Osakan ytimessä bussia odotellessa

Kerroin aiemmin vaikeuksistamme hankkia bussiliput Osakasta Fukuokaan. Saimme liput hoidettua lopulta vain menemällä Osakassa bussiyhtiön terminaaliin niitä varaamaan. Verkko-ostosten omatoiminen tekeminen kaatui siihen, että lomake ei suostunut hyväksymään mitään tarjoamaamme puhelinnumeroa missään muodossa. Bussiyhtiön terminaalissa varaus saatiin sentään tehtyä ja saimme lunastettua itsellemme paikat yöbussiin.

Osakassa bussin lähtöä odotellessa tunnit olivat pitkiä. Meidän piti luovuttaa hotellihuoneemme jo aamupäivällä ja siirryimme rinkkoinemme suoraan Osaka Station Cityn ilmastoituihin tiloihin. Ei huvittanut hikoilla koko päivää helteisessä kaupungissa kierrellen, kun seuraava suihku oli tiedossa vasta seuraavana iltapäivänä Fukuokassa. Kiertelimme päivän Osaka Station Cityssä ja muissa Umedan aseman tuntumassa olevissa ostoskeskuksissa, ja kävimme esimerkiksi sekä North Gate Buildingin että South Gate Buildingin näköalapaikoilla ihailemassa Osakaa korkeuksista. Kovin korkeitahan nämä tornit eivät tosin ole (näköalapaikat ovat 10. kerroksessa ja 15.–17. kerroksessa), mutta hyvät näkymät niistä oli.

Aseman tuntumassa on myös Yodobashi Umeda, jättimäinen kameroita ja kameratarvikkeita sekä kaikenlaista muutakin elektroniikkaa myyvä kauppakeskus. Se on ”sivukonttori” Yodobashin Tokiossa sijaitsevalle pääpaikalle.

20140923-Osaka-20140914_172439 20140923-Osaka-20140916_155829

Japanin kaikista ostoskeskuksista erityisesti Grand Front Osaka teki vaikutuksen. Vuonna 2013 avattu ostoskeskus huokui modernia ulkoasua ja kaikki oli kiiltävää ja vielä tavallistakin puhtaampaa. (Japanissa joka paikassa on käsittämättömän puhdasta.)

Ostari ei kuitenkaan jäänyt mieleeni tämän takia, vaan sen upeudessaan mitä hämmentävimmän naistenhuoneen vuoksi. Naistenhuoneen ovella luki ”Welcome to secret oasis”. Paikka todella oli kuin keidas kaiken sen puuduttavan ympäriinsä palloilun ja ostoshulinan keskellä. Ensin vastaan tuli oleskelutila, jossa oli sohvia ja lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat. Siellä näytti joku lukevan kirjaa ja toinen selailevan muotilehteä. Nurkan takana oli meikkaushuone, jossa oli jokaiselle puunaajalle oma pieni loosi peileineen ja tuoleineen. Meikkaushuoneita on japanilaisissa naistenhuoneissa ihan yleisestikin, mutta ei sentään niin prameita kuin tämä. Klassinen musiikki soi kaikkialla naistenhuoneen tiloissa. Wc:t olivat tietenkin niitä kaikkein moderneimpia, joissa on monia eri säätönamikoita. Hämmentävää, että wc-tiloistakin tehdään näkemisen arvoisia, mutta näin Japanissa.

20140923-Osaka-20140916_181816

Päivän päätteeksi haimme rinkat Umedan aseman säilytyslokeroista ja kävelimme Willer expressin bussiterminaaliin odottamaan lähtöä Fukuokaan. Päätimme kokeilla yöbussilla matkustamista, sillä se oli junaa halvempi vaihtoehto ja bussissa yöpyessämme säästimme samalla yhden hotelliyön hinnan.

Alkumatkasta ajattelimme, ettei nukkumisesta tulisi yhtään mitään ja seuraava päivä menisi valvomisen jäljiltä täydessä koomassa. Loppujen lopuksi saimme kuitenkin nukuttua bussissa kohtalaisen hyvin. Penkit sai käännettyä lähes makuuasentoon ja bussin ikkunat oli peitetty verhoilla nukkumisrauhan takaamiseksi. Valoja ei ollut yöllä päällä. Bussi pysähtyi muutaman tunnin välein huoltoasemalle ja pysähdyksiin tuli aina herättyä, mutta muuten nukkuminen onnistui melko hyvin. Seuraavana aamuna heräsimme uudessa kaupungissa meren rannalla.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Karnevaalimeininkiä Osakassa

Saavuimme Osakaan Narasta paikallisjunan kyydissä. Hotellimme Cityroute Hotel oli hyvällä paikalla vain parin metropysäkin päässä keskeisiltä Namban ja Umedan asemilta. Osakassa jätimme temppelivierailut minimiin. Kävimme katsastamassa perinteisen näköisistä rakennuksista vain Osakan linnan, joka sekin on sisältä täysin moderni museo. Linnan ylimmässä kerroksessa on näköalatasanne, josta oli hyvät näkymät eri puolille kaupunkia.

20140922-Unelmatrippi-Osaka-DSC_1408 20140922-Unelmatrippi-Osakan-linna-DSC_1415

Osakassa on noin 2,7 miljoonaa asukasta eli vähemmän kuin Berliinissä, mutta Osaka tuntuu jättimäiseltä. Pilvenpiirtäjät ja joka paikassa kipittävät ihmisvirrat tekevät kaupungista suuremman oloisen kuin mitä se väkimääränsä perusteella on – tosin Osakan metropolialueella asukkaita onkin sitten melkein 19 miljoonaa.

Pidimme Osakassa erityisesti Shinsekain alueesta, joka on muuta, modernia Osakaa kulahtaneempi ja täynnä joka värissä loistavia neonvaloja, suuria seinämaalauksia, baareja ja ravintoloita ja iloista väkeä. Osakan-vierailuumme osui vanhusten kunnioittamisen päivä, joka on kansallinen vapaapäivä. Ilmeisesti osittain tästä syystä hilpeää (ja vähän hiprakkaistakin) väkeä oli Shinsekaissa liikkeellä suurin joukoin. Törmäsimme muun muassa yhdellä ostoskäytävällä iloiseen karnevaalijoukkoon, joka koostui fiftarityyliin pukeutuneista ihmisistä. Toinen karnevaaliryhmä oli täysi sekasikiö, ja sen keulilla köpötteli itse kuolema. Paikalla oli myös jos jonkinlaista esiintyjää ja lava, jossa oli meneillään showpainiottelu. Kuten sanottu, alueella riitti menoa ja meininkiä.

20140922-Unelmatrippi-Shinsekai-20140915_142150 20140922-Unelmatrippi-Shinsekai-20140915_142558 20140922-Unelmatrippi-Shinsekai-20140915_142843

Osakassa on suosittu paikallisherkku kushikatsu, joka voi olla oikeastaan mitä tahansa leivitettyä ja uppopaistettua tikun nokassa. Maistelimme tätä erikoisuutta yhdessä Shinsekain monista ravintoloista. Pöydässä oli valmiina iso laatikko täynnä jotakin teriyakin tyyppistä kastiketta ja kaalinpaloja. Tikkuja ja kaalinpaloja oli tarkoitus uittaa kastikkeessa ennen syömistä. Valikoimme listalta muutamia erilaisia tikkuvaihtoehtoja, jotka tietysti maistuivat etenkin kastikkeen kanssa kaikki melkein samalta, kuten uppopaistetut leivitetyt ruuat yleensäkin.

Osakan suosituimpiin kuuluva ostos- ja ruokapaikka on Dotonbori-kävelykatu. Sen varrella on mieletön määrä monenlaisia ravintoloita ja toisessa päässä valtavan kokoinen ostoskeskus. Hemmo maistoi kadulla riisistä ja taikinasta koottuja palloja, joissa oli sisällä ilmeisesti katkarapuja ja jotakin limaista töhnää. Eivät maistuneet kuulemma oikein millekään, vaikka näyttivät houkuttelevilta. Lisäksi ostimme jaettavaksi pienen naudanliha-annoksen, joka oli hyvää.

20140922-Unelmatrippi-Japanilaista-ruokaa-20140915_174557 20140922-Unelmatrippi-Osaka-20140915_173546

Kävimme myös pelihallissa ihmettelemässä aikuisten miesten pelaamisintoa ja huumaavaa meteliä. Kävimme mielenkiinnosta pelihallissa jo Tokiossa ja sen jälkeen niissä on tullut vierailtua montakin kertaa (niissä on kokemuksemme mukaan hyvät vessat). Jos joku luulee, että halleissa viihtyvät enimmäkseen nuoret, niin luulo taitaa olla väärä. Suurin osa pelaajista näytti olevan vähintään keski-iässä. Naisia ei juuri näkynyt. Jaksaa ihmetyttää, miten ukot jaksavat istua ilmeisesti tuntikausia pelihalleille tyypillisessä sietämättömässä metelissä ja hurinassa. Viihteensä kullakin!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail