11 syytä matkustaa Singaporeen

Artikkelikuva - Singapore Gardens by the Bay

Singapore on todella monipuolinen matkakohde. On massiivisia pilvenpiirtäjiä, lasia ja metallia. On vanhoja siirtomaa-ajan kortteleita, joissa talot ovat matalia ja koristeellisia – ja syötävän kauniita. On valtavia ostoskeskuksia, joista löytyy ihan mitä tahansa ihminen voi haluta. On kauniita lähisaaria, joille voi lähteä viettämään rantapäivää. On ruokakulttuuria, joka on vailla vertaansa. On lämpöä ja valoa. Kuten viimeksi kerroin, Singapore onnistui vakuuttamaan minut toisella kerralla edellistäkin vahvemmin. Mietin, mikä siellä vetää puoleensa ja kokosin yhteen 11 syytä matkustaa Singaporeen.

1. Singapore on helppo kohde kokemattomallekin Aasian-matkaajalle

Singapore on kokemattomalle Aasian-matkailijalle hyvä aloituskohde, koska ero siistin Singaporen ja lännen suurkaupunkien välillä on maltillinen. Singapore näyttäytyy matkailijalle vahvasti länsimaisen tyylisenä paikkana, jossa on kuitenkin vahva aasialainen ja monikulttuurinen puolensa. Yhdistelmä tekee kaupungista mielenkiintoisen ja moniulotteisen. Suomalaisin silmin Singapore on helppo paikka kohdata Aasian tuoksuja ja makuja, koska ympäristö muuten on rauhallinen ja tutulla tavalla toimiva – ainoastaan vasemmanpuoleinen liikenne voi aluksi hämätä.

20180211-Unelmatrippi-11-syyta-Singapore-DSC0156
ArtScience Museumin rakennus on näyttävä.

2. Singaporessa ei ole ”aasialaista hässäkkää”

Singaporesta puuttuu kokonaan Kaakkois-Aasiassa muuten yleinen liikennehässäkkä ja kaaos. Tottuneille Aasian-kävijöille Singapore on raikas kohde, koska siellä Kaakkois-Aasian moni myönteinen puoli on läsnä ilman säätöä ja sekasotkua. Singaporessa kaikki on järjestelmällistä – tunnetaanhan kaupunki lempinimellä fine city. Tällä viitataan paitsi kaupungin upeuteen ja järjestelmällisyyteen, myös siihen, että aika moni asia Singaporessa on sakon uhalla kielletty.

Säännöt tekevät kaupungista kuitenkin toimivan. Aivan kuin Suomessa, Singaporessa liikennevalot ovat olemassa ja niiden signaaleja noudatetaan. Toisin kuin Suomessa, Singaporessa roskia ei ole missään vaan kaikkialla on siistiä ja puhdasta. Julkinen liikenne on olemassa, toimii erinomaisesti ja kukaan ei sielläkään tungeksi tai töni. Siisteys ei tee Singaporesta tylsää vaan luo miellyttävän ilmapiirin ja turvallisen fiiliksen.

20180211-Unelmatrippi-11-syyta-Singapore-DSC1400
Singaporessa voi bongailla kauniita vanhoja taloja.

3. Singaporessa on mahtavaa ruokaa

Singaporessa herkkusuulla on kissan päivät. Singaporessa on valtavat valikoimat ravintoloita, joissa on saatavilla kaikkea mahdollista, mutta toki Aasian eri keittiöt ovat parhaiten edustettuina.

Halvinta on syödä hawker centereissä eli erityisissä ruokakojujen ryppäissä. Siellä jokainen hakee oman makunsa mukaisen annoksen kojusta, juoman ehkä toisesta kojusta ja istuutuu mihin huvittaa – ravintoloilla ei ole korvamerkittyjä ja karsinoituja istuma-alueita. Hawker centerit ovat siistejä, katettuja ulkotiloja ja niitä on kaupungissa paljon. Klassikkoannos ruokakojusta on kanaa joko paahdettuna tai keitettynä riisin ja chilikastikkeen kera. Yksinkertaista ja hyvää!

Edullisia ruokapaikkoja Singaporessa ovat myös ostoskeskusten ravintolamaailmat. Toki Singaporesta löytyy myös tuhat ja sata ”oikeaa” ravintolaa ripoteltuina ympäri kaupunkia. Ravintola-apajat ovat hyvät esimerkiksi Boat Quayllä.

20180211-Unelmatrippi-11-syyta-Singapore-DSC0147
Boat Quayllä on ravintoloita rivissä paraatipaikalla veden äärellä.
20180211-Unelmatrippi-11-syyta-Singapore-DSC1409
Hawker centerit ovat edullisia ruokapaikkoja, ja annoksissa riittää valinnanvaraa.
20180211-Unelmatrippi-11-syyta-Singapore-DSC0678
Klassikkoannos on kanaa riisillä.
20180211-Unelmatrippi-11-syyta-Singapore-DSC0667
Ruokameiningit ovat pääsemässä vauhtiin Telok Ayer Marketilla hämärtyvässä illassa.

4. Singaporessa voi yhdistää kaupunki- ja rantaloman

Singapore on todellinen suurkaupunki, jossa voi silti viettää myös rantalomaa. Noin 5,6 miljoonan asukkaan kaupunkivaltiossa rantaelämä hoidetaan saarilla. Sillalla ja köysiradalla Singaporeen kytketty Sentosa on saarista ykkönen: siellä vierailee vuosittain parikymmentä miljoonaa ihmistä. Suosionsa vuoksi Sentosa ei kuitenkaan ole rauhaa etsivän ykköspaikka.

Jos kaivaa passin hotellin tallelokerosta, voi karauttaa lautalla noin tunnin matkan päähän Indonesian puolelle Bintan-saarelle, joka on Sentosan tavoin suosittu matkailijoiden keskuudessa. Jonkin verran väljemmästä rantaelämästä voi sen sijaan nauttia esimerkiksi saarilla nimeltä St. Johns, Lazarus tai Kusu, joille voi niin ikään lipua Singaporesta lautalla.

Kuorma-auto Singaporen upeiden vanhojen talojen edustalla

5. Singapore on kaikin puolin turvallinen

Singapore on turvallinen niin rikollisuuden kuin luonnonilmiöiden kannalta. Singaporen lait ovat ankaria ja niiden toimeenpano on tehokasta. Henki- ja huumausainerikoksista voi saada kuolemantuomion. Ulkomaalaisiin kohdistuvat väkivaltarikokset ovat harvinaisia. The Economistin turvallisuusindeksin (2015 ja 2017) mukaan Singapore on maailman toiseksi turvallisin kaupunki heti Tokion jälkeen. Indeksi mittaa digitaalista, henkilökohtaista, terveydenhoidon sekä infrastruktuurin turvallisuutta.

Singaporen turvallisuus koskee myös luonnonoloja. Singapore on sinänsä altis maanjäristyksille, koska se sijaitsee lähellä mannerlaattojen yhtymäkohtaa, mutta Sumatralla sattuneet maanjäristykset eivät ole vaatineet Singaporessa mitään toimia. Lisää turvallisuudesta voit lukea suomeksi Singaporen matkustustiedotteesta.

20180211-Unelmatrippi-11-syyta-Singapore-DSC0152
Kaupungissa riittää yksityiskohtia. Tämän hienon patsaan huomasin jokiristeilyllä.

6. Singapore on vihreä

Singapore on vihreä suurkaupunki. Singapore ei ole betoniviidakko, vaan vehreyteen – ja vihreyteen – panostetaan. CNN Travelin mukaan (2016) Singapore on Aasian vihrein kaupunki, ja tässä yhteydessä vihreydellä tarkoitetaan ympäristöystävällisyyttä ja kestävää kehitystä. Singaporen City in a garden -visio puolestaan pyrkii lisäämään kaupungin vehreyttä entisestään esimerkiksi puistojen ja puutarhojen kautta. Paikallista luontoa voi ihailla esimerkiksi Singaporen kasvitieteellisessä puutarhassa, ja kuten maailmanympärireissun matkapäiväkirjassa kirjoitin, myös Singaporen eläintarha on erittäin vehreä.

Lisäksi kannattaa suunnata kaduilla katse ylöspäin: useissa Singaporen pilvenpiirtäjissä on kekseliäitä vehreitä terasseja ja kattoistutuksia, jotka luovat viihtyisää tunnelmaa ja tekevät rakennuksista astetta kiehtovampia.

Singaporen pilvenpiirtäjiä
20180211-Unelmatrippi-11-syyta-Singapore-DSC0072
Gardens by the Bay on suuri viheralue pilvenpiirtäjien kupeessa. Siellä pääsee kävelysilloille puiden latvojen yläpuolelle.

7. Singapore on kulttuurisesti monipuolinen

Singapore on kulttuurien sulatusuuni, jossa voi kokea monta etnistä aluetta yhden päivän aikana. Singaporessa on helppo heilahtaa tunnelmasta toiseen kiertelemällä kojujen, ravintoloiden ja kauppojen Chinatownissa, herkuttelemalla arabialaisissa kortteleissa ja ihmettelemällä värien sekamelskaa ja kaupankäyntiä Little Indiassa. Singaporen asukkaista enemmistö on etniseltä alkuperältään kiinalaisia (74 %). Muita suuria ryhmiä ovat malaijit (13 %) ja intialaiset (9 %). Singaporessa asuu myös paljon länsimaalaisia.

Myös uskontoja löytyy leveä kattaus. Suurin uskontoryhmä ovat buddhalaiset (34 %), ja seuraavina listalla ovat suuruusjärjestyksessä muslimit (14 %), taolaiset (11 %) ja katoliset (7 %). Uskontokuntiin kuulumattomia on paljon (16 %). Virallisia kieliäkin on neljä: mandariinikiina, englanti, malaiji ja tamili. (Lähde: CIA Factbook) Kaikki tämä tekee Singaporesta kohteen, jossa ei ihan heti kyllästy ruokaan, katukuvaan tai ympärillä soljuvaan puheeseen!

20180211-Unelmatrippi-11-syyta-Singapore-DSC0590
Kontrasti vanhojen koristeellisten talojen ja lasisten pilvenpiirtäjien välillä on kiehtova.
Ihmisiä Singaporen Arab Townin kaduilla
Värikäs kahvila Arab Streetillä

8. Singaporessa on tasaisen lämmin sää

Singaporen ilmasto on tasaisen lämmin, ja tropiikissa sadekaan ei niin haittaa. Koska Singapore sijaitsee lähellä päiväntasaajaa, suuret lämmönvaihtelut ovat siellä vieraita. Tammikuussa 2018 juuri ennen meidän reissuamme Singaporessa koettiin järkyttävän kylmä päivä, kun elohopea putosi 22 asteeseen. Tämä sai paikalliset terveysviranomaiset huolestumaan vanhusten voinnista. Suomalaisen tällainen uutisointi saa melkein sanattomaksi, mistä syystä moinen uutinen pääsi otsikoihin myös meillä. Singaporelaisparat olisivat Suomen säihin matkustaessaan helisemässä!

Epätavallisen kylmän sään aiheutti monsuunikausi, joita on Singaporen vuodessa kaksi: koillismonsuuni vaikuttaa joulu–maaliskuussa ja lounaismonsuuni kesä–syyskuussa. Sateita ja ukkosia esiintyy ympäri vuoden, mutta eniten sataa marraskuusta tammikuuhun. Meidänkin reissumme aikana vettä tuli useampaan kertaan, mutta niin paistoi myös aurinko. Kiinnostavaa säädataa ja käppyröineen löytyy Singaporen meteorologisen palvelun sivuilta.

20180211-Unelmatrippi-11-syyta-Singapore-DSC0158
Marina Bay Sands -hotelli on tunnettu maamerkki.

9. Singaporeen ei tarvitse mennä välilaskullisilla lennoilla

Singaporeen pääsee Suomesta suorilla lennoilla. Kuten viimeksi kerroin, me lensimme perille Finnairin siivin suorilla lennoilla. Se ei ollut halvin vaihtoehto, mutta mielestäni kätevin niin ajallisesti kuin tietysti muutenkin. Välilaskulla perille pääsee edullisemmin esimerkiksi Turkish Airlinesin tai Qatar Airwaysin kyydissä. Mahdollisuus suoriin lentoihin on kuitenkin monelle meistä aikamoinen plussa, lomapäiviä kun on rajallinen määrä ja suorat lennot ovat myös päästönäkökulmasta parempi vaihtoehto.

10. Singaporessa on hyvä julkinen liikenne ja kävelymahdollisuudet

Singaporessa liikkuminen julkisilla kulkupeleillä on helppoa ja edullista, ja myös käveleminen onnistuu näppärästi. Lentokentältä kaupunkiin meneminen ei kävellen kannata, mutta muuten Singaporessa useat matkailijoille keskeiset paikat ovat niin lähellä toisiaan, että kävely on varteenotettava vaihtoehto. Joka paikkaan ei kuitenkaan jaksa aina helteessä tallustaa, ja silloin kannattaa käyttää liikkumisen maksamiseen EZ link -korttia tai samalla tavalla toimivaa yhden, kahden tai kolmen päivän turistipassia. Julkiset kulkuvälineet ovat Singaporessa ilmastoituja ja erittäin siistejä, niiden verkosto on kattava ja väentungosta ei ole.

11. Singaporessa on paljon nähtävää ja koettavaa

Singaporessa riittää tekemistä ja näkemistä. Singapore on vaikuttava paikka niin kulttuuriltaan kuin arkkitehtuuriltaan ja nähtävyyksiltään. Pelkästään ruokien maistelussa sekä kaupungin futuristista ulkoasua ja etnisten kaupunginosien kontrastia ihmetellessä vierähtää helposti useampi päivä, mutta toki ohessa on mukava tehdä muutakin. Ilmaisia nähtävyyksiä ovat esimerkiksi lukuisat temppelit, kuten Thian Hock Keng ja Sri Mariamman, ja huikea Gardens by the Bay -puisto.

Shoppailun ystäville kuuluisan Orchard Roadin ostoskeskukset tarjoavat loputtomat apajat, mutta vähän paikallisempaa säväystä löytyy esimerkiksi Bencoolen-ostoskeskuksesta – ehkä haluaisit räväyttää seuraavissa juhlissa kiinalaistyylisellä iltapuvulla?

Myös museoissa löytyy valinnanvaraa: miten olisi esimerkiksi kierros kaakkoisaasialaisen taiteen parissa National Galleryssä?

Näköalapaikat kuuluvat toki asiaan pilvenpiirtäjien kaupungissa, ja niistä löytyy lukuisia vaihtoehtoja edullisemmista hintavampiin. Jos et ole pihistelylomalla, suuntaa One Raffles Placessa sijaitsevaan 1-Altitudeen nauttimaan drinkki auringonlaskussa.

20180211-Unelmatrippi-11-syyta-Singapore-DSC1344
Thian Hock Keng -temppeli sinnittelee Downtownin ja Chinatownin välimaastossa.
20180211-Unelmatrippi-11-syyta-Singapore-DSC1325
20180211-Unelmatrippi-11-syyta-Singapore-DSC1386
Yksi vaikuttavimmista näköalapaikoista löytyy palkintoja voittaneen Pinnacle@Duxton-asuintalokompleksin katolta.

Mikä sinua viehättää Singaporessa – vai viehättääkö mikään?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

42 vastausta artikkeliin “11 syytä matkustaa Singaporeen”

 1. En ymmärrä, kuinka pienillä alueilla ihmiset Singaporessa liikkuvat, kun eivät ikinä törmää roskiin. Kaupungissa pitkään asuneena ärsyttää tämä ”roskia ei ole missään” -mantran hokeminen. Esimerkiksi pohjoisessa voit helposti kymmenien metrien matkalla kerätä pussin täyteen roskia, Kallangin alue keskustammassa on yhtä törkyinen. Pahinta on se, että singaporelaiset itse luottavat siihen, että kaupunki pitää siisteysimagostaan huolta. Tämä johtaa aivan käsittämättömään piknik-kulttuuriin, jossa kaikki saasta jää ruokailun jälkeen juuri siihen, mihin sen putoaa. Täältä voi käydä katselemassa esimerkkejä: http://www.straitstimes.com/singapore/environment/clean-green-singapore-these-photographs-of-dirtiest-places-may-make-you-think

  1. Itse ajattelen niin, että ihan varmasti jokaisesta kylästä ja kaupungista jostain löytyy roskia. Mutta kun Singaporessa käy matkailijana pyörimässä, niin kaupunki kyllä näyttäytyy harvinaisen siistinä. Chinatownin, arabialaisten korttelien, Downtownin, Little Indian, Geylangin ynnä muiden alueiden katujen lisäksi esimerkiksi metrossa on minun kokemusteni perusteella todella puunattua. Mutta ihan hyvä tuoda laittamasi esimerkin kautta esiin, että sitä toisenlaistakin Singaporea todella löytyy. Tuo kuulostaa varsin suomalaiselta meiningiltä, että piknikillä roskat jätetään tasan siihen, mihin ne tippuvat – sääli!

 2. Olipa läkähdyttävän laaja ja erinomaisesti taustoitettu juttu!

  Vanhan, nyt jo poliittisesti hyvin epäkorrektin sellaisen mukaan, Singapore on valkoisen miehen Aasiaa parhaimmillaan. Siisti ja hyvin hoidettu. Tuntuu huimalta ajatella että siellä on lainsäädännöllä saatu aikaan täysin roskaton ympäristö. Luulenpa että nauttisin visiitistä tuonne.

  1. Kiitos!

   Edellisen kommentoijan mukaan Singaporesta löytyy kuin löytyykin roskaisia paikkoja, mutta mitä ilmeisimmin niihin ei matkailijana välttämättä törmää lainkaan. Meille –
   ja monille muille – Singapore on näyttäytynyt erittäin siistinä.

   Singapore on monipuolinen ja hieno kohde, joka kannattaa kokea!

 3. Singapore kuulostaa juuri sellaiselta suurkaupungilta, jossa varmasti viihtyisin – vihreältä, siistiltä ja kaikin puolin toimivalta. Katselen välillä huvikseni Finnairin suoria lentoja Aasiaan ja Singapore pomppaa niissä usein esiin ja varteenotettavaksi vaihtoehdoksi. Kuulostaa myös sellaiselta kaukokohteelta, että sinne kannattaa lähteä vaikka vain viikon lomalle.

  1. Kyllä Singapore kannattaa ainakin kerran kokea! Omasta mielestäni tekemistä ja nähtävää riittää useammaksikin kerraksi.

   Viikon sijaan tekisin parin viikon matkan ja kävisin samalla Malesiassa (ks. edellinen postaus). 🙂

 4. Niin paljon hyviä käytännön vinkkejä! Ollaan menossa miehen kanssa maaliskuussa pariksi viikoksi Singaporeen ja tällaiset postaukset saavat mua hinkuamaan matkaa entisestään. Paljon odotuksia… 🙂

 5. Hyvä ja kattava katsaus Singaporeen! Aloitin Aasian-matkailun juurikin Singaporesta, ja se tuntui sopivan helpolta ja ”länsimaiselta” ekakertalaiselle. Hawker Centereiden edullista ja hyvää ruokaa kaipaan kovasti, enkä malta odottaa että pääsen toiselle vierailulle syksyllä! 🙂

  1. Ihanaa! Mäkin haluaisin jo takaisin. 🙂

   Mä aloitin Aasian-matkailun muuten aikanaan Thaimaasta Ao Nangista. Onhan siinä aika paljon eroa Singaporeen (enkä tarkoita nyt, että Thaimaa olisi jotenkin huonompi kohde, vaan että se on erilainen). Ruoka on molemmissa loistavaa.

 6. Singapore on tosiaan sellainen pehmeä lasku aasialaiseen suurkaupunkielämään. Autoilua rajoitetaan niin paljon, että jalkaisin on helppo mahtua sekaan. Ja minullekin kyllä jäi vahvasti mieleen, että joka paikassa on todella siistiä. Hirveän vaikea sanoa, tykkäsinkö enemmän siitä ihanasta tropiikin lämmöstä vai sitten ruoasta. Emme tainneet juuri syödä ravintoloissa, mutta hawker centereitä kiersimme laidasta laitaan. Chinatownissa kokeilimme vähän edullisempia ja sitten ostareissa kalliimpia. Kalliiksi ei noita kalliimpiakaan voinut haukkua. Huonoa ruokaa emme löytäneet. Voisin lähteä Singaporeen vaikka heti. 🙂

  1. No niinpä, moni muukin on tuota siisteyttä ihaillut – mutta kuten täällä kommenttiboksissa kävi ilmi, muunlaisiakin näkemyksiä ja kuvatodisteita on olemassa. Matkailijana sitä ei sotkuihin välttämättä tosiaan törmää.

   Meille tuli vastaan yksi huonohko ruokakokemus (siitä lisää blogissa myöhemmin) ja yksi semisti raaka kana-annos, mutta muuten ruoka oli joko hyvää tai erittäin hyvää.

   Lämpö on sapuskojen ohella myös mun mielestä yksi Singaporen selkeistä valteista. Siellä ei tartte palella!

 7. Singapore on pala länttä Aasiassa siinä määrin, että tiedän ihmisiä, jotka vaikka Thaimaassa asuessaan käyvät siellä lääkärissä, ostoksilla ja vaikka kampaajallakin, kun eivät luota Thaimaassa paikallisiin palveluihin.
  Hong Kong on ”seuraava askel” sillä suunnalla Aasiaan, se on jo enemmän sekä-että, eli sekoitus länttä ja Aasiaa.
  Viimeksi Singaporessa kävimme tsekkaamassa tuon Marina Bay Sandsin alueen, perinteisempi Singapore tuli kertaalleen tsekattua jo vuosia sitten, mutta toisaalta sen verran kiva kaupunki tuo on, että jos tuolle suunnalle osuisi, niin hyvinkin voisin taas sitäkin kerrata.

  1. Olen ihan samaa mieltä Hongkongista, se on asteen enemmän aasialainen. Hongkong on myös aivan valloittava paikka minun mielestäni.

   Voin myös helposti uskoa tuon, että Singaporea käytetään Aasiassa ”imitoimaan länsimaata”, koska se on niin erilainen ympäröiviin maihin nähden.

 8. Vaikka Singapore ei ekalla kerralla jostain syystä sykähdyttänyt, niin näitä juttuja lukiessa herää houkutus palata sinne uudestaan. Tässä oli monta hyvää syytä! Lisäksi Gardens by the Bayta ei silloin ollut ja muutakin uutta lienee paljon. Luulisin, että toisella kerralla osaisin etsiä paremmin ne mieluisimmat jutut ja saisin paremmin otetta monikulttuurisesta kaupungista. Singaporeen olisi myös helppo siirtää onnistuneen Hongkong-perhereissun konsepti, mutta niin olisi Tokioonkin 🙂

  1. Noin se joskus menee, että ensimmäisellä kerralla ei oikein saa otetta jostakin kohteesta. Jos tulee mentyä uudelleen, voi olla, että mieli muuttuu. Uskoisin kyllä, että Singaporella olisi teille paljon annettavaa! Kuten tietysti myös Tokiolla. 🙂 Kovin erilaisia paikkoja nämä kaksi, joten äkkiä molemmat todo-listalle. 😀

 9. Olipas kattavasti esillä infoa Singaporesta! Vietin Singaporessa itsekin pari vuotta sitten vajaan viikon, mutta en ehtinyt käymään puolissakaan noista kohteista, joita luettelit! Ennen Singaporea olin viettänyt jo 3kk reppureissaten Aasiassa ja voi sitä kodikkuuden tuntua, kun tulin Singaporeen. Siellä on todellakin todella länsimaalainen vastaanotto sen kaiken aiemman aasialaisen härdellin jälkeen. Minullekin jäi mieleen se siisteys kaikkialla, joten tuo alun kommentti tuli minullekin täytenä yllätyksenä..

  1. Tiedän tunteen! Olimme Hemmon kanssa reilu kolme vuotta sitten Singaporessa kierreltyämme ennen sitä pari kuukautta Kiinassa, Kambodzassa ja Thaimaassa. Tuntui aika mukavalta olla vaihteeksi toimivan infran ja siisteyden keskellä, vaikka toki kaikissa noissa aiemmissa paikoissa oli rutkasti hyviä puolia myös. Meilläkin jäi silloin kaikenlaista kokematta ja näkemättä, vaikka ahkerasti kiertelimme, ja kyllä näin tokankin kerran jälkeen jäi vielä paljon kiinnostavia juttuja kokematta.

 10. Ihana juttu ja niin informatiivinen! Meni suosikkeihin, sillä toiveissa on lähteä Singaporessa käymään 🙂 Olisi kiva nähdä vähän ”toisenlaista” Aasiaa, varmasti hyvin erilaista kuin vaikkapa Chongqing 😀

  1. Mahtavaa, että tykkäsit! Suosittelen käymään Singaporessa, on se sen verran omalaatuinen paikka – varmasti eroaa Chongqingista jonkin verran. 🙂

 11. Singapore on jo pitkään houkuttanut matkakohteena, eikä tämä yhtään lieventänyt niitä fiiliksiä 🙂 Uskoisin, että viihtyisin oikein hyvin tuolla ja hyvä vinkki tuo, että pääsee vierailemaan Indonesiassa halutessaan samalla kertaa!

  1. Mukava kuulla, että tykkäsit postauksesta! Meillä jäi tuo Indonesian-keikka tekemättä epävakaiden säiden ja muun ohjelman vuoksi, mutta ehkä sitten ensi kerralla! Moni tuttuni on siellä käynyt Singaporen-lomallaan.

 12. En ole Singaporessa käynyt, koska moni siellä piipahtanut on haukkunut kaupunkia tylsäksi. Mutta postauksesi sai kyllä arvailemaan ettei väittämät ole niin mustavalkoisia. Tuollahan näyttää olevan vaikka mitä nähtävää! Kuinka pitkä aika olisi mielestäsi sopiva Singaporessa vierailuun?

  1. Mullakin taisi etukäteen olla Singaporesta vähän tylsä kuva, mutta monipuolisuus valkeni, kun kävin siellä ekaa kertaa. Edellisellä reissulla teimme mm. pitkän kävelylenkin Southern Ridges -kävelysilloilla luonnon keskellä, mikä tuntui näin suuressa kaupungissa vähän hassulta. Apinoita ei nähty, vaikka niitä kuulemma reitin varrella on. 🙂

   Vaikea heittää mitään nyrkkisääntöä sopivasta ajasta, mutta ehkä voisi aloittaa vaikka kolmella-neljällä päivällä, jos viihtyminen epäilyttää ja jos siis yhdistää samaan reissuun sitten jotain muutakin (kuten Malesiaa – ks. edellinen postaukseni). Kaupungissa riittää kyllä nähtävää vaikka viikoksi tai pidemmäksikin aikaa, mutta monen mielestä kaupunkilomalla sykyily on pidemmän päälle aika raskasta, joten ehkä pitkä aika putkeen ei sovi jokaiselle. Me olimme ekalla kerralla viisi yötä, mikä tuntui sopivalta meille: ehdimme saada jonkinlaisen otteen Singaporesta ja kiertää aika paljon erilaisia paikkoja. Mutta vielä jäi vaikka mitä kokematta, joten niitä paikkailtiin sitten tällä reissulla (ja todennäköisesti paikkaillaan seuraavilla).

 13. Tää postaus kyllä tallentui suosikkeihin! Oon nimittäin tässä ihan lähiaikoina joteinkin sisäistänyt sen, että Singaporeenkin voi lähteä rantalomalle tai että se on helposti saavutettavissa. Singapore kiehtoo siinä myös, että olisi kiva nähdä sellainen siistimpi, länsimaalaisempi versio Kaakkois-Aasian suurkaupungista. Ja tuo ruoka, nam!

  1. Kiva kuulla! Kyllä Singapore kannattaa mielestäni katsastaa, se on sen verran omalaatuinen mesta. Ruokakulttuuri on tosi monipuolinen, joten nälässä ei todellakaan tarvitse olla! 🙂

 14. Kattava ja hieno postaus! Superpuut ovat jääneet itsellä vahvasti mieleen, huikea Avatar-meininki kyllä Gardens by the Bayssa. Kaupunki on myös yllättävän vihreä, osassa rakennuksista on hienosti otettu viherkasvit osaksi arkkitehtuuria.

  1. Mukava kuulla, että tykkäsit!

   Superpuut ovat vaikuttavan näköisiä! Ja kyllä, Singapore on tosiaan yllättävän vihreä ja vihreyttä on levitelty kekseliäästi.

 15. Hei kiitos laajasta postauksesta! Itsellä ollut pitkään sellainen fiilis, että Singapore ei nappaa ehkä juuri tylsän ja kliinisen maineen vuoksi ja melko kalliskin vielä 😛 . Näinollen lentokenttää pidemmälle maahan ei ole tullut tutustuttua. Muttamutta, nyt on asenne vähän alkanut muuttua siihen suuntaan, että saattaapa siellä tulla käydyksi, ainakin muutaman päivän ja katsella avoimin mielin ja silmin. Ihan viehättävän oloisia alueitahan siellä tuntuu olevan, eikä pelkkää tornikylää. Kiinnostaisi vähän tutkailla jopa noita mahdollisuuksia mitä Singapore tarjoaa maahanmuuttajille, kuitenkin yksi expatismin kärkimaita. Hmm. Eiköhän siellä tule vielä poikettua 🙂

  1. Mullakin taisi olla etukäteen Singaporesta vähän tylsä kuva, mutta se muuttui, kun kävin ekaa kertaa ja kiertelin kaupunkia. Suosittelen käymään ja tutkimaan omin silmin! Voihan se olla, että et tykkää Singaporesta, mutta ainakin olet sitten muodostanut mielipiteen omista kokemuksista. Pelkkää tornitaloa kaupunki ei ole, ja toisaalta tornitalot ovat myös usein vaikuttavan näköisiä. Epäilen, että moni kaupungista tylsän kuvan saanut on kierrellyt vain jotain Orchard Roadin ostoskeskuksia eikä ole sen takia oikein saanut kaupungista mitään irti, mutta paha sanoa – me ihmiset kun tykkäämme niin erilaisista asioista.

   Eräs tuttuni on asunut Singaporessa ja viihtyi erinomaisesti. Erityisesti ruokakulttuuri teki häneen vaikutuksen. Mutta tarkemmin en tiedä, miten expat-elämä Singaporessa sujui – pitääkin mielenkiinnosta kysellä seuraavan kerran, kun tapaan hänet. 🙂

 16. Singaporen laki on osittain hyvin tiedossa myös Suomessa. Usein puheet keskittyvät vain outoihin kiellettyihin asioihin: kadulla ei saa laulaa, purkkaa ei saa syödä eikä kadulle sylkeä, homoseksuaalisuus on kielletty, pissiminen ohi pytyn ei ole sallittua, tupakointi julkisesti on kiellettyä ja omassa talossakaan ei saa kävellä alasti.

  Se, mitä ei ehkäpä tajuta, on täysin näkyvä ja erittäin ankara vierastyöläisten suitsiminen. Rikollisia ulkomaalaisia Singaporessa ei suvaita. Kantaväestö koostuu pääosin kiinalaisista, malaijeista ja intialaisista. Heidän lisäkseen Singaporessa on jatkuvasti suuri joukko erilaisia vierailijoita: rakennusalan siirtotyöläisiä, kotiapulaisia sekä monikansallisten yritysten palveluksessa olevia ammattilaisia. Singaporen kansalaisia on vähän yli kolme miljoonaa ja työluvan omaavia siirtotyöläisiä 1,4 miljoonaa.

  Kuolemantuomio on myös edelleen käytössä Singaporessa ja raippa heiluu. Tässä pieni katsaus erilaisiin rangaistuksiin Singaporessa. Niissä on hyvin havaittavissa, miten kansalaisuutta korostetaan. http://www.tamamatka.fi/singaporen-laki-on-ankara/

  1. Kyllä, kuten kirjoitin, Singaporen lait ovat ankaria ja niiden toimeenpano on tehokasta, ja henki- ja huumausainerikoksista voi saada kuolemantuomion. Ja tosiaan myös raipparangaistus tunnetaan, mikä tuntuu näin suomalaisesta näkökulmasta kummalliselta.

 17. Oon jo jonkin aikaa miettinyt, olisiko Singapore kiinnostava kohde. Toisaalta sen aasilaisvivahteet kiinnostavat, toisaalta se vaikuttaa aika tylsältä kaupungilta. Ehkä se voisi olla hyvä parin päivän pysähdykselle matkalla muualle Aasiaan…?

  1. Parin päivän pysähdys voi olla hyvä idea, jos viihtyminen epäilyttää. Me olimme ekalla reissulla Singaporessa 5 yötä maailmanympärimatkan yhteydessä. Tulimme maahan Thaimaasta ja poistuimme Australiaan. Olimme pyörineet ennen Singaporeen menoa muutaman kuukauden Kiinassa, Kambodzassa, Vietnamissa ja Thaimaassa, joten länsimainen Singapore tuntui vaihteeksi todella mukavalta! Minusta Singapore ei ole tylsä, sillä siellä on vaikka mitä tekemistä.

 18. Olit listannut tässä juuri niitä asioita joihin minäkin Singaporessa ihastuin: vehreys, siisteys, turvallisuus, ruoka! Tuonne tekisi niin mieli takaisin!

 19. Kävin Singaporessa noin 10 vuotta sitten ja aluksi kaikki sakot ja tiukat lait kuulostivat ihan käsittämättömiltä. Mutta tosiaan, niiden ansiosta fiilis Singaporessa on hyvin siisti, helppo ja turvallinen. Singapore on mielestäni oiva kohde aloittaa Aasian matkailu! Kiinnostava kaupunki ja ehdottomasti käymisen arvoinen. En kuitenkaan suosittelisi sitä rantalomasta haaveilevalle. Kreikan turkoosissa ja kirkkaissa vesissä lomailleena näytti rahtilaivojen täplittämä samea meri kauhean epäilyttävältä ja jotenkin junalla rannalle (Sentosa) matkustaminen tuntui ”väärältä” :). Singaporesta tosiaan kannattaa jatkaa matkaa jonnekin paratiisisaarelle, jos haluaa rantaelämää viettää. Sentosa on lähinnä keinotekoinen virkistysalue, jossa kylläkin viihdyimme monena päivänä.

  1. Säännöissä on ehkä oudointa se, että niistä kerrotaan niin monissa paikoissa kieltokylteillä. Eihän esimerkiksi kadulle syljeskely ole meillä Suomessakaan mitenkään toivottua (ainakaan minun mielestäni!), mutta ei sitä sentään lailla ole kielletty. Osa kielloista on siis sellaisia, jotka meidän näkökulmastamme muutenkin kuuluisivat hyvien tapojen noudattamiseen, mutta Singaporessa niiden noudattamista pönkitetään kieltokylteillä ja sakon ja muiden rangaistusten uhalla.

   Sentosa on minun makuuni aivan liian feikki paikka, mutta moni tykkää siitä hurjasti. Etenkin lapsiperheille siellä on paljon viihdykettä. Vähemmän keinotekoista meininkiä löytynee esimerkiksi noilta luettelemiltani Singaporen saarilta, joille pääsee nopeasti lautalla.

 20. Singapore on alkanut kiinnostaa yhä enemmän kun nyt on ollut niin kiinnostavia juttuja siitä! 🙂 harmi vain tosiaan tuo monsuunikausi, kun meille helpoi ajankoht matkustaa Aasiaan olisi juuri joulu-tammikuussa, eikä se ole tosiaan ilmeisesti se aurinkoisin aika. Mä luin myös tuosta historiallisen kylmästä 22-asteen päivästä, voi singaporelaispoloja! 😀

  1. Mun mielestä noilla sateilla ei välttämättä Singaporessa ole niin suurta merkitystä: kuten kirjoitin, siellä sataa aika tasaisesti muutenkin ympäri vuoden. Eniten kyllä juuri marraskuusta tammikuuhun, mutta ei sitä vettä silloinkaan yötä päivää tavallisesti tule. Toki muualla Aasiassa sateilla voi olla huomattavasti enemmän vaikutusta eli jos aikomuksena on yhdistää Singaporeen jotakin muutakin, niin kannattaa vähän tutkia säätilastoja. 🙂 Jossain puhtaalla rantalomalla olisi varmaan aika ikävä olla kaatosateessa 24/7.

 21. Hei,
  suunnittelen lentäväni Finnairin suorilla Singaporeen ja viettäväni siellä muutaman päivän ja sitten jatkan Balille. Jostain luin, että Singaporen tulliviranomaiset vaativat saapujan varallisuuden varmistamiseksi käteistä rahaa n. 100D/pvä. Pitääkö paikkansa. Yleensä en tuo hirveitä määriä käteistä vaan maksan kortilla ja nostan paikan päällä automaatista. Entä lääkkeet, tsekataanko niitä? Minulla on muutamaa reseptilääkettä, pitääkö olla reseptit? Kiitos etukäteen vastauksista.

  1. Kuulostaa kivalta matkalta! Ei meiltä ainakaan mitään käteistä ole koskaan kysytty rajalla Singaporessa (tai muuallakaan). Lääkkeistä ottaisin aina reseptit mukaan, jos tulee jotain kysymyksiä. Meillä ei niistäkään ole koskaan kysytty mitään, mutta varmaan se riippuu tuurista ja ehkä lääkkeistäkin. Meillä ei kummallakaan ole mitään kovin ihmeellisiä lääkkeitä käytössä. Onnistunutta reissua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *