kuten ei millään aiemmallakaan matkalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *