10 upeaa rakennusta maailmalla

Artikkelikuva 10 upeaa rakennusta maailmalla

Komeat rakennukset ovat iso osa matkailua – ainakin minulle. Vaikka luontokohteet tekevät yleensä minuun suuremman vaikutuksen kuin rakennukset, on maailmassa silti runsain määrin sellaista arkkitehtuuria, joka loksauttaa leuat ja jää mieleen pysyvästi. Vaikka ei erityisesti etsisi matkoillaan hienoja rakennuksia, ne jäävät silti mieleen. Listasin kymmenen omasta mielestäni upeaa rakennusta maailmalla.

Sain inspiraation tähän juttuun Tien päällä -blogin Sonjan kirjoittamasta jutusta – käy lukemassa myös Sonjan listaus 10 henkeäsalpaavaa rakennusta maailmalla.

Listani ei ole paremmuusjärjestyksessä, sillä se olisi ollut jo aivan liian vaikeaa. Monessa maassa on niin upeita rakennuksia! Ja tietysti lista koostuu vain sellaisista rakennuksista, jotka olen tähän mennessä päässyt näkemään.

1. Imatran Valtionhotelli, Suomen kaunein rakennus

Imatran Valtionhotelli
Imatran Valtionhotelli
Kuva: Valentin Hintikka, CC BY 2.0

Vedetään heti kärkeen kotiinpäin ja aloitetaan Suomesta. Vuonna 1903 valmistunut jugendlinna Imatran Valtionhotelli on mielestäni heittämällä Suomen kaunein rakennus!

Hienojen yksityiskohtien määrä on valtava niin ulkopuolella kuin sisällä: on erimallisia ikkunoita, kivikoristeluja, torneja, parvekkeita… Kaiken lisäksi hotellin jokainen huone on erilainen. Valkoinen linnarakennus on vaikuttava näky myös sijaintinsa ansiosta: se nököttää Suomen ensimmäisen matkailunähtävyyden eli huikean Imatrankosken partaalla.

En ole valitettavasti koskaan yöpynyt hotellissa, mutta jonain päivänä aion sen tehdä. Olen kuitenkin juhlinut hotellissa vanhojentansseja, koska kasvoin aikuiseksi Imatralla. Bileet olivat todellakin arvoisissaan puitteissa.

2. Marina Bay Sands -hotelli, Singaporen maamerkki

20210213-Unelmatrippi-Marina-Bay-Sands-DSC0032
20210213-Unelmatrippi-Marina-Bay-Sands-DSC0089

Marina Bay Sandsin huoneet ovat sellaisissa hinnoissa, että säästeliäänä matkailijana minulle ei tulisi mieleenkään pistää rahojani hotellissa yöpymiseen. Hotelli on myös yli 2500 huoneellaan aivan liian massiivinen minun makuuni. Mutta Marina Bay Sandsin hotellirakennus on erikoisuudessaan hieno, ja ihailen sitä mieluummin ulkopuolelta kuin majoittumalla sinne.

Jännän mallinen rakennus erottuu edukseen Singaporen kaupunkikuvassa, joka on jo muutenkin komea. Vuonna 2010 avattu hotelli onkin yksi Singaporen maamerkeistä. Sitä voi ihailla hyvin maan tasalta, mutta erinomainen paikka sen katseluun on myös One Raffles Placen pilvenpiirtäjä, joka on yksi Singaporen korkeimmista. Sen katolla on 1-Altitude-niminen baari, josta on suora näkymä Marina Bay Sandsille ja muualle Singaporen kaupunkikuvaan.

Lue myös:
Singapore: kolme erilaista näköalapaikkaa

3. Angkor Wat -temppeli, löytöretkeilykokemus Kambodzassa

20210213-Unelmatrippi-Angkor-Wat-DSC0392
20210213-Unelmatrippi-Angkor-Wat-DSC0431

Angkorin temppelialueella Kambodzan Siem Reapissa on yli tuhannen enemmän tai vähemmän raunioituneen temppelin rauniot. Temppelit ovat peräisin khmerien valtakunnan ajoilta noin vuosilta 800–1400, ja niistä olisi voinut valita tähän listaukseen melkein minkä tahansa pystyssä olevan. Nimeän kuitenkin Ankor Watin, koska se on temppeleistä kaikkein tunnetuin ja yksi parhaiten säilyneistä.

Auringonnousun katselu Angkor Watin edustalla on turistien vakiopuuhaa, ja myös me osallistuimme tähän spektaakkeliin, kun kävimme Siem Reapissa seikkailemassa Angkorin valtavalla temppelialueella. Vaikka ruuhka oli aikamoinen, kokemus oli hieno. Temppelillä voi kaikista turisteista huolimatta löytää itsensä ylhäisestä yksinäisyydestään, kun vain lähtee kiertelemään kaikkia sen sopukoita.

Lue myös:
Kolme päivää Angkorin temppeleillä

4. Quinta da Regaleira, Sintran seikkailullinen erikoisuus

20170203-Unelmatrippi-Sintra-DSC_0189
20170203-Unelmatrippi-Sintra-DSC_0210

Sintrassa on paljon upeita rakennuksia ja rakennelmia, mutta omasta mielestäni Quinta da Regaleira on niistä kaikkein kiehtovin. Se ei varsinaisesti ole yksittäinen rakennus vaan todella erikoisia seikkailuun kutsuvia elementtejä sisältävä kartano puutarhoineen ja oheisrakennelmineen.

Quinta da Regaleiralla pääsee esimerkiksi kapuamaan initiaatiokaivon sisälle, kävelemään kiviä pitkin vihreän veden päällä, seikkailemaan hämäriin luoliin ja ihailemaan pitkältä koristeelliselta parvekkeelta koko kaunista ympäristöä kaikkine rakennelmineen. Paikka on kuin jostain seikkailupelistä. Jos matkustan joskus uudelleen Sintraan, menen ehdottomasti uudelleen myös Quinta da Regaleiraan!

Lue myös:
Päiväretki sumuiseen Sintraan

5. Empire State Building, pilvenpiirtäjien klassikko New Yorkissa

Artikkelikuva Empire State Building Top of the Rockin näköalatasanteelta nähtynä

New Yorkissa on paljon pilvenpiirtäjiä, mutta Empire State Building erottuu niistä viehättävällä ja tunnistettavalla art deco -ulkoasullaan. Vuosien 1930–1931 aikana rakennettu Empire State Building on antenninsa kanssa 443-metrinen, mikä tekee siitä tällä hetkellä New Yorkin seitsemänneksi korkeimman rakennuksen. Aikanaan Empire State Building piti maailman korkeimman rakennuksen titteliä rakentamisestaan aina vuoteen 1970 eli lähes 40 vuotta!

Paras paikka Empire State Buildingin ihailuun on toinen New Yorkin pilvenpiirtäjä: Rockefeller Centerin Top of the Rock -kattotasanteelta on suora näkymä Empire State Buildingille.

Lue myös:
Kaupunkinäkymien aatelia: Empire State Building

6. Kinkaku-ji eli Kultainen paviljonki, Kioton kaunotar

Artikkelikuva - Kultainen paviljonki, Kioto, Japani

Kiotossa on yli tuhat temppeliä, ellei enemmänkin, ja niistä paikkansa listalla ansaitsisi moni muukin. Kinkaku-ji eli kultaisen paviljongin temppeli kuitenkin erottuu joukosta erityisesti kultaisen värinsä ansiosta. Lisäksi koko Kinkaku-jin temppelialue on todella viehättävä ja seesteinen, kuten Japanissa on tavallista. Kullattu rakennus komeilee vesialueen laidalla nätissä japanilaisessa puutarhassa. Näky on kuin maalauksessa, ja sitä voisi ihailla tuntikausia.

Lue myös:
Temppelikimara Kiotossa

7. Eltzin linna, pala historiaa Moselin varrella Saksassa

Eltzin linna, Saksa
Artikkelikuva - Eltzin linna, Saksa

Saksahan on linnoja pullollaan, ja linnoista moni on todella vaikuttava, joten myös tähän listan kohtaan olisin voinut laittaa monta muutakin saksalaista linnaa. (Huomaan, että alan toistaa itseäni.) Eltzin linna on kuitenkin harvoja linnoja, jotka säilyivät sota-aikoina vahingoittumattomina.

Eltzin linnan syrjäinen sijainti laaksossa suuren kiven tai kallionlohkareen päällä tuo koko paikkaan erityistä tunnelmaa. Linnalle kävellessä voi kuvitella siirtyneensä satoja vuosia ajassa taaksepäin. Linna sijaitsee Wierschemissä, Cochemin ja Trierin välillä vehreässä Moselin laaksossa, joka jo muutenkin on kauneutensa ansiosta kiertelemisen arvoinen alue.

Lue myös:
Autolla Euroopassa: silmiä hivelevän kaunis Moselin jokilaakso

8. Alhambra, vaikuttavan koristeellinen palatsikompleksi Espanjassa

Artikkelikuva - Alhambra, Granada, Espanja
20170323-Unelmatrippi-Alhambra-DSC0530

Alhambra on Espanjan suosituin matkailunähtävyys, jota käy vuosittain katsomassa jopa pari miljoonaa ihmistä. Suosio ei ole turhaa: Alhambra on todella vaikuttava niin kokonsa, ulkoasunsa kuin historiansa ansiosta.

Alhambra sijaitsee Andalusiassa Granadan kaupungissa, ja sen taustalla kohoavat Sierra Nevadan lumihuiput. Alhambra on Nasridien dynastian kuninkaiden palatsi maurien ajoilta, ja sen merkittävimmät osat rakennettu noin vuosina 1200–1400. Palatsikompleksiin kuuluu monimutkaisin kaiverruksin koristeltujen upeiden rakennusten ohella kauniita puutarha-alueita. Rakennusten koristeluja pidetään yhtenä islamilaisen arkkitehtuurin suurimmista saavutuksista.

Lue myös:
Hiljaa lumoava Alhambra

9. Casapueblo, taiteilijatalo Uruguayssa

DSC_0238-m
DSC_0247-m

Uruguaylaisen taiteilijan Carlos Páez Vilarón (1923–2014) suunnittelema Casapueblo on kerrassaan veikeä rakennus upealla paikalla. Valkoinen kivitalo on pullollaan kiinnostavia pyöreitä muotoja, ja joka kulman takaa löytyy taidetta ja erikoisia koristeluja. Talossa on lukuisia terasseja, joilta on huumaavat maisemat merelle.

Muun muassa veistoksista ja abstraktista taiteestaan tunnettu monilahjakkuus Carlos Páez Vilaró suunnitteli Casapuelbon alkujaan kesäkodiksi ja työhuoneeksi omaan käyttöönsä, mutta myöhemmin rakennukseen perustettiin taiteilijan elämää ja taidetta esittelevä museo, taidegalleria, kahvila ja hotelli. Casapueblo sijaitsee uruguaylaisen lomakaupungin Punta del Esten lähettyvillä Punta Ballenassa. Sinne voi tehdä päiväretken Montevideosta.

Lue myös:
Päiväretki Punta del Esteen

10. La Mezquita -katedraali, Córdoban helmi

20190210-Unelmatrippi-La-Mezquita-Cordoba-DSC0256
20190210-Unelmatrippi-La-Mezquita-Cordoba-DSC0280

Córdoban katedraali La Mezquita teki minuun syvän vaikutuksen erikoisuudellaan. Rakennuksen sisällä nimittäin limittyvät katolisen katedraalin ylenpalttiset koristelut ja islamilaiset graafisin kaiverruksin koristellut kaariholvit ja komeat, mutta yksinkertaiset punavalkoiset pylväiköt. Aivan kuin kaksi tai kolme aivan eri rakennusta olisi sulautunut yhdeksi valtavaksi sisätilaksi. La Mezquitan koosta kertoo esimerkiksi se, että kuuluisia katonrajan punavalkoisiin holvikiviin huipentuvia pylväitä on yli 800 kappaletta.

Jännittävää arkkitehtonista ulkoasua selittää se, että La Mezquita on ollut 1200-luvulta asti katedraalina, mutta sitä ennen se oli moskeija ja sitä ennen paikalla oli kristillinen kirkko. Historian vuoksi rakennuksessa kerrostuvat islamilainen arkkitehtuuri 700-luvulta 1100-luvulle ja kristillinen tyyli sen jälkeen.

Lue myös:
Córdoban katedraali La Mezquita – rakennus, jossa historia kerrostuu

***

Mitkä ovat upeimmat rakennukset, jotka sinä olet päässyt näkemään?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “10 upeaa rakennusta maailmalla”

 1. Tuo Imatran Valtionhotelli on kyllä hieno. En ole sitä paikan päällä itse päässyt vielä näkemään paikan päällä. Enpä myöskään ole käynyt Imatralla ylipäätään, aikomuksessa olisi ajoittaa tuo käynti samaan aikaan, kun voisi samalla päästä katselemaan Imatrankoskea.

  Mulle tulee Saksan linnoista puhuttaessa mieleen aina Neuschwansteinin linna, mutta tuo Eltzin linna näyttää todella vaikuttavalta!

  Kioton temppeleistä omastakin mielestä näyttävin taitaa olla Kinkaku-ji. Suosikkitemppelini se ei kuitenkaan missään tapauksessa ole, vaan sen ohi menee useampia. Mutta tässä listattiinkin upeimpia rakennuksia ja sellainen tuo tosiaan on. Oma suosikkini koko Japanin rakennuksista on Himejin linna.

  Lasketko sillat rakennuksiksi? Omalla listallani todennäköisesti olisi muutama sellainen.

  1. Imatralle mennessä kannattaa tarkistaa koskinäytösten ajankohdat, jotta pääsee näkemään kosken elementissään eikä pelkkää kuivaa uomaa (joka toki on omalla tavallaan hieno sekin).

   Rajasin sillat pois tästä listasta, muuten olisi ollut aivan liian työlästä. Upeita siltojakin saisin nimittäin helposti listattua sen 10 kappaletta. Itse asiassa mietinkin jo aiemmin, että teen ehkä myös sellaisen listan jossain vaiheessa. Sonjan alkuperäinen postausidea voi siis poikia vielä useita erilaisia versioita. 🙂

   Neuschwanstein on nätti kuin mikä omassa prinsessalinnatyylissään, mutta myös äärimmäisen turistinen. Tunnelma kärsii siitä. Mutta Saksassahan linnoja tosiaan riittää ja jokaiselle löytyy taatusti jotain! Itse tykkään Eltzin linnan tapaisista, vähän rouheammista linnoista. Moni muukin linna olisi kieltämättä ansainnut paikkansa listalla. Ja myös Japanin upeita linnoja voisi listata pitkän litanian!

 2. Tämä oli kyllä todella hieno joukko rakennuksia. Yllätyin miten moni näistä oli minullekin tuttuja. Sintrassa en tullut käyneeksi juuri tuossa kohteessa ja Saksa sekä koko Etelä-Amerikka ovat minulle vielä tyystin näkemättä. Kaikki loput voisin hyvin valita omallekin listalleni. Kuitenkin kun joukko piti rajata kymmeneen, päätyivät näistä listalleni vain Angkor Wat ja Alhambra. Haastavaa oli kyllä rajata valinta vain kymmeneen.

  1. Joo, listan tekeminen oli todella vaikeaa. Olisi ollut helppo listata vaikka 30 hienoa rakennusta. Sintran Quinta da Regaleira kannattaa ehdottomasti painaa mieleen ja laittaa todo-listalle, se on ihan huikea!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *