Albufeira: hienoja kallioita ja rantoja Portugalissa

Artikkelikuva - pitkä hiekkaranta Albufeiran edustalla

Albufeira sijaitsee Portugalin eteläisen osan kattavalla Algarven alueella. Seutu on tunnettu rentona rantalomakohteena. Pitkien hiekkarantojen lisäksi siellä on hienoja kalliomuodostelmia, jotka muodostavat rannikolle korkeita jyrkänteitä. Vietimme Albufeirassa pääsiäistä ja kävimme veneretkellä tutustumassa upeisiin kalliomuodostelmiin.

Albufeira lomakohteena

Ajoimme Portugaliin pääsiäisen viettoon Espanjan Andalusiasta, missä vietimme suuren osan talvesta. Pääsiäinen on vuoden suurimpia juhlia Espanjassa ja Portugalissa, mutta turistikohteena profiloituneessa Albufeirassa siitä ei ollut tietoakaan. Suuntasimme sinne juuri siksi: halusimme viettää miniloman paikassa, jossa pääsiäinen ei todennäköisesti vaikuttaisi aukioloihin. Halusimme päästä meille uuteen portugalilaiseen kaupunkiin, ehkä tehdä jonkin retken, syödä hyvin ja ihan vain rentoutua ympäriinsä kävellen ja merimaisemista nauttien.

Jyrkänne Algargen rannikolla
Rakennuksia ja merta Albufeirassa
Kala-annos Albufeirassa
Kävelykatu ylhäältä kuvattuna Albufeirassa
Jenni Albufeirassa rantaravintolassa aurinkovarjon alla

Lyhyt loma Albufeirassa täytti toiveet varsin mukavasti. Albufeiran kaupungissa on niukasti varsinaisia nähtävyyksiä tai kulttuurikohteita, mutta neljän päivän lomalla se ei vielä ehtinyt häiritä. Kaupungin keskusta on melko moderni, mutta siellä on jonkin verran myös perinteisemmän näköisiä rakennuksia ja ihan viehättäviä kulmia. Mäkisen kaupungin kiertelyyn saa helposti upotettua muutaman tunnin tai enemmänkin. Parasta antia seudulla olivat kuitenkin mielestäni mereneläviä sisältävät ruuat, seudun upeat hiekkarannat ja kalliomaisemat sekä tietysti ihana auringonpaiste.

Majoituimme lähellä Albufeiran bilekeskuksena mainetta niittänyttä Avenida Sá Carneiro -katua, joka tunnetaan myös nimellä The Strip. Alueen bilemaine tosin selvisi meille vasta paikan päällä, mutta ei bilekadun läheisyys mitään haitannut, koska emme majoittuneet suoraan sen varrella vaan muutaman korttelin päässä. Kaupungin varsinaiseen keskustaan oli hotellilta vajaan kolmen kilometrin kävelymatka, mikä sopi meille oikein hyvin. Taksilla ja tuktukilla olisi toki päässyt, mutta meillä on tapana ennemmin kävellä muutaman kilometrin matkat, joten teimme niin nytkin.

Osa valkoista kirkkoa Albufeirassa
Lukevaa naista esittävä patsas Albufeiran keskustassa
Kauppakatu Albufeirassa

Algarven rannikon kivimuodostelmat ja luolat veneretkellä

Albufeirassa ja muutenkin Algarven seudulla hiekkarannat ovat iso houkutin turisteille, ja seudun rannat ovat kieltämättä hienoja. Me emme oikein kumpikaan ole rannalla makoilusta kiinnostuneita tyyppejä, mutta nautimme kyllä rannoista muulla tavoin. Pääsiäisenä ei ollut vielä meidän mielestämme uintikelit, mutta teimme upeilla, pitkillä rannoilla kävelylenkkejä. Myös osan kävelymatkasta hotellilta keskustaan pystyi taittamaan rantaa pitkin, mikä oli hauskaa.

Hiekkarantaa Albufeirassa

Rantojen lisäksi Algarven seudun luonto tarjoaa kilometritolkulla mahtavia jyrkännemaisemia. Rannoilta tai suoraan merestä kohoaa kymmeniä metrejä korkeita kivimuodostelmia, joihin meri on aikojen saatossa kovertanut luolia ja muita kiehtovia onkaloita. Huikeiden jyrkänteiden välissä on piilossa eristettyjä poukamia, joista osaan pääsee vain veneellä.

Algarven seudun mahtavat kivimuodostelmat näkee parhaiten mereltä käsin, joten ostimme liput 2,5 tunnin katamaraaniretkelle. Albufeiran satamasta lähtenyt veneretki kuljetti meitä pitkän siivun rannikkoa pitkin. Ohitimme upeita hiekkarantoja ja valtavia kivimuodostelmia sekä luolia, joista osaa kävimme katsomassa myös lähietäisyydeltä. Veneestä olisi voinut hypätä yhdellä pysähdyksellä uimaankin, mutta vesi oli pääsiäisenä niin jäätävän kylmää, että en edes harkinnut uimista.

Jyrkänteitä Algarven rannikolla
Vene luolan suulla
Kivimuodostelmia mereltä käsin
Kivestä muotoutunut kaari rannikolla

Jyrkänteet ovat Algarven seudulla paljon korkeampia kuin kuvittelin, ja niitä on myös laajemmalla alueella kuin etukäteen olin ajatellut. Osa kivimuodostelmista on lisäksi varsin hauskan mallisia, mistä retken opas pyrki ottamaan kaiken irti ja hahmotteli niiden muistuttavan vaikka mitä esineitä ja asioita. Eittämättä yksi merestä nouseva kivimuodostelma todella näytti sukellusveneeltä, mutta jotkut oppaan keksimät hahmot olivat aika kaukaa haettuja.

Kuten veneretket yleensä, myös Albufeirassa tekemämme katamaraaniretki oli rento kokemus ja kiva tapa viettää aikaa. Me varasimme katamaraanikierroksen Sea Algarve -nimiseltä yritykseltä, mutta muitakin firmoja löytyy. Veneretkiä ja muita vesiaktiviteetteja on seudulla tarjolla useita erilaisia. Jos vesi olisi ollut lämpimämpää, olisimme mielellämme lähteneet snorklaamaan. Huikeat rantakalliot kuitenkin riittivät tällä kertaa viihteeksi.

Onko Algarven seutu sinulle tuttua aluetta?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Albufeira: hienoja kallioita ja rantoja Portugalissa”

  1. Ei ole Algarven alue itselleni tuttu.

    Me emme myöskään ole rannalla makoilusta kiinnostuneita, mutta on upeita rantoja aina todella hienoa kävellessä katsella. Vielä enemmän itseäni tosin kiinnostaisi varmaankin nuo kivimuodostelmat luolineen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *