8 upeaa auringonlaskua maailmalta

Auringonlasku Inlejärvellä - artikkelikuva

Auringonlaskun hetkessä on usein erityistä tunnelmaa nimenomaan matkoilla ollessa. Ehkä se johtuu reissun tuomasta rentouden tunteesta, joka on usein suurimmillaan juuri auringon laskiessa. Silloin aikaa vietetään usein drinkin tai illallisen äärellä ja rentoudutaan päivän päätteeksi. Kaunis auringonlasku kruunaa seesteisen tunnelman. Kaivelin kuva-arkistoani ja listasin kahdeksan erityisen hyvin mieleen jäänyttä auringonlaskua eri puolilta maailmaa.

Taran kanjoni, Montenegro

Olimme saapuneet Montenegron Žabljakiin vain pari tuntia aiemmin pitkän ajopäivän päätteeksi. Päivä oli siis jo pitkällä, mutta Curevacin näköalapaikka houkutti meidät vielä pienelle iltapatikoinnille. Juurakossa eteneminen ylöspäin oli yllättävän työlästä, sillä etukäteen kuvittelimme näköalapaikan olevan aivan tien vieressä ja siten hieman helpommin saavutettavissa. 

Kannatti kuitenkin vaivautua! Auringonlaskua oli näköalapaikalla ihastelemassa vain muutama ihminen, joten paikalla oli hiljaista. Laskevan auringon värjäämä Durmitorin kansallispuiston maisema oli lähes taianomainen ja viilenevä ilma oli ihanan raikasta. 

Lue myös: Durmitorin kansallispuiston maisemia

Mies auringonlaskussa Durmitorin kansallispuistossa

New York, Yhdysvallat

Rockefeller Centerin katolta eli Top of the Rock -kattoterassilta avautuu henkeäsalpaava näkymä yli Manhattanin. Tasanteelta saa ihailla esimerkiksi upeaa Empire State Buildingia, joka on eittämättä yksi maailman kauneimmista pilvenpiirtäjistä. Top of the Rockin näköala on kaupunkinäkymien klassikko niin valoisaan kuin pimeään aikaan.

Kävimme Top of the Rockilla maailmanympärimatkamme loppumetreillä vuoden 2015 keväällä. Sää oli onneksemme kirkas, mutta kertakaikkisen jäätävä. Tämän auringonlaskun äärellä sai siis todellakin palella. Sormien kipristely kylmässä jäi kuitenkin mielessä taka-alalle, kun aurinko laski hiljalleen Keskuspuiston ja New Yorkin mahtavan kaupunkimaiseman ylle. Mikä näky!

Lue myös: Top of the Rock eli Rockefeller Centerin katolla

Auringonlaskumaisema Top of the Rockilta

Koh Tao, Thaimaa

Koh Taon saari tarjoaa hyviä mahdollisuuksia bongata ihastuttavan rantanäkymän, jollaisia näkee eksoottisten kohteiden matkailumainoksissa ja postikorteissa. Tiedättehän: pitkähäntäveneitä ja sileähiekkaiselle rannalle kaartuvia palmuja. 

Joskus postikorttien ja mainosten kuvat ovat todella kaukana totuudesta, mutta Thaimaassa olen monesti todennut, että paikan päällä näyttää vähintään yhtä hienolta kuin kuvissa – ja usein vielä hienommalta. Thaimaassa on todella kaunista. Auringonlaskun ihailu Koh Taon rantahietikolla huojuvien palmujen katveessa on tästä vain yksi esimerkki, mutta se on jäänyt erityisen hyvin mieleeni. Ihana muisto ihanasta maasta! 

Lue myös: Sadetta ja myrskyä Koh Taolla

Auringonlasku Koh Taolla

Autolautta, Itämeri

Pidän hitaan matkailun tunnelmasta. Siitä, että maisemat vaihtuvat hitaasti ja että matkaan sisältyy odottelun tuomia rauhallisia suvantohetkiä. Itämeren ylittäminen Suomesta Saksaan autolautalla on erinomainen tapa kokea tällainen rauhallisen etenemisen tunnelma. Olemme matkanneet Suomesta Saksaan ja toisinpäin vuosien varrella lukuisia kertoja. 

Lukuisia kertoja olemme myös saaneet nauttia Itämerellä upeista auringonlaskuista. Kaunis auringonlasku on toiminut erinomaisena viihteenä niin ikkunapöydässä illallisella kuin laivan kannella joko kameran tai oluen kanssa maisemaa ihaillen. Itämeren auringonlaskuissa on myös se hieno puoli, että kesäaikaan ne kestävät suorastaan ikuisuuden.

Lue myös: Rahdin mukana Saksaan – lauttamatka Helsingistä Travemündeen

Auringonlasku Itämerellä

Dubrovnik, Kroatia

Dubrovnik on kaunis kaupunki. Viehättävien rakennusten lisäksi muistoihini on jäänyt sieltä eräs loistavalla paikalla sijainnut drinkkibaari, jossa nautimme juomien lisäksi hienosta auringonlaskusta. Kävimme Dubrovnikissa kaupunginmuurikierroksella ja huomasimme silloin mereen laskevilla kallioilla muurien ulkopuolella houkuttelevan paikan, jonne päätimme palata illalla. Onneksi päätimme, sillä tuo paikka jäi lähtemättömästi mieleen.

Erikoinen, kallioilla sijaitseva terassi osoittautui erinomaiseksi paikaksi istahtaa alas aperitiivin äärelle, laskeutua lomaan ja ihastella Adrianmereen uppoavaa aurinkoa. Tilanteessa vallitsi ihana eteläeurooppalainen tunnelma: pöydistä kuului vilkasta puheensorinaa, lasit kilahtelivat, tyyntyneellä merellä lipui veneitä ja auringonlasku oli vaikuttava. 

Lue myös: Kesäloma alkoi Dubrovnikista

Vene auringonlaskussa Dubrovnikissa

Inlejärvi, Myanmar

Inlejärven auringonlaskut ovat aivan kärkikahinoissa, kun ajattelen kaikkia kokemiani auringonlaskuja – tästä voi päätellä jotain näyn ja tunnelman upeudesta. Etukäteen en ollut kuitenkaan yhtään varma, viihtyisimmekö Inlejärvellä. Mitä niin erikoista yhdessä järvessä nyt voisi olla, että se olisi kaiken kuulemani hehkutuksen arvoinen? Inlejärvellä vietettyjen päivien myötä oli kuitenkin selvää, että liittyisin paikkaa ylistävien ihmisten joukkoon. 

Inlejärvellä on erityisen rauhallinen ja miellyttävä tunnelma. Se tuntuu olevan kaukana kaikesta, ja erikoisten paalujen päälle rakennettujen asumusten vuoksi se tuntuu lähes omalta maailmaltaan. 

Katselimme joka ilta puisella laiturilla oranssin, punaisen ja sinisen sävyissä loistavaa taivasta. Jääpalat kilahtelivat rommidrinkeissä, kun luonto maalasi mestariteosta silmiemme edessä ja kalastajat lipuivat veneineen järven hiljaisuudessa. Ikimuistoista!

Lue myös: Ihana Inlejärvi!

Auringonlasku Inlejarvellä

Madrid, Espanja

Templo de Debod on Madridissa yksi suosituista paikoista auringonlaskun ihailuun, enkä ihmettele. Paikka on kaunis! Saavuimme paikalle satojen muiden ihmisen löyhässä ketjussa pitkän kaupunkilomapäivän jälkeen. Istahdimme kivetykselle katselemaan ympärillemme.

Väkimäärästä huolimatta temppelillä oli rauhallinen tunnelma, ja aurinko laski todella komeasti jyhkeän temppelin taakse. Näky oli säväyttävä itse auringonlaskun lisäksi myös sen takia, että Egyptin lahjoittama yksinkertainen temppeli näytti erikoiselta kierreltyämme useamman päivän Madridin prameiden rakennusten keskellä.

Lue myös: Madridin näköalapaikat

Auringonlasku Templo de Deborilla Madridissa

Los Angeles, Yhdysvallat

Jos minun pitäisi nimetä yksi ainoa paikka, jonka auringonlaskut ovat kaikkein upeimmat, se olisi Los Angeles. Mietin joka ilta siellä ollessamme, miten onnekkaita seudun asukkaat ovat saadessaan katsella niin spektaakkelimaista auringonlaskua päivästä toiseen. Aurinko nimittäin molskahti mereen meidän vierailumme aikana yhtä näyttävästi joka ikinen ilta.

Kaikkein hienointa tätä näkyä oli katsella Griffith Observatoryltä ja Venice Beachiltä. Kalifornian auringonlaskujen sanotaan olevan upeita, mutta jotta asian todella ymmärtää, on mentävä paikan päälle ja todettava asia itse.

Lue myös: Auringonlasku Venice Beachillä

Auringonlasku Venice Beachillä

***

Muistelen toki lämmöllä muutamia muitakin erityisen upeita auringonlaskuja, mutta niistä ei ole kuvia (tai kelvollisia kuvia), joten ne ovat vain muistoissani. Mitkä auringonlaskut sinulle ovat jääneet erityisen hyvin mieleen?

Tämän jutun innoittajina toimivat Ja sitten matkaan -blogin kirjoitus 12 upeaa auringonlaskua maailmalta ja Lähtöportin Matkojeni upeimmat auringonlaskut -juttu. Kiitos inspiraatiosta!


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

8 vastausta artikkeliin “8 upeaa auringonlaskua maailmalta”

 1. Ihania kuvia! Itsekin rakastan auringonlaskuja, ja täällä Helsingissäkin ne ovat maagisia vuodenajasta riippumatta. Ehkä itselleni viime vuosien aikana, matkustelun oltua paitsiossa, olen erityisesti rakastunut näihin oman kotisaareni (Lauttasaari) auringonlaskuihin. Voisin tuijottaa niitä loputtomiin.

  1. Kiitos! Joo, Helsingissä on kyllä myös tullut koettua upeita auringonlaskuja! Erityisesti on jäänyt mieleen eräs hieno auringonlasku, jota katselimme porukalla Torni-hotellin kattoterassilla.

 2. Hienoja auringonlaskuja olet päässyt todistamaan! Omat suosikkiauringonlaskut ovat olleet Afrikassa, mutta mieleen muistuu muutama maagisen hieno auringonlasku esimerkiksi Amazonilta sekä Atacaman aavikolta. Ja nyt kun mainitsit Los Angelesin niin joo, siellä ja esim. San Diegossa on ollut kauniita auringonlaskuja (ja -nousuja).

  1. Voin hyvin kuvitella, että Afrikassa on hienoja auringonlaskuja, mutta en ole valitettavasti vielä itse päässyt niitä todistamaan. En ole käynyt Afrikassa. Vielä!

 3. Mikä tekee auringonlaskusta hienon… itse pidän siitä että taivalla on hieman yläpilviä, jotka sitten värjäytyvät kaikkiin eri väreihin auringonlaskun aikaan heijastuen pilvistä sekä mahdollisesti vedestä. Näinpä upeimmat auringonlaskut olen nähnyt Mauritiuksella ja muutamilla Thaimaan saarilla. Toki auringonlasku voi olla upea myös aavikolla, kuten Jordaniassa Wadi Rumin autiomaassa missä samalla myös hiekka ja kalliot muuttuivat entistä punaisemmaksi – todellinen Punainen Planeetta. Toisaalta taas Suomessa auringonlaskut voivat olla upeita keskellä talvea. Tammikuussa Kainuun Vartiusjärvellä kaikki (taivas, puut ja lumi) värjäytyi ensin violetin väriseksi ja hetkeä myöhemmin alkoi sininen hetki — pakkasta oli -23 astetta ja samppanjan oli jäähtymässä lumihangessa.

  1. Monesti pilvet tosiaan tekevät auringonlaskusta vieläkin upeamman, mutta kirkkaallakin säällä voi olla mahtavaa värien ilotulitusta. Auringonlaskun värikimaraan ilmeisesti vaikuttaa aika moni asia ilmankosteudesta lähtien, ja joissain paikoissa yhdistyy monta suotuisaa tekijää, jolloin siellä on usein tosi kauniita auringonlaskuja.

 4. Upeita kuvia ja tunnelmia! Näitä lukiessa ja katsellessa alkoi kaivata niin Aasiaan kuin Amerikkaankin. Olen toki saanut nauttia monesta hienosta auringonlaskusta viime aikoina Suomessakin, mutta kylläpä kelpaisi vaikka tuollainen kuvailemasi Dubrovnikin-tunnelma 🙂

  1. Kiitos! 🙂 Kyllä tässä kaipaa vähän sinne ja tänne koko ajan, mutta ehkä erityisesti tällä hetkellä nauttisin, jos pääsisin eteläiseen Eurooppaan. Olisi ihanaa päästä Välimeren tunnelmaan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *