007 Elements: Bondin maisemissa Itävallan Söldenissä

Artikkelikuva 007 Elements

James Bondin maailmaan sukeltava 007 Elements -näyttely sijaitsee jylhissä vuoristomaisemissa Itävallan Söldenissä. Ja kun sanon jylhissä, todella tarkoitan sitä: näyttely sijaitsee Gaislachkogelilla yli 3000 metrissä vuorten keskellä. Ympäröivä maisema on sanalla sanoen henkeäsalpaava. Sijainti on juuri niin mahtipontinen kuin vain Bondille sopii, ja itse näyttely on tyylikkäästi ja modernisti toteutettu.

Olen nähnyt kaikki James Bond -elokuvat ja myös lukenut suuren osan Bond-romaaneista. Niinpä 007 Elements -näyttely oli heti kiikarissa, kun saavuimme Söldeniin. Näyttelystä nauttiakseen ei kuitenkaan tarvitse olla vihkiytynyt Bond-fani, vaan näyttely sopii vallan hyvin myös legendaarista agenttihahmoa vähemmän tuntevalle.

007 Elements -näyttely on hieno niin visuaalisesti kuin äänimaailmaltaan. Näyttelyn sisältö tutustuttaa monesta eri näkökulmasta erityisesti Spectre-elokuvan työstämiseen, mutta myös laajemmin Bond-elokuviin ja niiden maisemiin.

007 Elements -näyttelyn rakennus

007 Elements esittelee erityisesti Spectre-elokuvaa

Bondin historian voi tiivistää seuraavasti. James Bondin hahmon loi kirjailija Ian Fleming vuonna 1953, ja valkokankaalle hahmo päätyi ensimmäisen kerran vuonna 1962. Fleming kirjoitti kaikkiaan 12 Bond-romaania. Hänen kuolemansa jälkeen Bond-romaaneja on kirjoittanut joukko muitakin kirjailijoita. Suurimman määrän eli 14 romaania kirjoitti John Gardner.

Spectre oli 24. James Bond -elokuva, ja se valmistui vuonna 2015. Sen jälkeen on tehty vain yksi Bond, parhaillaan elokuvateattereissa pyörivä kehuttu No time to die.

Miksi 007 Elements -näyttelyn keskiössä on juuri Spectre? Näyttelyn sijainti liittyy tähän olennaisesti: Spectreä kuvattiin Söldenin järisyttävissä maisemissa, ja nimenomaan vuorilla. Bond-elokuvathan ovat tunnettuja eri puolille maailmaa sijoittuvista tapahtumistaan ja sen myötä toinen toistaan hienommista kuvauspaikoista. Söldenin talviset vuoristomaisemat saatiin vangittua elokuvaan hienosti, mutta elokuvasta tehtiin Söldenissä vain pieni osa, joten maisemia näkyy vain hetken. Paikan päällä maisemat ovat paljon mahtavammat ja niitä saa ihailla kaikessa rauhassa.

Sydämen muotoinen järvi Gaislachkogelilla
Maisema Gaislachkogelilta

007 Elements on vuoren huipulla

007 Elements -näyttelyn sijainti on ehdottomasti osa elämystä. Harvoin näyttelyyn tai museoon mennäkseen täytyy ensin nousta vuoren päälle, ja harvoin – jos koskaan – mikään näyttelytila on yhtä upeissa maisemissa kuin 007 Elements on.

007 Elements sijaitsee Gaislachkogelin huipulla yli 3000 metrissä. Vuorelle nouseminen onnistuu onneksi helposti ja miellyttävästi Gaislachkoglbahnin kahdella gondolihissillä. Meillä majapaikan huonehintaan sisältyi Ötztal Inside Summer Card, joka kävi hisseihin, joten emme joutuneet ostamaan hissilippuja erikseen. Jos hissilippua ei ole, niin 007 Elementsin verkkosivuilta voi ostaa myös yhdistelmälipun (näyttely + gondolihissit). Jo hissimatkat ovat maisemien ansiosta hieno kokemus.

Huipulla oleva näyttelyrakennus on toteutettu niin, että se on vähäeleinen ja suurelta osin maan alla. Ulkoapäin näyttävin rakennus vuorella onkin 007 Elementsin sijaan tyylikäs ja virtaviivainen Ice Q -ravintola, jonka terassilta ja lasiseinien sisältä on kenties Euroopan parhaat maisemat – ainakin, jos pitää vuorista yhtä paljon kuin minä pidän. Kävimme terassilla näyttelyn jälkeen kahvilla.

Gaislachkoglbahn
Gaislachkogelin gondolihissi Söldenissä
007 Elements -näyttelyn rakennus
Barrel of the gun -kyltti 007 Elements -näyttelyssä
Ice Q -ravintola Gaislachkogelilla Söldenissä
Leivosannos Ice Q -ravintolan terassilla

007 Elements -näyttely koostuu useista erilaisista huoneista. Kierros alkaa dramaattisesti Bondin video- ja äänimaailmalla, ja muissakin kohtaa näyttely sisältää niin kuvaa kuin ääntä. Näyttelyssä on myös jonkin verran interaktiivisia osioita. Näiden lisäksi esillä on Bondille sopivaan tyyliin muun muassa erilaisia vimpaimia.

Minusta yksi kiehtovimmista asioista 007 Elementsissä oli tarkka kuvaus Spectre-elokuvan erään Söldenissä kuvatun kohtauksen suunnitelmista, toteutuksesta ja lopputuloksesta. Tämä osuus toi hienosti ilmi sen, miten paljon yksikin Bondin kaltaisen toimintaelokuvan kohtaus vaatii työtä.

Spectre-elokuvassa käytetty auto Gaislachkogelin huipulla
Videota näytöllä 007 Elements -näyttelyssä
Lentokone 007 Elements -näyttelyssä
Bondin ase 007 Elements -näyttelyssä

Näyttelyssä vierailumme osui sattumalta hyvään aikaan, sillä uusin Bond-elokuva on tosiaan juuri tullut teattereihin. 007 Elements imaisi meidät hienosti Bondin maailmaan ja nosti samalla odotuksia uuden Bondin suhteen. Tätä kirjoittaessani emme ole vielä käyneet katsomassa uutta elokuvaa, mutta käymme kyllä!

Oletko käynyt elokuvateemaisilla nähtävyyksillä tai elokuviin liittyvissä näyttelyissä?

Vierailimme 007 Elements -näyttelyssä osana kolmen viikon autoreissuamme Saksassa, Itävallassa ja Italiassa.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “007 Elements: Bondin maisemissa Itävallan Söldenissä”

  1. Sölden oli pitkään harkinnassa viime vuonna tehdyllä reissullamme, mutta jäi sitten lopulta pois. Äärettömän hienot Alppimaisemat kyllä taas kerran! Muutamaa viimeistä Bond-elokuvaa en ole nähnyt, jotenkin ne vanhemmat kiinnostavat enemmän. Mutta ehkäpä voisin katsoa jonkun uusimmista ja antaa mahdollisuuden. Museo kyllä kiinnostaisi ilman muuta!

    1. Sölden oli meistä molemmista niin upea paikka, että ajattelimme heti, että sinne täytyy mennä uudelleen. Haluaisin mennä sinne myös talvella laskettelemaan.

      Minusta Daniel Craigin Bondit ovat olleet tosi hyviä. Ja tuo näyttely on tosiaan hienosti toteutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *