Alicanten Santa Bárbaran linnoitus on loistava näköalapaikka

Artikkelikuva - Näkymä Santa Bárbaran linnoitukselta satamaan

Alicanten näyttävin ja tunnetuin nähtävyys on yli 160 metriä korkean Monte Becantilin huipulle rakennettu Santa Bárbaran linna. Se on paitsi historiallinen rakennelma ja museo, myös erinomainen näköalapaikka. Aivan Alicanten keskustassa ja rannan tuntumassa kohoava linna on ehdoton vierailukohde – ja kaiken kukkuraksi se on täysin ilmainen nähtävyys.

Tuulinen sää voi pilata vierailuaikeet Santa Bárbaran linnoituksessa

Joulukuinen matkamme Costa Blancalla on sujunut aurinkoisessa ja erittäin lämpimässä säässä ensin Torreviejassa ja sitten Alicantessa. Siksi katselen sääennustetta hieman hämmästyneenä, kun suunnittelemme illalla hotellilla seuraavan päivän ohjelmaa.

Olemme säästäneet vierailun Santa Bárbaran linnassa reissun toiseksi viimeiselle päivälle, jolloin meillä on vierailuun hyvin aikaa. Se vaikuttaa nyt virheeltä, sillä seuraavan päivän sääennuste sisältää ison pudotuksen lämpötilassa sekä vakavan tuulivaroituksen. Arvaan jo, mitä voi olla edessä: linnoitus saatetaan sulkea kovan tuulen takia.

Purppura kukka linnoituksella
Kaksi henkilöä Santa Barbaran linnoituksella tasanteella
Ritarihahmo keihään kanssa

Aamulla tarkistan ensimmäiseksi Alicanten kaupungin sometilit. Siellä tiedotetaan, että Santa Bárbaran linnoitus on tänään kiinni kovan tuulen vuoksi. Hemmetti! Olemme käyneet linnoituksessa ennenkin, mutta viime kerrasta on jo monta vuotta aikaa, joten siksi äkillinen käänne vähän harmittaa. Odotin vierailua kovasti.

Emme pidä kiirettä kaupungille lähtemisessä, ja iltapäivällä jonkin aikaa kauniita katuja kierreltyämme suuntaamme pitkälle lounaalle Alicanten vanhankaupungin kupeeseen. Herkullisen lounaan jälkeen katselemme kaupungin yllä olevalle linnoitukselle ja huomaamme, että muureilla näkyy liikettä. Ehkä linna on sittenkin voitu tänään avata vierailijoille?

Iltapäivä on jo melko pitkällä, mutta kipitämme äkkiä rantaan ja linnalle vievälle hissille, sillä nyt ei ole aikaa hukattavaksi ylös asti kävelemiseen. Hissi on kuin onkin auki! Ostamme parin euron hissiliput ja hurautamme tyytyväisinä ylös Santa Bárbaran linnoitukselle.

Santa Barbaran linnoitusta ja vierailijoita
Santa Barbaran linnoituksen torni

Tuuli tuivertaa Santa Bárbaran linnoituksella

Heti ylös päästyämme huomaan, että linnoituksen alue on suurempi kuin muistikuvissani. Aiemmilta vierailuilta mieleeni ovat jääneet päällimmäisenä upeat näkymät meren puoleisilta tasanteilta ja ulokkeilta, joten suuntaamme niiden luokse ensimmäiseksi.

Näkymät merelle, rannoille ja Alicanten satamaan ovat kertakaikkisen upeat. Mietin kauas alas ja horisonttiin katsellessani, etten linnoituksen koon lisäksi selvästikään muistanut, miten korkealla se sijaitsee. Avaran maiseman äärellä viihtyisi vaikka kuinka pitkään, jos tuuli ei tekisi tepposiaan.

Torni ja näkymä sataman suuntaan
Santa Barbaran linnoituksen torni ja muuria
Näkymä muurin vierestä kaupunkiin
Näkymä Santa Barbaran linnoitukselta

Linnoituksen reunoilla ja muilla avarilla paikoilla tuuli iskee välillä sellaisina puuskina, että kännykän ottaminen esiin kuvaamista varten tuntuu riskialttiilta. Teen sen silti ja puristan puhelinta miltei rystyset valkoisina, jotta se ei yllättävän tuulenpuuskan voimasta vahingossa lipeäisi otteestani ja sinkoaisi parinsadan metrin matkaa alas kukkulalta.

Onneksi meillä on mukana myös jykevämmät järjestelmäkamerat, jotka pysyvät kaulahihnojensa ansiosta luotettavammin mukana matkassa. Kuvien ottaminen on silti hieman hankalaa, sillä välillä tuntuu, että lähden pian itsekin lentoon tuulen mukana. En yhtään ihmettele, että Santa Bárbaran linnoitus voidaan sulkea vierailijoilta tuulen takia, vaikka tuuli ei nyt olekaan niin kova kuin aluksi ennustettiin.

Näkymä kukkulalle ja meren suuntaan
Kivirappuset linnoituksella
Torni ja ihmisiä kävelemässä
Näkymä meren suuntaan

Santa Bárbaran linnoitus on myös museo

Kiertelemme tuulta uhmaten näköalapaikoilla ja muissa linnoituksen ulkotiloissa. Vaaleasta kivestä tehty jykevä Santa Bárbaran linnoitus on yhdistelmä kolmea eri aikakautta. Ylimpänä olevat vanhimmat osat ovat pääosin 1300-luvulta, keskimmäiset 1500-luvulta ja alimmat 1700-luvulta.

Kaltaiseni tavan tallaajan näkökulmasta linna kuitenkin näyttää eheältä kokonaisuudelta, joka sisältää torneja, tasanteita ja muureja. Ulkotiloissa on lisäksi muutama taideteos, kuten jousella tähtäilevä metallinen hahmo ja miekkailevat metallista tehdyt ritarit. Linnoituksella on myös kahvila ja kioski, mutta me emme tällä kertaa tutustu niiden tarjontaan.

Santa Barbaran linnoitusta ja torni
Metalliritarit miekkailemassa
Ihmisiä linnoituksella
Aurinkokello
Portti Santa Barbaran linnoituksella

Me kierrämme linnoitusta omatoimisesti, mutta Santa Bárbaran linnoituksessa voi osallistua myös tunnin mittaiselle opastetulle kierrokselle. Myös nämä opastetut kierrokset ovat ilmaisia, mutta vaativat etukäteisvarauksen. Opastetulla kierroksella pääsee muutamiin tiloihin, joihin omatoimisesti ei pääse: vanhaan vesisäilöön, vankityrmään ja sairaalaan, jossa hoidettiin 1900-luvun alkupuolella kolerapotilaita.

Me kierrämme ne tilat, joihin pääsemme ilman opastusta. Pienissä näyttelyissä on esillä muun muassa vanhoja ruukkuja ja astioita sekä infotauluja linnan historiasta. Museo-osuus linnavierailusta on ihan kiinnostava, mutta ei vedä vertoja itse linnoitukselle, joka on mielestäni rakennelmana ja maisemiensa ansiosta mielenkiintoisempi. On kuitenkin kiva, että nähtävillä on jonkin verran historiatietoa.

Hemmo museossa
Museon esineitä

Upea auringonlasku matkalla alas Santa Bárbaran linnoitukselta

Santa Bárbaran linnoitukselle pääsee hissin lisäksi myös shuttlebussilla, taksilla ja kävellen. Me nousimme ylös linnoitukselle hissillä, ja tietysti voisimme palata samalla keinolla alas, mutta valitsemme toisen reitin.

Päätämme kävellä alas vanhaankaupunkiin Eretan puiston (Parc de l’Ereta) läpi laskeutuvaa reittiä. Se osoittautuu maisemiltaan hienoksi valinnaksi, mutta koska tuuli on välillä aivan älytön, reittivalinta on ylimmissä osissa jopa hieman kuumottava.

Portti
Santa Barbaran linnoitus Eretan puiston puolelta
Auringonlasku linnoituksen muurilta
Kävelyreittiä

Yläosissa lähellä linnoitusta kuljetaan muurin päälle tehtyä, paikoin melko jyrkästi alas viettävää kävelyreittiä. Reitillä on kaiteet ja se on tavanomaisen kävelytien levyinen, mikä onkin tällä tuulella erittäin hyvä asia – onpahan vähän marginaalia mahdollisen horjahtamisen varalta.

Ilman kovaa ja arvaamatonta tuulta reitissä ei olisi kävelemisen puolesta mitään ihmeellistä, sillä se on helppokulkuinen. Hieman alemmas edettyämme tuuli alkaa onneksi tyyntyä ja selviämme alas kaupunkiin kaikki omaisuus mukanamme ja muutenkin ongelmitta.

Muuria, kaupunkimaisemaa ja auringonlasku
Eretan puiston reittiä

Matkalla alas saamme ihailla hienoa kaupunkinäkymää ja kaupungin taakse kukkuloille laskevaa aurinkoa. Muutamat muut ovat matkalla ylöspäin, vaikka linnoitus on jo mennyt kiinni. Takaviistoon vilkaiseminen paljastaa, että nuorta väkeä kapuaa ylös rinteille istuskelemaan ja seuraamaan nättiä auringonlaskua. Se ei vaikuta lainkaan huonolta idealta, mutta päätämme silti tällä kertaa ennemmin palata suoraan alas. Eretan puiston läpi kulkeva reitti vie meidät lopulta Alicanten vanhankaupungin portaikoille ja sieltä edelleen alas keskustaan jatkamaan iltaa.

Lisätietoa ja aukioloajat: Santa Bárbaran linnoituksen omat sivut


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Alicanten Santa Bárbaran linnoitus on loistava näköalapaikka”

  1. Todella hienot maisemat linnoitukselta ja muutenkin kuulostaa kiinnostavalta. Plussaa tietysti myös siitä, että on ilmainen, tällaiset harvoin ovat. On tullut opittua, että kiinnostavimpia kohteita ei kannata jättää aivan loppuun – mitä vain voi aina tapahtua. Onneksi lopulta nyt kävi hyvin.

    1. Näinhän se on, että parempi olla ajoissa, jos ehdottomasti haluaa jonnekin. Lyhyellä matkalla ei tietysti hirveästi ole joustonvaraa muutenkaan. Oli kiva, että pääsimme kuin pääsimmekin nyt pitkän tauon jälkeen uudelleen linnoitukselle ihailemaan noita mahtavia maisemia. Ja kyllä: on tosiaan harvinaista, että tällainen paikka on täysin ilmainen.

  2. Hauska yhteensattuma, että olen tänä syksynä ollut työmatkalla Alicantessa kaksi kertaa ja kotiuduin viimeiseltä matkalta kaksi päivää sitten 🙂

    Syyskuisella matkalla kävimme linnoituksessa. 30 asteen helteessä ainoa järkevä vaihtoehto oli hurauttaa hissillä ylös mutta alas tulimme samaa reittiä kuin tekin. Näköalat joka suuntaan on kyllä hienot ja sisätiloissa olevat näyttelyt (ja lapsille suunnattu videoinstallaatio, heh) on kyllä katsomisen arvoiset.

    Alicante vaikuttaa todella symppikseltä kaupungilta, turistillisesta maineestaan huolimatta.

    1. Hauska sattuma tosiaan! 🙂

      Meidänkin edellinen käyntimme linnoituksessa oli kesäaikaan helteessä. Silloin ei todellakaan palellut auringonpaisteessa näköalatasanteilla. 😀

      Alicante on kaupunkina oikein kiva. Sehän on myös kasvanut aika voimakkaasti viime vuosina ja muuttunut koko ajan monipuolisemmaksi esimerkiksi ravintolatarjonnaltaan. Meidän käyntimme siellä ovat olleet aina melko pikaisia, mutta mietin tällä reissulla, että siellä viihtyisi hyvin pidempäänkin. Olisi mukava tutustua kaupunkiin vielä tarkemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *