Alpeilla Zugspitzen huipulla

Artikkelikuva - Näköalatasanne Zugspitzen huipulla

Missä voi seistä 2962 metrin korkeudessa ja nähdä ympärillään 400 vuorenhuippua neljän eri maan alueella? Saksan korkeimmalla vuorella Zugspitzellä! Kirjaimellisesti Saksan ja Itävallan rajalla sijaitseva Zugspitze on helposti saavutettavissa kummankin maan puolelta – ja huipulla voi kävellä maasta toiseen. Hissimatka ylös kannattaa, sillä Zugspitzen maisemat ovat ainutlaatuiset.

Hissit Zugspitzelle

Me nousimme Zugspitzen järisyttävien maisemien äärelle Itävallan Ehrwaldista, jossa pidimme majaa seudulla matkaillessamme. Hissimatkan ylös voi tehdä myös Saksan puolelta Garmisch-Partenkirchenistä, minne on Ehrwaldista matkaa vain parikymmentä kilometriä. Huipulle menee alhaalta asti kaksi hissiä: Tirolin hissi (Ehrwald, Itävalta) ja Zugspitzen hissi (Grainau, Saksa). Jälkimmäinen tunnettiin aiemmin nimellä Eibseen hissi.

Varoituskyltti ja ihmisiä terassilla Zugspitzen huipulla

Itävallan puoleinen Tirolin gondolihissi (Tiroler Zugspitzbahn) sijaitsee ihka ensimmäisen Zugspitzelle nousseen hissin paikalla. Ensimmäinen hissi rakennettiin vuonna 1926. Kuvia tuosta alkuperäisestä pienestä kopperosta voi nähdä hissin juurella olevassa kompaktissa hissitekniikan museossa. Kävimme tutustumassa Bahnorama-museoon alas palattuamme ja totesimme sen tarjoavan tiiviin kattauksen hissien historiaa.

Saksan puolelta Eibseeltä Zugspitzen huipulle nousevaan hissiin mahtuu 120 henkeä. Itävallan puoleinen Ehrwaldista lähtevä Tirolin hissi puolestaan pystyy nielaisemaan sisäänsä 100 ihmistä, mutta meidän vierailumme aikaan laskuri tikitti vain 50 henkeen, minkä jälkeen hissi ampaisi nousuun.

Näkymä alas Zugspitzelle nousevasta hissistä
Näkymä Zugspitzen huipulta Eibseelle päin

Gondolihissi on moderni ja tukeva, mutta matka ylös on silti aika hurja, koska hissi kulkee niin korkealla ja nousee jyrkästi. Maisemat ovat hienot jo hissimatkalla!

Tirolin hissi kipuaa lähtöasemalta 1225 metristä alle kymmenessä minuutissa 1725 metriä ylemmäs eli lähes 3000 metriin. Vaijerit ovat kolmen pylvään varassa, ja niistä korkein on 55-metrinen. Parhaimmillaan hissi on matkan aikana 160 metrin korkeudessa maanpinnasta. Jyrkän nousun jälkeen ylätasannetta lähestyttäessä rinteet ovat karun näköisiä.

Zugspitzen huipulla

Ylhäällä on molemmin puolin rajaa todella isoja ulkotasanteita ja -terasseja, joilta on esteettömät näkymät jokaiseen ilmansuuntaan. Alaspäin katsellessa maisemat ovat valehtelematta kuin lentokoneesta. Alhaalla kimmeltää vehreää metsää ja turkoosi Eibsee, ja horisontti on täynnä korkeita vuoria. Tarkemmin sanottuna näköpiirissä on peräti 400 vuorenhuippua neljän eri maan alueella (Saksa, Itävalta, Sveitsi ja Italia). Alpit tarjoilevat Euroopan upeimpia maisemia!

Viileällä säällä huipulla on tietysti kylmä. Korkeus takaa, että kesälläkään ei välttämättä paistatella hellelukemissa. Zugspitzen korkein kohta on 2962 metrissä.

Karua vuoristoa Zugspitzen huipulla
Ihmisiä ja rakennuksia Zugspitzen huipulla
Jenni Zugspitzen huipulla Itävallan puolella
Näköalatasanne Zugspitzen huipulla

Zugspitzellä vierailussa on sellainen hauska juttu, että huipulla voi vaihtaa maata. Itävallan ja Saksan välinen raja nimittäin kulkee huipulla, joten tämä jos mikä on hieno paikka ylittää kävellen kahden valtion välinen raja. Kiertelimme ensin pitkään Itävallan puolella ihailemassa maisemia ja siirryimme sitten Saksan puolelle. Maasta toiseen mennään sisätiloja pitkin.

Saksan puolella on kultainen vuorenhuippuristi, jonka luokse pääsee vain järkyttävän näköistä tikapuureittiä pitkin. Katselimme pystysuoraan repaleiseen seinämään kiinnitetyillä tikkailla tasapainoilevia ihmisiä ja totesimme, että ei helvetissä. Vuoren korkeimpaan kohtaan kulkevalla tikasreitillä ei ole kummoisia kaiteita vaan ennemminkin kyse on kiipeilyreitistä (mutta ilman valjaita) tai hurjasta vaellusreitistä. Se on vain pieni pätkä, mutta silti: meille riittivät ihan normaalit tasanteet Zugspitzen huipulla.

Näköalatasanne Zugspitzen huipulla
Hengenvaara-kyltti Zugspitzen huipulla
Ihmisiä kallionseinämällä kapuamassa Zugspitzen vuorenhuippuristille

Kummankin maan puolella on ravintola ja ulkoa löytyy terassipöytiä ja tuoleja. Me kävimme kuitenkin kahvilla sisätiloissa Itävallan puolella, koska ulkona oli joka paikassa niin täyttä. Oli todella hieno sää, joten ihmekös tuo, että terassipaikat olivat kysyttyjä.

Mielettömien maisemien lisäksi vierailu Zugspitzen huipulla tarjoaa futuristisia rakennelmia. Huipulla on vaikka minkälaista tutkimus- ja havainnointitarkoituksiin pystytettyä antennia ja mastoa. Muutenkin rakennelmat ovat sen verran erikoisen näköisiä, että fiilis on paikoin kuin Bond-elokuvan kuvauspaikalla.

Fururistinen rakennus Zugspitzen huipulla
Masto ja tasanne Zugspitzen huipulla
Futuristinen rakennus ja Zugspitzen tasanko
Antenneja ja tasanne Zugspitzen huipulla

Maisemien ihailun ja ravintoloista nauttimisen lisäksi huipulla on muun muassa pieni lumihiutaleisiin keskittyvä näyttely ja Zugspitzen “valloituksesta” kertova museo. Se esittelee Zugspitzen tarinaa alkaen vuodesta 1820, jolloin Josef Naus valloitti vuoren ensimmäisenä ihmisenä.

Huipulta käsin voi myös tehdä vierailun Zugspitzen tasangolle hieman alemmas, 2600 metriin. Se onnistuu näppärästi gondolihissillä. Siellä voi kävellä pienen kierroksen ja tutustua omatoimisesti Zugspitzen jäätiköstä kertoviin infotauluihin. Jäätikön reunamille järjestetään myös varsinaisia kierroksia oppaiden johdolla.

Zugspitzen tasanko

Me emme käyneet Zugspitzen tasangolla vaan vietimme aikaa ainoastaan huipulla. Nousimme huipulle kymmenen aikaan aamulla ja laskeuduimme alas kahden aikaan iltapäivällä. Aikaa hurahti neljä tuntia tuosta vain – ja enemmänkin olisi helposti mennyt, sillä paikka on aivan huikea. Vuoristomaisemat iskevät sieluun kuin metrin halko!

Kävimme Zugspitzellä osana kolmen viikon automatkaamme Saksassa, Itävallassa ja Italiassa. Lisätietoa Zugspitzestä:


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Alpeilla Zugspitzen huipulla”

  1. Upeat maisemat, ja todella kaunis ja aurinkoinen päiväkin teille osui kohdalle! Me jätimme seudulla ollessamme Zugspitzen väliin, mutta pystyimme katselemaan Zugspitzea mukavasti Itävallan puolelta Seefeldistä, kun patikoimme Seefeldin puoleisilla Alpeilla. Täytyypä seuraavaksi käydä itsekin Zugspitzellä, sen verran hienoilta näkymät vaikuttavat!

    1. Kävi tosiaan mieletön tuuri sään kanssa! Zugspitzen maisemat ovat ihan älyttömät, ja tämä oli kaiken kaikkiaan tosi hieno kokemus. Onneksi päätettiin käydä tuolla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *