Olimme tammikuussa Hemmon kanssa ensimmäistä kertaa Lissabonissa. Ennen matkaa keksin aika monta hyvää syytä matkustaa sinne – emmehän olisi muuten edes lähteneet – mutta näin matkan jälkeen keksin vielä pari lisää. Jos siis tarvitset vakuuttelua Lissabonista matkakohteena, lue lista läpi. Ja jos keksit lisää hyviä syitä lähteä Lissaboniin, vinkkaa toki kommenttiboksissa!
1. Pastéis de nata -leivokset
Perinteiset pastéis de nata -leivokset vievät kielen mennessään, ainakin minulta. Rapea kuori ja lämmin, vaniljainen sisus sopivat täydellisesti yhteen – kylkeen bica eli pieni kahvi ja ihana herkkuhetki on taattu. Leivoksen päälle kuuluu ripotella tomusokeria ja kanelia.
Sanotaan, että aito ja alkuperäinen ja tietenkin ylivoimaisesti parhaan makuinen leivos olisi pastéis de Belém, ja että muut pastéis de natat olisivat vain sen kopioita. Ehkä näin, mutta Hemmon kanssa olimme yhtä mieltä siitä, että vuodesta 1837 leivoksia valmistaneen Pastéis de Belém -myymälän leivokset Belémin kaupunginosassa eivät hakanneet kopioita maussa. Tykkäsimme enemmän Manteigaria Fábrica de Pastéis de Natan versioista. Joka tapauksessa: näitä leivoksia kannattaa ehdottomasti maistaa ostopaikasta riippumatta!
2. Portviini
On koomista, että vaikken tavallisesti vetele mitään makeita ruokia tai juomia sisuksiini, Portugalin-matkalla tuli kunnostauduttua niidenkin nauttimisessa. Syynä oli yksinkertaisesti se, että totta kai paikallisia herkkuja pitää kokeilla. Niinpä maistelimme matkalla portviiniä, joka on saanut nimensä Porton kaupungin mukaan, mutta jota toki saa ostettua joka paikasta Portugalissa.
Portviinejä on useaa eri laatua, ja olemassa on myös väriltään valkoista portviiniä. Tämä yksityiskohta oli mennyt itseltäni täysin ohi ennen reissua, sillä en ole mitenkään erikoistunut makeisiin viineihin. Portviiniä kannattaa testata joko jälkkärinä tai nauttia lasillinen ihan muuten vain esimerkiksi kahvilassa ihmisvilinää katsellen. Me teimme näin Nicola-kahvilassa, jolla on ehkä kaupungin pramein sisäänkäynti.
3. Kalaruuat
Koska portugalilainen keittiö on tunnettu nimenomaan kalaruuista, kannattaa niitä testata Lissabonissa matkaillessa. Hemmo tilasi useamman kerran paikallista kansalliskalaa bacalhau’ta, joka on kalliolla kuivattua ja suolattua turskaa. Siis vähän kuin kapakalaa sillä erotuksella, että kapakala ei ole suolattua ja se kuivataan ripustettuna.
Suosittu annos on esimerkiksi bacalhau à brás, jossa on turskaa, munakokkelia, paistettua perunaa ja oliiveja. Itse maistelin reissulla muun muassa lohta ja lahnaa, ja annokset olivat kaikki hyviä.
4. Lissabonin koristeelliset rakennukset
Lissabon on rähjäinen, siitä ei pääse mihinkään. Jos rakennukset olisi kunnostettu, kaupunki olisi häikäisevän kaunis, niin koristeellista siellä on. Parvekekaiteet, ovet, ikkunankarmit – monesti kaikki on mietitty eikä yksinkertaiselle betoniarkkitehtuurille ole vanhoissa kortteleissa juuri sijaa.
Kaakeleita (portugaliksi azulejos) löytyy niin talojen sisä- kuin ulkoseinistä. Talojen vuoraaminen koristeellisilla kaakeleilla on perua Iberian niemimaata aikanaan asuttaneilta maureilta, joilta tapa levisi Portugaliin 1500-luvulla. En saanut matkalla tarpeekseni näistä joka paikassa erilaisista kaakelikoristeluista. Mitenhän oudolta näyttäisi kaakeloitu eteinen suomalaisessa kerrostalokämpässä..?
Matkamuistomyymälöissäkin kaakelit ovat hyvin edustettuina. Itse mietin, että kaakeleiden ostaminen myymälästä voisi ehkä olla parempi veto kuin niiden hankkiminen esimerkiksi kuuluisalta Feira da Ladra -kirppikseltä. Luin nimittäin Mondon oppaasta, että kirppiksellä myynnissä olevat kaakelit olisi useimmiten irrotettu jonkin vanhan talon seinästä. On sääli, jos hienosti kaakeloidut talot rapistuvat entisestään sen vuoksi, että niiden kaakelikoristeet nyysitään laatta kerrallaan kirppiksellä myytäviksi.
5. Hintataso
Lissabon on läntisen Euroopan kohteeksi ja pääkaupungiksi edullinen matkakohde. Huokea hintataso näkyi meille matkalla esimerkiksi siten, että kahden hengen uudenvuoden illallinen kalaravintolassa (alkudrinkit ja -ruuat, pääruuat, jälkkärikahvit, pullo viiniä ja pullo vettä) kustansi pienen tipin jälkeen 70 euroa. Tämä oli reissun kalleimmasta päästä.
Toisena iltana vastaava illallinen tyylikkäässä, mutta rennossa ravintolassa maksoi 60 euroa. Viisi pastéis de nataa ja kahvit maksoivat yhteensä 6,20 euroa kaupungin ytimessä. Esimerkiksi Helsinkiin verrattuna nämä ovat edullisia kustannuksia, mutta paljon halvemmallakin olisi päässyt valitsemalla vähemmän keskeisiä ja vähemmän tyylikkäitä paikkoja. Lounastarjouksina oli usein hyviä diilejä, joita hyödynsimme.
6. Korkeuserot
Lissabon ei ole lättänä ja hyvä niin. Kukkuloille rakennetussa kaupungissa on toki liikkumisen kannalta omat haasteensa, mutta voihan nekin ottaa kuntoilun kannalta. Mäkinen kaupunki on paljon kiinnostavampi kuin lituska, ihan jo näköalapaikkojen vuoksi.
Jos ei jaksa kävellä, aina voi hypätä mäkiä ja mutkia uhmaaviin ratikoihin tai ottaa taksin. Kaupungin kapeilla kujilla taksilla matkustaminen tosin näytti olevan naurettavan hidasta verrattuna kävelyyn, joten itse valitsisin seuraavallakin kerralla Lissabonissa ennemmin jalkapatikan. Liikkuminen onnistuu edullisesti ja kätevästi myös metrolla ja busseilla.
7. Ilmasto
Vaikka Lissabonissa ei ole talvella hellettä, ei siellä ole varsinaisesti kylmäkään. Keskilämpötilat pysyvät joulu–tammikuussakin kymmenen asteen tietämillä, ja jos aurinko vain paistaa, se myös lämmittää jonkin verran. Niinpä Lissabon on hyvä kohde ympäri vuoden. Talvisaikaan oli lämpötilan puolesta ihan okei tallata kaupungin jyrkkiä mäkiä, mutta kesäaikaan hiki varmasti virtaisi.
8. Päiväretket
Lissabonissa riittää paljon tutkittavaa, joskaan lomalla ei tietenkään ole mikään pakko sykiä paikasta toiseen. Lissabon on oiva paikka kahviloissa vetelehtimiseen ja kaupungin miellyttävän ilmapiirin tutkiskeluun terasseilta käsin. Jos kuitenkin kaipaat reissussa myös lähialueisiin tutustumista, Lissabon tarjoaa siihen hyvät puitteet, sillä lyhyen matkan säteellä on hienoja paikkoja.
Kuuluisimpiin päiväretkikohteisiin kuuluu varmasti upea Sintra, josta voit lukea erillisestä postauksestani. Muita houkuttelevia paikkoja lähistöllä ovat Manner-Euroopan läntisin paikka Cabo da Roca, jonka kallioilta on mereen huikea pudotus, ja 1700-luvulta peräisin oleva kuninkaallinen palatsi Palácio de Queluz. Näissä emme valitettavasti itse käyneet, sillä aika ei riittänyt. Kesäaikaan kiinnostavia kohteita ovat rantakaupungit Cascais ja Estoril.
Onko Lissabon sinulle tuttu? Mitkä syyt vaikuttavat, kun valitset matkakohdetta?
Lue myös:
Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:
Just näistä syistä me valittiin ens kesän kohteeksi Lissabonin. Ja portviiniä mennään juomaan sen synnyinsijoille Portoon.
Portoon olisikin kiva mennä! Kuulemma hieno paikka. Mutta niin on Lissabonkin. 🙂
Olimme viime kesänä kaksi viikkoa Portugalissa, 9 yötä Ericeirassa, kaksi Portossa ja kolme Lissabonissa. Rakastuin maahan ihan täysillä. Portoa suosittelen ja portviinikellareihin tutustumista. Ericeira oli kiva pikkupaikka totaaliseen rentoutumiseen Atlantin rannalla. Sintra oli kaunis. Lissabonissa aika loppui kesken, Belem ja Bairra Alto tulivat tutuiksi paremmin, muuten jäi aika pintapuoliseksi näkeminen. Eli ehdottamasti pitää päästä vielä takaisin.
Kuulostaa hyvältä! Piti heti googlata tuo Ericeira, on näemmä pieni kalastajakylä. Varmasti hyvä paikka rentoutumiseen. Lissabon ei lopulta tunnu kovin suurelta kun siellä pyörii, mutta toki on selvää, että emme mekään viikossa ”kaikkea” ehtineet nähdä. Mukavasti siinä kuitenkin ehti jo kierrellä ja käydä Sintrassakin. Itse asiassa Sintra jäi minusta pahemmin vajaaksi tutustumisen puolesta, kun olimme siellä vain päiväretken verran. Nähtävää olisi riittänyt helposti pariksikin päiväksi.
Sintra oli ihana ja sinne minäkin haluaisin uudestaan ihan itse kylää kiertelemään. Meillä oli upea aurinkoinen päivä, kun olimme Penan palatsissa ja ne kaikki värit oikein loisti. Eikun uutta matkaa suunnittelemaan 🙂
Niinpä! 🙂